Kamer: overal cameratoezicht in slachthuizen
De Tweede Kamer wil dat het cameratoezicht in slachthuizen toeneemt. Een voorstel van de Partij voor de Dieren hiertoe werd aangenomen. “Diervriendelijke slacht bestaat niet, maar we moeten er alles aan doen om vermijdbaar leed te voorkomen”, aldus PvdD-Kamerlid Leonie Vestering.
Het aangenomen voorstel van de Partij voor de Dieren vraagt de regering om ervoor te zorgen dat de NVWA mag bepalen waar camera’s in slachthuizen worden geplaatst en te voorkomen dat er dode hoeken bestaan. Vestering: “Zolang er nog slachthuizen bestaan, moeten we er alles aan doen om het dierenleed in te perken voor zover dat kan. Uit de undercoveroperatie van Varkens in Nood bij slachthuis Gosschalk, waarvan afschuwelijke beelden naar buiten kwamen, bleek dat slachthuismedewerkers zich bewust zijn van het cameratoezicht en overtredingen buiten beeld begaan. Elke misstand in een slachthuis is er één teveel, want de gevolgen voor de dieren zijn afschuwelijk.”
In 2017 werd al een voorstel van de Partij voor de Dieren aangenomen om cameratoezicht in slachthuizen te verplichten. Dit is weliswaar uitgevoerd, maar slachthuizen mogen bepalen waar de camera’s komen te hangen en hebben de beelden in bezit. De Partij voor de Dieren wil dat de beelden gelivestreamd worden en in bezit komen van de onafhankelijke toezichthouder NVWA. Voorstellen die daartoe verzochten werden helaas verworpen.
“Keer op keer komen er gruwelijke beelden naar buiten, waarin dieren geschopt en geslagen worden en we zelfs zien dat zwaargewonde dieren hangend aan hun achterpoten verdrinken in gloeiend heet water. Alleen cameratoezicht gaat dat niet voorkomen: op het moment dat iemand de misstand constateert, is het voor dat dier al te laat. Daarom is er meer nodig: versterk het toezicht, verlaag de slachtsnelheid en verminder het aantal dieren dat wordt geslacht. Daar zal de Partij voor de Dieren voor blijven strijden”, besluit Vestering.
Gerelateerd nieuws
Groot succes! Houdverbod voor dierenbeulen wordt verdubbeld naar maximaal twintig jaar
De ergste dierenbeulen mogen straks maximaal twintig jaar geen dieren meer houden. Dat wil het kabinet naar aanleiding van ee...
Lees verder‘Leg afbouwplan van landbouwgif wettelijk vast’
De Partij voor de Dieren stelt een wetswijziging voor om het gebruik van de meest gevaarlijke soorten landbouwgif in concrete...
Lees verderBlijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws
Abonneer op de nieuwsbrief