Bijdrage Teunissen aan debat over de gewelds­in­ci­denten in Amsterdam


13 november 2024

Dank u wel, voorzitter. Ik wil graag beginnen met de woorden van Jaïr Stranders van de Liberaal Joodse Gemeente Amsterdam, afgelopen zondag in het tv-programma Buitenhof. De heer Stranders wees erop dat er niet alleen in Nederland, maar ook in de rest van de wereld politici zijn die er helaas belang bij hebben om dit vuur in onze samenleving verder op te stoken en angst te zaaien dat Joden belaagd worden door moslims en migranten.

Voorzitter. Antisemitisme bestrijd je niet met moslimhaat. Daar zou het vandaag over moeten gaan, over de gevaren van polarisatie en politiek opportunisme en over het totale gebrek aan verbindend leiderschap van dit kabinet, juist nu ons land dat zo hard nodig heeft. Laat er geen misverstand over bestaan: de golf van geweld rondom de wedstrijd tussen Ajax en Maccabi Tel Aviv is afschuwelijk. Antisemitische oproepen, intimidaties, geweldplegingen, racistische leuzen en genocideverheerlijking zijn onacceptabel. Die veroordelen we keihard. In ons land is geen enkele ruimte voor welke vorm van discriminatie dan ook.

Voorzitter. Wie zich hieraan schuldig heeft gemaakt, moet berecht en bestraft worden. We moeten helaas, en dat is diep triest, vaststellen dat Joden, moslims en andere Nederlanders zich steeds onveiliger voelen vanwege hun identiteit, afkomst of politieke overtuiging. Dat is onverteerbaar. Naast handhaving en hard optreden tegen relschoppers moeten we vooral niet laatdunkend doen over praten met elkaar en luisteren naar elkaar, want uiteindelijk zijn dat de enige manieren. Begrip en erkenning voor verdriet gaan ons weer dichter bij elkaar brengen; ophitspolitiek voor eigen gewin doet dat niet.

Voorzitter. Leiderschap, zorgvuldig kijken naar feiten, rust bewaren en zeker geen olie op het vuur gooien mag je in tijden van onrust en angst verwachten van deze regering. Dit kabinet is in geen van deze punten geslaagd. Waar het kabinet wel het geweld tegen Israëlische voetbalsupporters, terecht, veroordeelde, bleef het oorverdovend stil over het geweld van de harde kern van Maccabi. Bovendien gooit het kabinet ook nog eens olie op het vuur door te roepen dat dit komt door een integratieprobleem, nota bene zonder zorgvuldig onderzoek af te wachten. Het is een vernauwing van het debat en scheert een hele bevolkingsgroep over één kam. Dat is kwalijk en polariserend, want impliciet zeg je daarmee: jij hoort er wel bij en jij niet. Daarmee wordt onze samenleving ontwricht. Dat blijft niet zonder gevolgen.

Voorzitter. Het kwetst heel erg veel mensen in Nederland diep dat de oorlogsmisdaden van Israël tegen de Palestijnen niet ondubbelzinnig worden veroordeeld, dat partijen zich niet uitspreken tegen de vernietiging van alle ziekenhuizen in Gaza en dat er afgelopen week, terwijl deze rellen plaatsvonden, nog voetballende kinderen zijn doodgebombardeerd. We begrijpen heel goed dat Nederlanders, die al meer dan een jaar totaal machteloos de vernietiging in Gaza moeten aanzien, heel boos zijn. De Partij voor de Dieren deelt de boosheid over de oorlogsmisdaden van de Israëlische regering en over de Nederlandse regering, die hier helemaal niets tegen doet. Dat rechtvaardigt op geen enkele manier het geweld van de afgelopen week, maar het is wel mede de oorzaak van de toegenomen spanningen. Daar moeten we niet van wegkijken. Dit kabinet kan daar concreet iets aan doen.

Voorzitter. Ik sluit af met een aantal vragen. Wanneer komt het kabinet met een ondubbelzinnige veroordeling van de oorlogsmisdaden van Netanyahu? Denkt de regering ook dat dit zou kunnen bijdragen aan de-escalatie? Veroordeelt de premier ondubbelzinnig het geweld van Maccabi-supporters? Heeft de minister-president nog steeds de ambitie om een minister-president voor alle Nederlanders te zijn? Waarom wacht hij dan niet onafhankelijke feiten af voordat hij met de conclusie komt dat er sprake is van een integratieprobleem? Wat gaat de premier concreet doen tegen antisemitisme? En wat gaat de premier concreet doen tegen de toegenomen moslimhaat?

De minister-president vindt het geweld in Amsterdam bewijzen dat Nederland een integratieprobleem heeft. Kan de minister-president erop reflecteren dat hij hiermee een miljoen Nederlandse moslims het gevoel geeft dat zij de schuld krijgen van de acties van een kleine groep in het centrum van Amsterdam?

Voorzitter. Ik sluit af met de woorden van rabbijn Lody van de Kamp: "Als op een bepaald moment jongeren of anderen zich misdragen, mag je nooit een hele samenleving daarop afrekenen. Dat gebeurt nu wel. Er wordt gesproken over de opening van het integratiedebat. Dat is een kwalijke zaak. Waar we ons op moeten richten, is dat gemeenschappen weer bij elkaar worden gebracht." We mogen ons nooit door hen die willen polariseren, uiteen laten drijven.

Dank u wel.

Interessant voor jou

Bijdrage Kostic aan debat over dieren buiten de veehouderij

Lees verder

Bijdrage Ouwehand aan debat over het mestbeleid

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer