Afschu­welijk: varkens worden nog steeds mishandeld met stroom­stoten


PvdD eist onmid­dellijk een totaal­verbod

24 juni 2024

De Partij voor de Dieren vindt het afschuwelijk dat varkens bij transporten nog steeds veelvuldig worden mishandeld met stroomstoten en roept landbouwminister Adema op om onmiddellijk een totaalverbod in te voeren. “Adema is het aan de dieren en Tweede Kamer verplicht om een totaalverbod te regelen voordat hij over een week afzwaait,” reageert Esther Ouwehand.

Op nieuwe beelden van Varkens in Nood is te zien dat stroomstootwapens klakkeloos en zonder enige terughoudendheid worden gebruikt tegen varkens die geen kant op kunnen. De dieren struikelen over elkaar heen en krijsen het uit van de pijn. De stroomstoten worden keer op keer toegediend op het hoofd, de rug en de zij van de dieren. Maar de regels en eerder opgelegde boetes maken op sommige transporteurs geen enkele indruk.

De Partij voor de Dieren roept de minister naar het vragenuur en eist een onmiddellijke invoering van het beloofde totaalverbod op stroomstootwapens tegen dieren. Esther Ouwehand: “Adema zegt dat hij een verbod wil op het gebruik van de wapens op de boerderij en op transport. Maar de Kamer vroeg in 2021 al om een volledig verbod! Dus ook op het gebruik in slachthuizen. En heeft hij nog maar één week voordat de dieren worden uitgeleverd aan een BBB-minister. Hij moet het dus nú in orde maken. Belofte maakt schuld.”

Gerelateerd nieuws

"De Nationale Herdenking verdient iemand die de excuses voor het slavernijverleden belichaamt"

Geachte leden van het presidium, Op 1 juli vindt de jaarlijkse Nationale Herdenking Slavernijverleden plaats in Amsterdam. E...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief