Actieplan stal­branden stelt teleur: weinig actie, vooral ‘ver­ken­ningen'


17 juli 2018

Na lang wachten verscheen maandag 16 juli eindelijk het Actieplan brandveilige stallen. Het wachten werd niet beloond. Het Actieplan bevat nauwelijks actie en spreekt vooral van “verkenningen”, constateert Kamerlid Esther Ouwehand. “Er moet nu iets gebeuren. We moeten de problemen in de kern aanpakken om te voorkomen dat dieren geen kant op kunnen in hun eigen onderkomen en dat met de dood moeten bekopen.”

Cijfers tonen op wrede wijze aan dat het vorige actieplan van de overheid niet heeft gewerkt. In de afgelopen tien jaar zijn meer dan 1,5 miljoen dieren levend verbrand of door verstikking omgekomen bij stalbranden. In 2017 ging het om maar liefst 229.00 dieren, met als dieptepunt de brand in de Knorhof in Erichem waar 24.000 varkens een gruwelijke dood stierven. “Zelfs daarna is er een jaar lang niks gebeurd. Er zijn dit jaar al weer 95.000 dieren levend verbrand of gestikt in de rook. En nu is er dus een nieuw actieplan, dat nauwelijks actie bevat en vooral spreekt van verkenningen, vrijblijvende plannen, aangekondigde overleggen of nog te plannen bijeenkomsten”, aldus Ouwehand. “Er is snel een deugdelijk plan van aanpak nodig, ook voor bestaande stallen. Met daarin wat ons betreft in ieder geval een forse beperking van het aantal dieren per stal, verplichte vrije uitloop waardoor de dieren kunnen vluchten, verplichte sprinkler- of watermistinstallaties en een verbod op luchtwassers.”

Minder dieren
Luchtwassers vormen een groot risico omdat via de leidingen het vuur zich razendsnel door de hele stal verspreidt. Ouwehand: ,,De lucht schoner maken moet je doen door minder dieren te houden. In de grote Nederlandse stallen zitten veel meer dieren opgesloten dan nog veilig kan. Bij een brand zitten ze als ratten in de val. Daar kan geen 'Actieplan Stalbranden' iets aan veranderen.”

In juli vorig jaar diende Esther Ouwehand samen met Dion Graus een motie in voor extra preventieve maatregelen om het aantal stalbranden terug te dringen. De motie werd verworpen door een Kamermeerderheid van CDA, VVD, SGP, CU en D66. "Het is geen technisch probleem, maar een politiek probleem. We kunnen deze branden voorkomen als we normale brandveiligheidsregels voor de veehouderij laten gelden”, benadrukt Ouwehand.

Foto: Ed Heesbeen

Gerelateerd nieuws

Uitkomst klimaattafels boterzachte compromissen

De Partij voor de Dieren is van mening dat de resultaten van maandenlang gepolder aan de klimaattafels niet meer zijn dat bot...

Lees verder

PvdD wil jachtverbod op dieren in nood door extreme droogte

Jagen op wilde dieren, die door de droogte op de Veluwe al ernstig in het nauw gedreven zijn, is onethisch en moet verboden w...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief