Bestrijd het coronavirus door in te zetten op gezond leven
De Partij voor de Dieren wil dat het kabinet belasting gaat heffen op ongezonde voeding en gaat stimuleren dat mensen met overgewicht en diabetes intensieve begeleiding krijgen vergoed uit het zorgverzekeringspakket. Kamerlid Eva van Esch heeft de minister van Volksgezondheid daartoe opgeroepen in het laatste debat voor de zomer. “De coronacrisis lijkt over haar hoogtepunt heen, maar een vaccin laat waarschijnlijk nog even op zich wachten. Tijd om ervoor te zorgen dat mensen écht gezonder kunnen gaan leven”, zegt Van Esch, die tevens Kamervragen heeft gesteld.
“Voorkomen is beter dan genezen”, licht Van Esch verder toe. “Mensen met bijvoorbeeld overgewicht, diabetes type 2 en hart- en vaatziekten hebben een verslechterd immuunsysteem en daardoor een grotere kans op een ernstig ziekteverloop als zij het coronavirus krijgen. Het bevorderen van het eten van gezonde voeding en meer beweging helpt dus om de impact van het coronavirus op de samenleving te verminderen.”
Marktwerking
Hulp bij een gezonde levensstijl is allesbehalve de dagelijkse praktijk in de Nederlandse gezondheidszorg. Door de verregaande marktwerking is het verdienmodel van zorgverzekeraars en de farmaceutische industrie centraal komen te staan. Zorgverleners worden betaald voor operatie en medicatie, terwijl gezonde voeding en bewegen nog nauwelijks onderdeel uitmaken van de verzekerde pakketten. De Partij voor de Dieren wil dat zorgverzekeraars professionele begeleiding bij dieet- en bewegingsprogramma’s voor mensen met bijvoorbeeld diabetes gaan vergoeden.
Preventieakkoord
Ook de overheid laat zich leiden door de markt. Er is weliswaar een Preventieakkoord gesloten tussen overheid en bedrijfsleven over het voorkomen van overgewicht en overmatig alcoholgebruik, maar deze afspraken zijn gemaakt op vrijwillige basis en sancties voor bedrijven die de afspraken niet nakomen zijn er niet. Er is bovendien achter de schermen stevig gelobbyd door de ongezonde voedselgiganten om alle harde afspraken, zoals het heffen van belasting op suiker, uit het akkoord te weren.
De Partij voor de Dieren maakt zich hard voor preventiebeleid dat wel werkt, met onder meer een suikertaks en een verlaging van de btw op groente en fruit. “Bedrijven die ongezonde producten verkopen zoals frisdrank en fastfood, moeten verantwoordelijk gehouden worden. Je kunt niet tegen mensen zeggen ‘eigen schuld’. We leven in een zeer ongezonde voedselomgeving”, vindt Van Esch, die daarom het kabinet oproept om de impact van deze ongezonde omgeving mee te nemen in het preventiebeleid.
Wij staan voor:
Gerelateerd nieuws
Stop de jacht op jonge zwijntjes
Sinds 1 juli is de jacht op wilde zwijnen op de Veluwe geopend. Hierbij worden ook jonge en zelfs pasgeboren zwijntjes gedood...
Lees verderMinister Schouten informeert Kamer opnieuw onjuist over bijenrichtsnoer
Minister Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) blijft zich in Europa verzetten tegen een betere bescherming van bij...
Lees verderBlijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws
Abonneer op de nieuwsbrief