‘Kalfs­vlees­deal’ met China heeft afschu­we­lijke gevolgen


Eyes on Animals spreekt op voorstel PvdD in Tweede Kamer

9 september 2019

Vandaag vond in de Tweede Kamer een openbare hoorzitting plaats waar experts hun licht konden laten schijnen over de nieuwe ‘Chinastrategie’ van de Nederlandse regering. De Partij voor de Dieren nodigde Eyes on Animals uit om aandacht te vestigen op de afschuwelijke gevolgen van de ‘kalfsvleesdeal’ die Nederland en China in april 2018 sloten.

Onder die overeenkomst werd afgesproken dat Nederland kalfsvlees naar China mocht exporteren, met gruwelijke gevolgen voor vele kalfjes. Binnen enkele uren na de geboorte worden de kalfjes van hun moeder gescheiden. Door de gebrekkige verzorging die dan volgt, is het sterftecijfer ontzettend hoog. "Vanuit Ierland of de Baltische staten gaan de kalveren op transport naar Nederland," vertelde Lesley Moffat, oprichter en directeur van Eyes on Animals tijdens de Ronde Tafel. "Vanwege het grote aantal dieren die rustplaatsen in een zeer korte tijd moeten afhandelen, is de behandeling extreem ruw. Kalveren komen regelmatig met ondergewicht en verzwakt of ziek aan. Sommige halen het niet en zijn dood bij aankomst of worden door hun soortgenootjes vertrapt tijdens de reis.”

In de laatste fase van hun leven lijdt, door onvoldoende voer, een gebrek aan ijzer en een slecht stalklimaat, meer dan de helft van de kalfjes aan longaandoeningen en diarree. Voor de ‘kalfsvleesdeal’ heeft Moffat dan ook geen goed woord over. “In 2002, toen de onderhandelingen over de kalfsvleesdeal met China begonnen, wisten wij al dat het transport en het houden van kalveren in kale levensomstandigheden onacceptabel is, maar in 2019 hebben wij geen enkel excuus meer om dit nog langer te tolereren.”

PvdD-Kamerlid Esther Ouwehand onderschrijft de inbreng van Eyes on Animals. “Iedereen met een beetje hart en een beetje gevoel zal zeggen: ‘misschien moeten we ophouden met dat gesol met kwetsbare dieren.’ En terwijl de Amazone brandt, de aarde verder opwarmt en onze regering nauwelijks tot klimaatmaatregelen komt, sluiten wij handelsdeals af die onze klimaatambities weer verder weg brengen. Onbegrijpelijk.”

Op 30 september volgt het debat over de Chinastrategie. Esther Ouwehand zal daar opnieuw het lot van de kalfjes onder de aandacht brengen.

Gerelateerd nieuws

#Powerplant krijgt veel internationale belangstelling

#Powerplant, de meeste recente documentaire van ons wetenschappelijk bureau, de Nicolaas G. Pierson Foundation(NGPF), heeft s...

Lees verder

Prinsjesdagjurk Marianne Thieme: ‘Alle kleine beestjes helpen’

Prinsjesdag 2019 zal opnieuw in het teken staan van de korte termijn economische belangen. De dieren, de natuur en de kwalite...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief