Kabinet houdt te lang vast aan business as usual bij aanpak Corona-uitbraak
'Sluit de scholen, beperk internationaal transport en stop met intensieve, mondiale handel in dieren'
Durft dit kabinet harde voorzorgsmaatregelen te nemen voor de volksgezondheid, ook als die ten koste kunnen gaan van de economie? PvdD-Kamerlid Eva van Esch heeft vandaag in het Corona-debat aangegeven daar weinig vertrouwen in te hebben. “Er is te lang vastgehouden aan business as usual. De scholen blijven open zodat mensen blijven werken en de economie niet instort. En internationale reizen blijven toegestaan om de economische impact te beperken.”
Van Esch gaf in het debat aan dat de vandaag aangekondigde maatregelen te laat komen. “Vorige week wisten we al dat het virus zich deels ongemerkt verspreidt óf niet te herleiden is tot de bron, waardoor veel meer mensen besmet zijn dan nu officieel bekend is. Als het kabinet toen al de maatregelen nam die sinds vandaag gelden, hadden we het virus wellicht écht nog kunnen indammen.”
De maatregelen zijn niet alleen te laat maar ook onvoldoende. Wat de Partij voor de Dieren betreft gaan de scholen dicht volgens het Deense model, waar opvang van kinderen van bijvoorbeeld medisch personeel nog wel mogelijk is. Ook moeten er maatregelen genomen worden om het transport van mensen en goederen te beperken. “Want straks is heel Nederland braaf thuis aan het werk en blijft Amsterdam vol stromen met toeristen uit alle hoeken van de wereld”, schetst Van Esch.
Preventie pandemieën
Het PvdD-Kamerlid vroeg in het debat ook aandacht voor preventie. “Als we niet serieus naar preventie gaan kijken, zullen we steeds vaker geconfronteerd worden met pandemieën die nog veel ingrijpender zullen zijn dan corona”, aldus Van Esch. “De manier waarop mensen sinds enkele decennia met dieren omgaan is letterlijk ziekmakend. Zeventig procent van de ziekteverwekkers is afkomstig van dieren. Mensen worden ziek door de grootschalige, intensieve manier waarop we dieren houden en de wereld over slepen. MERS, SARS, en nu dit coronavirus vinden allen hun oorsprong in dieren.”
De bron was ditmaal en dierenmarkt in Wuhan. In reactie heeft de Chinese overheid besloten de consumptie van wilde dieren volledig te verbieden. Voor de Partij voor de Dieren is daarmee de kous niet af. De Europese markt voor wilde, exotische dieren is enorm. Schiphol is een belangrijke doorvoerhaven. Veel exotische dieren mogen, indien gefokt, legaal verhandeld worden. Vergunningen zijn lachwekkend simpel te vervalsen. In Nederland is het nog altijd toegestaan om een civetkat, de waarschijnlijke bron van SARS , als huisdier te houden. Onze grenzen staan wagenwijd open voor de invoer van gevaarlijke ziektes door een gebrek aan regulering en toezicht. Wetenschappers waarschuwen al jaren dat deze handel levensgevaarlijk is.
‘Tikkende tijdbom’
Van Esch: “Het intensieve, wereldwijde gesleep met dieren is een tikkende tijdbom. Daarom kunnen ziektes als het coronavirus telkens weer de kop opsteken. We moeten de cyclus van ziekte-uitbraken, vervolgens met man en macht de gevolgen beperken, en daarna weer wachten tot het mis gaat doorbreken. Dit kan volgens steeds meer deskundigen alleen door te stoppen met de intensieve, mondiale handel in dieren.”
Wij staan voor:
Gerelateerd nieuws
Partij voor de Dieren wil forse verhoging vliegbelasting
De Partij voor de Dieren pleit voor een fors hogere vliegbelasting. Het huidige regeringsvoorstel van een vliegbelasting van ...
Lees verderPlaats dierenartsen en dierverzorgers op lijst met vitale beroepen
De Partij voor de Dieren wil dat de lijst met vitale beroepen wordt uitgebreid met dierenartsen en dierverzorgers. Tweede Kam...
Lees verderBlijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws
Abonneer op de nieuwsbrief