Bosje gif voor Valentijn: Partij voor de Dieren vraagt ecolo­gische evaluatie wet Gewas­be­scherming


18 februari 2010

De Partij voor de Dieren heeft ervoor gezorgd dat de wet Duurzame Gewasbescherming wordt geëvalueerd op de ecologische effecten ervan. De noodzaak om kritisch te kijken naar het gebruik van bestrijdingsmiddelen bleek op Valentijnsdag weer eens uit de oproep om geen rozen te geven, omdat in de teelt van rozen veel gebruik gemaakt wordt van illegale chemische bestrijdingsmiddelen. De Partij voor de Dieren wil van de minister van Landbouw weten hoe schadelijk de middelen zijn voor mens, dier en milieu en hoe het kan gebeuren dat illegaal middelengebruik al jaren ongestoord plaatsvindt.

De Wet Gewasbescherming wordt binnenkort geëvalueerd. Waar het CDA vooral wilde weten hoeveel hinder telers ondervinden van ‘de regeltjes’, heeft de Partij voor de Dieren met succes aangedrongen op onderzoek naar de vraag in hoeverre de wet functioneert met het oog op de bescherming van milieu en biodiversiteit. Terugkerende berichten over vervuiling van water, lucht en bodem bevestigen dat de wet niet zou moeten worden versoepeld, maar juist moet worden aangescherpt om onze leefomgeving te beschermen tegen het gebruik van landbouwgif. Naar aanleiding van de uitzending van het radioprogramma Argos, waaruit bleek dat de Algemene InspectieDienst al jaren weet dat meer dan de helft van de rozentelers in Nederland gebruik maakt van illegale chemische bestrijdingsmiddelen, zal ook de rozenteelt expliciete aandacht krijgen in deze evaluatie.

Kamerlid Esther Ouwehand heeft vragen gesteld aan minister Verburg over het gifgebruik in de Nederlandse rozenteelt. De Partij voor de Dieren wil weten welke bestrijdingsmiddelen er zijn aangetroffen, en hoe schadelijk deze middelen zijn voor natuur, milieu, dier en mens. Ook wil Ouwehand weten welke sancties zijn opgelegd aan de telers die de illegale middelen hebben gebruikt.

Onlangs bleek uit een studie waar ook Wageningen Universiteit aan heeft meegewerkt dat het gebruik van bestrijdingsmiddelen ernstige en blijvende gevolgen heeft voor de biodiversiteit. De onderzoekers concludeerden dat om de biodiversiteit te herstellen en de kansen voor biologische bestrijding te benutten, het noodzakelijk is om snel in heel Europa om te schakelen naar een systeem waarin minimaal gebruik wordt gemaakt van pesticiden. De Partij voor de Dieren heeft er in Kamervragen voor gepleit deze aanbeveling snel op te volgen.

Lees hier de Kamervragen over het gebruik van illegale bestrijdingsmiddelen in de rozenteelt

Lees hier de Kamervragen over de relatie tussen biodiversiteit en het gebruik van bestrijdingsmiddelen

Gerelateerd nieuws

Kabinet blameert zich door alleen over goede voornemens te spreken

Het oordeel van de commissie Davids over de Nederlandse politieke steun aan de Amerikaans-Britse inval in Irak in 2003 is dui...

Lees verder

Partij voor de Dieren: missie in Uruzgan is geen Stratego

De Partij voor de Dieren vindt het beschamend dat het kabinet keer op keer terugkomt op haar beloftes. Een kabinet waarin twe...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief