'Half­hartige' aanpak veehou­derij gaat natuur niet redden


PvdD kritisch op stik­stofadvies Remkes

26 september 2019

De Partij voor de Dieren is kritisch op het gisteren gepresenteerde stikstofadvies van de commissie-Remkes. De grootste uitstoter, de veehouderij, wordt maar halfhartig aangepakt in het advies. De commissie adviseert om een aantal veehouders uit te kopen, maar adviseert ook nog meer subsidies voor nieuwe potdichte, brandgevaarlijke stallen. Volgens de Partij voor de Dieren is een krimp van 70% van de veestapel nodig om de stikstofcrisis op te lossen.

“Het kabinet heeft gezegd dat er geen taboes zijn bij het oplossen van de stikstofcrisis,” zegt Marianne Thieme. “Maar de commissie Remkes loopt overduidelijk op eieren.” Hoewel de veehouderij veruit de grootste uitstoter van stikstof is (45%), wordt de sector halfhartig aangepakt in Remkes’ aanbevelingen. Het adviescollege pleit voor het uitkopen van de meeste vervuilende bedrijven in en bij kwetsbare natuurgebieden. Dat is een goed begin, maar de Partij voor de Dieren-fractie vreest dat veel vervuilende megastallen daarmee de dans ontspringen.

Daarnaast adviseert het college om (verder) in te zetten op technische innovaties, zoals luchtwassers in stallen. Een gevaarlijke investering, stelt de Partij voor de Dieren, omdat zulke potdichte stallen niet alleen onethisch, maar ook brandgevoelig zijn. Bovendien werken deze investeringen nog verdere schaalvergroting in de hand. Nog meer megastallen dus.

Een drastische krimp van de veestapel is niet alleen een belangrijk antwoord op de stikstofcrisis en het rappe verlies van biodiversiteit, maar ook op de klimaatcrisis, op lucht-, water- en bodemvervuiling, en het grote leed van dieren in de bio-industrie. De Partij voor de Dieren pleit voor een krimp van 70% van de veestapel om de stikstofcrisis echt aan te pakken, te beginnen met de veehouderijen dichtbij natuurgebieden.

Het adviescollege adviseert ook om de maximumsnelheid te verlagen, maar alleen voor wegen in de buurt van kwetsbare natuurgebieden. Het adviescollege geeft zelf al aan dat dit niet alle problemen op zal lossen.

Verder moet een breed spectrum aan maatregelen genomen worden om de stikstofdeken in natuurgebieden snel af te bouwen. De luchtvaart moet krimpen, de import van soja uit Brazilië (en daarmee de import van stikstof) moet stoppen, de kolencentrales moeten zo snel mogelijk dicht en kunnen er geen biomassacentrales komen. Ook kan de Formule 1-race in de Zandvoortse duinen niet doorgaan.

De natuur kan weer lucht krijgen als we deze drastische maatregelen nemen, in combinatie met herstelwerkzaamheden. Ook het adviescollege van Remkes onderschrijft dit, in hun rapport met de veelzeggende titel ‘Niet alles kan’. Het is nu tijd dat ook de andere politieke partijen deze stappen durven zetten.

Gerelateerd nieuws

Prinses Alia van Jordanië spreekt Kamerleden toe via live-verbinding

In de Tweede Kamer wordt woensdag 25 september een hoorzitting gehouden over het nieuw ingediende wetsvoorstel van Marianne T...

Lees verder

Marianne Thieme vertrekt na 13 jaar uit Tweede Kamer

Marianne Thieme, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren, vertrekt per 8 oktober uit de Tweede Kamer. Dat maakte zij v...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief