PvdD wil direct vervoersstop voor dieren tijdens hittegolf


23 juli 2019

Esther Ouwehand wil dat minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit direct een algehele vervoersstop afkondigt voor diertransporten tijdens de hittegolf van de komende dagen. Woensdag, donderdag en vrijdag worden temperaturen van 35 graden Celsius en hoger verwacht in Nederland.

Het geldende, door de sector zelf opgestelde ‘Nationaal plan voor veetransport tijdens extreme temperaturen’ vindt temperaturen vanaf 35 graden ‘te extreem om op diervriendelijke manier transport te kunnen realiseren.’ Toch biedt het plan mogelijkheden om transporten door te laten gaan, zolang de temperatuur ter plaatse maar onder de 35 graden is. Bovendien kunnen vertraging onderweg (zoals files of omleidingen) en problemen bij het slachthuis ertoe leiden dat de dieren langer in de transportwagen vastzitten dan van tevoren was gedacht, waarbij de buitentemperatuur inmiddels wel gestegen kan zijn tot boven de 35 graden Celsius. Handhaven van de 35 graden-regel is op die manier zeer omslachtig, en bovendien lieten alerte dierenrechtenactivisten eerder al zien dat NVWA-inspecteurs ter plaatse niet ingrijpen.

“Een algehele vervoersstop voor diertransporten is veel makkelijker te handhaven dan dit plan,” stelt Ouwehand in kamervragen aan de minister. “Het brengt ook minder risico op gesjoemel met de regels met zich mee dan wanneer de NVWA voor ieder individueel diertransport zou moeten achterhalen bij welke plaatselijke buitentemperatuur de dieren op transport zijn gezet, wat de plaatselijke temperaturen waren onderweg en hoe hoog de plaatselijke temperatuur is als de dieren, opgesloten in de transportwagen, staan te wachten bij het slachthuis.”

De Partij voor de Dieren pleit al langer voor een breder Nationaal Hitteplan voor dieren. Dieren kunnen al bij temperaturen van 25 tot 27 graden last krijgen van hittestress en zouden dus structureel meer ruimte in hun stallen moeten krijgen, vrije uitloop met beschutting en niet langer getransporteerd mogen worden bij dit soort temperaturen. Zelfs na de extreme hitte van vorig jaar wees minister Schouten het hitteplan voor dieren dat Esther Ouwehand voorstelde, af. Een nieuw voorstel dat Ouwehand voor deze zomer heeft ingediend werd vorige maand door de meerderheid van de Kamer verworpen. De Partij voor de Dieren blijft aandringen op structurele maatregelen om dieren te beschermen tegen de hitte.

Gerelateerd nieuws

PvdD loopt mee met Pride Walk

Op zaterdag 27 juli loopt de Partij voor de Dieren mee met de Pride Walk in Amsterdam. Met de Pride Walk vragen we aandacht v...

Lees verder

29 juli: de voorraadkast van de Aarde is leeg, de supermarkten puilen uit

Vandaag op 29 juli zijn de hernieuwbare voorraden die onze planeet ons kan bieden opgesoupeerd. De Aarde biedt genoeg voor ie...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief