'Groenste akkoord ooit' gaat over voor­uit­schuiven en afschuiven


3 november 2017

Bij het debat over de regeringsverklaring heeft de Partij voor de Dieren het nieuwe kabinet voortdurend gewezen op de urgentie van één van de grootste crises van onze tijd: het klimaat. Rutte III presenteert zich als het 'groenste kabinet ooit' maar haalt nog niet eens de helft van de afgesproken klimaatdoelstellingen van Parijs. "Het gaat vooral om vooruitschuiven en afschuiven", concludeert Marianne Thieme.


Het Planbureau voor de Leefomgeving is duidelijk in haar analyse van het zogenaamd groenste regeerakkoord: de voorgenomen maatregelen van het nieuwe kabinet zijn volstrekt onvoldoende en zullen niet zorgen een CO2-reductie van 49 procent in 2030. Thieme: "Onontkoombare maatregelen om het klimaatprobleem aan te pakken - zoals het inzetten op gedragsverandering van burger, overheid en bedrijfsleven - worden angstvallig vermeden. Hulp bij het invullen van het klimaatbeleid blijkt hard nodig. Op onze hulp kan dit kabinet rekenen: mijn partij zal blijven aanjagen om de klimaatdoelstellingen dichterbij te brengen. Want wat visieloos is, moet ambitieus worden. Wat behoudend is, moet radicaal worden. Wat fossiel is, moet groen worden. "

Thieme concretiseerde die hulp alvast in zes moties waarin duurzaamheidswensen van D66 en ChristenUnie uit hun eigen verkiezingsprogramma’s en de kieswijzers van 2017 waren opgenomen. Het betrof moties over energieneutraal bouwen, de salderingsregeling van zonne-energie, stimulering van de productie van vleesvervangers, ondergrondse CO2-opslag, verduurzaming van pensioenfondsen en snellere sluiting kolencentrales door het energieakkoord open te breken.
Daarnaast diende de PvdD een motie in over vleestaks, over een structurele sanering van varkenshouderijen en over de inzet van het bedrijfsovernamefonds in de landbouwsector ten behoeve van omschakeling naar biologische bedrijfsvoering.

Referendum
In het debat werd ook uitvoerig gesproken over het doel het vertrouwen van burgers in de democratie terug te krijgen. "Dat vertrouwen zal alleen maar verder afbrokkelen als mogelijkheden tot directe democratie, referenda, één voor één de nek om worden gedraaid. Het kabinet zegt naar de burgers te luisteren, maar bedoelt daarmee kennelijk vooral afluisteren", stelt Thieme, die de minister-president kritische vragen stelde over het referendum over de Sleepwet.
"Vertrouwen zal niet terugkeren wanneer je stelselmatig de regie overgeeft aan het bedrijfsleven. Wanneer je alles doet om het multinationals en aandeelhouders zoveel mogelijk naar de zin te maken. Wanneer je steevast economische groei boven de belangen van deze planeet en haar bewoners stelt. Mijn partij wil een radicale koerswijziging: de planeet centraal stellen in plaats van de korte termijnbelangen van de Westerse mens."


Lees hier de bijdragen en interrupties terug:
Eerste termijn
Tweede termijn

Gerelateerd nieuws

Partij voor de Dieren bestaat 15 jaar!

De Partij voor de Dieren bestaat vijftien jaar. Op 28 oktober 2002 besloot een kleine club mensen om als eerste ter wereld ee...

Lees verder

Opinie: Psst, minister Schouten: aardbeigate is groter dan u denkt

Hier kan een mens echt giftig om worden. Ons zomerkoninkje blijkt zes keer zoveel pesticiden te bevatten als ander fruit, van...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief