Tweede Kamer zet streep door Mercosur-verdrag
Het handelsverdrag tussen de EU en de Zuid-Amerikaanse Mercosur-landen gaat van tafel. De Tweede Kamer nam vandaag een motie van de Partij voor de Dieren aan waardoor onze regering de steun voor het verdrag moet intrekken. Na groot verzet tegen de handelsverdragen CETA en TTIP, is het nu voor het eerst dat de Tweede Kamer zich in meerderheid tegen een groot vrijhandelsverdrag keert.
Fractievoorzitter Esther Ouwehand spreekt van ‘een historische doorbraak’. “Voor het eerst neemt de Tweede Kamer zo duidelijk stelling tegen een handelsverdrag. En dat terwijl onze regering zeer uitgesproken voorstander was. De premier wordt nu door de Kamer teruggefloten. Dit is echt een hele grote overwinning voor de Amazone en de duurzame regionale landbouw.”
Het omstreden handelsverdrag werd vorige zomer gesloten, ondanks hevige protesten van Europese boeren en milieuorganisaties, door de EU en de Mercosur-landen Brazilië, Argentinië, Uruguay, Paraguay en Venezuela. Het is het grootste handelsverdrag in de geschiedenis van de EU. Nog dit jaar zullen de regeringsleiders op een Europese Top unaniem hiermee moeten instemmen. De Tweede Kamer dwingt premier Rutte nu om tijdens deze top de deal te blokkeren. Bijna een jaar geleden sprak Rutte in een brief aan de Europese Commissie, samen met onder andere Angela Merkel, nog zijn steun uit voor het EU-Mercosur-verdrag.
Het Mercosur-verdrag zou hebben geleid tot verdere ontbossing in de Amazone en natuurgebied de Cerrado en tot extra oneerlijke concurrentie voor Europese boeren, die tegen hogere standaarden moeten produceren dan boeren in Zuid-Amerika. De coronacrisis heeft bovendien laten zien dat het internationale handelssysteem danig op de schop moet. Ouwehand: “Het neoliberale handelssysteem is kapot en is alleen maar gunstig voor de grote multinationals, ten koste van burgers, boeren en de natuur. Het is geweldig dat dat besef eindelijk begint door te dringen. De panelen zijn aan het verschuiven. Je kan echt geen overtuigend klimaat- en landbouwbeleid voeren als je ondertussen handelsdeals afsluit die desastreus voor het klimaat en onze landbouw zijn. We zijn echt op een keerpunt in de geschiedenis aanbeland als het gaat om grote vrijhandelsdeals.”
Gerelateerd nieuws
PvdD eist terugtrekking nieuwe data-wet
De minister van Justitie en Veiligheid heeft een nieuwe data-wet in voorbereiding die rampzalig is voor onze privacy. De Part...
Lees verderPartij voor de Dieren blijft kritisch op Sleepwet
Bij het debat over de aangepaste Sleepwet heeft de Partij voor de Dieren kritische vragen gesteld over de ‘minimale aanpassin...
Lees verderBlijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws
Abonneer op de nieuwsbrief