Bijdrage Kostic aan debat over dieren buiten de veehou­derij


23 oktober 2024

Ik begin met goed nieuws. Gisteren is een motie van collega Graus en mij aangenomen waardoor er een handels- en houdverbod moet komen voor dieren die hier niet mogen worden gefokt. Kan de staatssecretaris toezeggen dat hij in ieder geval op de korte termijn komt met een handels- en houdverbod voor dieren waar nu een fokverbod voor geldt, dus ook de honden met korte snuiten? Ik vraag de staatsecretaris dierenwelzijnsorganisaties als Dier&Recht en Caring Vets daarbij de goed te betrekken, omdat zij alle kennis hebben.

Helaas blijft het niet bij goed nieuws. Want dankzij House of Animals kwamen deze week afschuwelijke beelden naar buiten van een hondenfokker in Brabant. Tientallen honden en puppy’s leven er op harde stenen vloeren, in kleine hokken vol uitwerpselen, met kapotte, onveilige manden en vieze drinkbakken. Alsof het nog niet erg genoeg is, houdt deze fokker ook nog twee zilvervossen in kleine hokken, op metalen rasters.

Weer-zin-wekkend. De NVWA is langs geweest, maar de dieren zitten er nog steeds. Kan de staatssecretaris toezeggen dat de dieren daar zo snel mogelijk worden weggehaald?

Voorzitter, dan de impulsaankopen. Al in 2018 is een motie van ons aangenomen waarmee de regering werd opgeroepen om te onderzoeken hoe een verplichte bedenktijd bij het kopen van huisdieren kan bijdragen aan het terugdringen van impulsaankopen. Deze motie is nog steeds niet uitgevoerd. In plaats daarvan werd het betrokken bij een onderzoek naar iets heel anders. Nieuwe ronde, nieuwe kansen. Is déze staatssecretaris wel bereid om deze opdracht van de Kamer uit te voeren en te kijken of we een bedenktijd voor de aanschaf van huisdieren kunnen invoeren? Iemand zei vandaag tegen me: "Mensen denken meer na over de aanschaf van een koelkast, dan over een dier." En precies hierom is actie nodig

Voorzitter, We zien ook dat horrorfokkers online nu nog vrij spel hebben. Nog steeds kunnen handelaren op Marktplaats of Facebook, soms zelfs onder tien verschillende accounts, honden aanbieden. Met een valse naam en valse informatie. Het verkopen van dieren via social media en Marktplaats leidt tot schimmigheid en een verborgen wereld van dierenleed. Dieren zijn geen spullen en verdienen beter. Kan de staatssecretaris toezeggen een verkenning naar de Kamer te sturen over hoe hij de verkoop van dieren via Marktplaats en social media platforms kan verbieden?

Dan, de kreeften en krabben. De Kamer heeft in 2022 een motie aangenomen aan om stappen te zetten om het levend koken van kreeften en krabben te verbieden. En nu stuurt de staatssecretaris een brief, waarin staat dat er een onderzoek loopt dat nog minstens vier jaar gaat duren, omdat een bedwelmingsmethode moet worden onderzocht voor de horeca. Dus zes jaar na het aannemen van de motie ligt er op z’n vroegst een onderzoek. Mijn vraag aan de staatssecretaris: als hij weet dat de dieren lijden – ze zijn juist extreem gevoelig voor temperatuurveranderingen -, dan gaat hij toch niet nog jaren afwachten, maar verbiedt hij toch in ieder geval het levend koken van de dieren per direct? Wachten op een onderzoek voor de horeca is echt belachelijk. Er zijn ook horecaplekken waar ze zonder het levend koken van kreeften kunnen. Waarom volgt de staatssecretaris niet het voorbeeld van landen als Zwitserland, waar het verbod al is geregeld?

Voorzitter, ik rond af. Er is een aangenomen motie van collega Graus waarin de regering wordt verzocht de dieronvriendelijke trainingsmiddelen in kaart te brengen én ze vervolgens uit te faseren. In plaats daarvan ligt er nu een onderzoek dat niet voldoet aan het verzoek van de motie. Wat het onderzoek van Dronten wel laat zien is dat paardentrainers onvoldoende kennis hebben van hun eigen dier. Maar dat is al door de RDA in 2003 (!) geconstateerd. Het onderzoek had volgens motie moeten gaan over het uitfaseren van dwangmiddelen. Ik vind het kwalijk dat hier weer zoveel tijd verspild is voor de dieren. Ik vraag de staatssecretaris om in gesprek te gaan met Dier&Recht hierover, omdat zij echt alle expertise hierover hebben. En om daarna, zoals de motie zegt, met een voorstel te komen om de dieronvriendelijke trainingsmiddelen uit te faseren.