‘Kappen druist in tegen onze natuur’
Esther Ouwehand pleit op Prinsjesdag voor betere bescherming van bomen
‘Kappen met kappen’ is het thema van de outfit die Esther Ouwehand, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren, dit jaar draagt op Prinsjesdag. “Nederland behoort tot de Europese landen met de minste natuur en is bijna wereldkampioen soortenverlies. Bomen kappen druist in tegen onze natuur”, licht Ouwehand toe.
In de Amazone verdwijnen elke minuut vier voetbalvelden aan bos om plaats te maken voor de productie van met name veevoer. Toch gaat de ontbossing in Nederland verhoudingsgewijs nog harder. Voor de Partij voor de Dieren reden om dit jaar de bossen en iedereen die opkomt voor bomen een hart onder de riem te steken.
Ouwehand: “Het kabinet doet veel te weinig om onze natuur te beschermen. Denk aan natuurgebied Amelisweerd dat gekapt dreigt te worden voor nog meer asfalt. Of de houtkap voor biomassacentrales, die dankzij een listig rekentrucje een groen vinkje krijgen maar in werkelijkheid meer CO2 uitstoten dan kolencentrales, en enorme subsidieslurpers zijn. We verbranden onze eigen schaarse bossen en enorme natuurgebieden in Amerika en Estland voor energie. Maar bomen zijn geen brandstof. We moeten echt kappen met de botte-bijl-politiek.”
Wereldkampioen
Nederland was al Europees kampioen biodiversiteitsverlies maar is niet ver verwijderd van de wereldtitel, maakte Koos Biesmeijer, wetenschappelijk directeur van Naturalis, onlangs bekend. Bramen en brandnetels domineren het groen omdat zij profiteren van de stikstofuitstoot. Andere soorten krijgen daardoor geen kans. “Onder Henk Bleker ten tijde van Rutte I is de vernietiging van onze natuur definitief ingezet en de daaropvolgende kabinetten zijn daarmee doorgegaan. Niet alleen voor diverse plant- en diersoorten is inmiddels geen ruimte meer, ook voor mensen is het dringen in natuurgebieden, zoals we zagen tijdens de corona-lockdown. Het was filelopen en er moesten zelfs boa’s aan te pas komen”, zegt Ouwehand.
De Covid-pandemie heeft bovendien het bewustzijn vergroot dat wereldwijde ontbossing het risico op een virusuitbraken vergroot. “Wetenschappers waarschuwen onder meer dat dieren, die hun leefgebied hadden in die gekapte bossen en mogelijk ziektes bij zich dragen, op zoek naar andere leefgebieden. Vaak zal dat zijn in gebieden waar ook mensen leven. Dat maakt de kans dat zo’n dierziekte overspringt op mensen groter.”
Geen airco's maar bomen
Tot slot benadrukt Ouwehand dat bomen heel hard nodig zijn om de opwarming van de aarde tegen te gaan. “Bomen nemen CO2 op, zorgen voor schonere lucht en brengen verkoeling. Eén grote boom koelt, door schaduw en door verdamping van water, net zo goed als tien airco’s. We hebben bomen dus heel hard nodig. Niet alleen in de grote natuurgebieden wereldwijd, maar net zo goed in ons eigen land, onze stad, onze straat.”
Ontwerp
De outfit van PvdD-partijleider Esther Ouwehand is gemaakt door Ingrid Brouwer van IAM Couture.
© Thomas Schlijper
Wij staan voor:
Gerelateerd nieuws
Minister probeert met list natuurvergunning voor Lelystad Airport te ritselen
Het demissionaire kabinet probeert de opening van het betwiste Lelystad Airport een stap dichterbij te brengen, door het vlie...
Lees verderPartij voor de Dieren dringt aan op verbod op wildmarkten
De Partij voor de Dieren heeft bij de minister aangedrongen op een verbod op wildmarkten. Dit naar aanleiding van beelden van...
Lees verderBlijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws
Abonneer op de nieuwsbrief