Doorbraak tegen gentech


29 november 2012

Dankzij het burgerinitiatief 'Nijmegen gentechvrij' is een belangrijke doorbraak gerealiseerd in de strijd tegen de oprukkende genetische manipulatie in de landbouw. De gemeente Nijmegen heeft naar aanleiding van het burgerinitiatief in een bestemmingsplan vastgelegd dat er binnen haar grenzen geen genetisch gemanipuleerde gewassen mogen worden geteeld. Daarmee is Nijmegen de eerste gentechvrije gemeente in Europa. Kamerlid Esther Ouwehand heeft de initiatiefnemers per brief gefeliciteerd met dit mooie resultaat.

De werkgroep 'Burgers voor gentechvrij voedsel' heeft zich sinds 2009 hard gemaakt voor het verklaren van Nijmegen als ‘gentechvrije zone’. De Partij voor de Dieren heeft dit pleidooi van harte ondersteund. Zo verklaarde Esther Ouwehand de biologische tuinderij van Boer Koekoek gentechvrij om de oproep kracht bij te zetten. Het succesvolle burgerinitiatief is niet alleen van grote betekenis voor Nijmegen, maar ook voor andere overheden die de teelt van genetisch gemanipuleerde gewassen niet willen toestaan. Nu Nijmegen heeft laten zien dat het kan, zijn de Provinciale Staten van Friesland inmiddels de procedure gestart om wettelijk vast te leggen dat de provincie gentechvrij moet zijn. Eerder voerde Ouwehand daar al campagne om de teelt van een genetisch gemanipuleerde aardappel van BASF te voorkomen. Ook lokale Friese boeren protesteren tegen de teelt van gengewassen in de buurt van hun bedrijf.

De Partij voor de Dieren is de enige politieke partij die zich expliciet uitspreekt tegen elke vorm van genetische manipulatie. Gentech tast de integriteit aan van planten en dieren. Ook vormt deze techniek een groot risico voor mensen, dieren en de biodiversiteit. Veel problemen ontstaan omdat multinationals de technologie gebruiken om commerciële genetisch gemanipuleerde gewassen te produceren die het milieu en ons voedsel zwaar belasten met bestrijdingsmiddelen. Introductie van deze gewassen in Europa is dus geen goed idee voor het behoud van onze bodem- en voedselkwaliteit en onze keuzevrijheid. Ook zonder gentechgewassen hebben we daar al genoeg mee te stellen, onder invloed van voortschrijdende intensivering van de landbouw- en vee-industrie.

Esther Ouwehand: “De landelijke overheid (bewindspersonen van CDA-huize) zei dat lokale overheden de Europese gentechkoers moesten volgen: als Europa een gengewas goedkeurt, zou je de teelt daarvan niet mogen weigeren. Nijmegen laat zien dat lokale overheden zelf kunnen bepalen of zij gentech willen toelaten. Een belangrijke doorbraak in de strijd tegen de oprukkende gentech in de landouw!”.

Gerelateerd nieuws

Presidium Kamer: Jachtuitje restaurantpersoneel was verkeerde inschatting

Het Presidium van de Tweede kamer heeft in antwoord op vragen van Marianne Thieme laten weten dat de deelname van de keuke...

Lees verder

Esther Ouwehand opent natuurspeelplek in Arnhem

De natuurspeelplek ‘Modder aan je broek’ in de nieuwe wijk Schuytgraaf in Arnhem is vandaag geopend. Kinderen plantten samen...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief