Kinderen vaker ziek door uitlaat­gassen


20 november 2014

Experts waarschuwen tijdens hoorzitting voor gevolgen luchtvervuiling snelwegen

Uitlaatgassen van snelwegen en drukke wegen in de stad hebben blijvende effecten op de gezondheid. Vooral jonge kinderen lopen gevaar, omdat de huidige normen hen onvoldoende beschermen. Dit is de belangrijkste conclusie van de hoorzitting over de gezondheidsrisico’s door aanleg van snelwegen, georganiseerd door de Partij voor de Dieren. Esther Ouwehand trekt aan de bel omdat de regering zich baseert op sterk verouderde wetenschappelijke inzichten. Daardoor brengen de aanleg van wegen en verhoging van maximumsnelheden onverantwoorde gezondheidsrisico’s met zich mee.

Astma, verminderde ontwikkeling en autisme
Hoogleraar kindergeneeskunde Pieter Sauer van de Rijksuniversiteit Groningen: “Uitlaatgassen zijn het meest schadelijk voor ongeboren kinderen en kinderen tot zes jaar, omdat de organen dan nog in ontwikkeling zijn. Met de huidige kennis over luchtvervuiling is het onaanvaardbaar een drukke weg in een stad aan te leggen, tenzij die onder de grond loopt met een goede afzuiging en filtering.” Kinderen die dichtbij drukke wegen wonen hebben vaker een verminderde ontwikkeling en meer kans op autisme. Vijftien procent van de gevallen van astma bij kinderen komt door luchtvervuiling. Uit meerdere studies over de hele wereld blijkt dat het inademen van uitlaatgassen blijvende effecten heeft, met name voor jonge kinderen.

Normen aanpassen
De GGD vindt het onverantwoord om snelwegen aan te leggen binnen 300 meter van scholen en kinderdagverblijven, zoals nu wel volop gebeurt. Milieuarts Rik van de Weerdt van de GGD: “Het effect van luchtkwaliteit op ziekte en sterfte is groter dan bij verkeersongevallen en vergelijkbaar met de gevolgen van overgewicht en weinig bewegen. De normen voor luchtvervuiling die we nu hebben zijn gebaseerd op twintig jaar oude gegevens. De normen moeten worden aangepast aan de nieuwe wetenschappelijke inzichten.” Ook Christine Strous van het Longfonds benadrukt dat er strengere regels nodig zijn. “De nummer 1 oorzaak van longziekten is roken en de nummer 2 oorzaak het inademen van vieze lucht. Roken is voor sommige mensen al moeilijk om mee te stoppen, maar geen vieze lucht inademen is op veel plekken niet te doen.” In Nederland wonen een kwart miljoen mensen op 100 meter of minder afstand van de snelweg. “Minder gaan vervuilen is het enige dat echt helpt. Er moet minder en schoner verkeer komen. We moeten niet nog meer problemen creëren door te bouwen langs snelwegen en steeds weer nieuwe snelwegen aan te leggen in de buurt van huizen en scholen”, aldus Ivo Stumpe van Milieudefensie.

Gezonde leefomgeving
Esther Ouwehand: “De Kinderombudsman waarschuwde deze week nog dat we te weinig rekening houden met de belangen van kinderen en dat kinderen in Nederland tweederangsburgers zijn. Kinderen hebben recht op een gezonde leefomgeving, maar de regering blijft snelwegen aanleggen in de buurt van scholen.” De Partij voor de Dieren vindt dat de regering zich moet houden aan de normen van de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) en de richtlijnen van de GGD. Dat betekent dat het plan voor bijvoorbeeld de Ringweg Zuid in Groningen van tafel moet. Tijdens het debat over infrastructuur zal Esther Ouwehand maandag pleiten voor strengere regels voor luchtkwaliteit om de gezondheid van kinderen en omwonenden beter te beschermen.

Gerelateerd nieuws

PvdD: laat kalf bij de moederkoe

Marianne Thieme heeft vandaag tijdens het Mondelinge Vragenuur het weghalen van kalfjes bij de moederkoe ter discussie gestel...

Lees verder

Kamervragen over brand Maastricht

De Partij voor de Dieren heeft vandaag Kamervragen gesteld naar aanleiding van de brand in de Beatrixhaven in Maastricht afg...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief