Klokkenluider openbaart misstanden bij Staatsbosbeheer bij jacht op damherten
Gisteravond heeft een klokkenluider de pers geïnformeerd over een intern memo dat de rol van Staatsbosbeheer rond het afschot van damherten in Zeeland duidelijk maakt. De klokkenluider noemt zichzelf een “ingewijde bij Staatsbosbeheer, maar beducht voor represailles”.
De Partij voor de Dieren is actief betrokken bij het verzet tegen de verleende ontheffing voor de jacht op damherten in het natuurgebied Schouwen. Volgens de Fauna Beheer Eenheid (FBE) zouden tellingen wijzen op een enorme overbevolking van herten in het gebied. Medewerkers van Staatsbosbeheer wezen er echter al op dat deze tellingen als “overdreven hoog” zijn. Daarbij zijn ook nog eens de telformulieren “kwijtgeraakt”. Daarnaast werd de verkeersonveiligheid genoemd als argument om de herten af te mogen schieten. Ook dit argument bleek flinterdun: de provincie erkent dat nog lang niet alles is gedaan om verkeersonveilige situaties in het gebied te voorkomen.
De Partij voor de Dieren heeft daarom in december 2008 de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit gevraagd hoe het is te verantwoorden ontheffing te verlenen voor het afschieten van de damherten, nota bene binnen een natuurgebied waarbij aan geen van de criteria voor ontheffing is voldaan. Het antwoord op deze, en andere vragen aan de minister, is nog niet binnen.
Uit de mail van de klokkenluider blijkt duidelijk welke bedenkelijke rol Staatsbosbeheer speelt. Zo erkent Staatsbosbeheer intern dat er sprake is van onjuiste en eenzijdige telgegevens van belanghebbende jagers, maar ook dat Staatsbosbeheer bewust verzwijgt dat de damherten nauwelijks schade veroorzaken en het natuurgebied een veel grotere populatie aan damherten probleemloos aan zou kunnen. Ook weet Staatsbosbeheer dat er welbewust damherten zijn losgelaten in het natuurgebied, de tamme dieren bewust niet zijn gevangen en teruggebracht en dat de jagers de populatie laten groeien via scheve geslachtsverhoudingen. De klokkenluider concludeert dat Staatsbosbeheer daarmee overtreding van de Flora- en faunawet in de hand werkt.
De Partij voor de Dieren is verheugd over het feit dat de werkwijze van Staatsbosbeheer op deze wijze kritisch tegen het licht gehouden wordt. Staatsbosbeheer heeft veel uit te leggen wanneer ze kritische geluiden binnenskamers probeert te houden door te dreigen met ontslag. De Partij voor de Dieren heeft de minister opnieuw Kamervragen gesteld over de werkwijze van de organisatie die onder haar verantwoordelijkheid valt.
Klik hier voor de Kamervragen
Gerelateerd nieuws
Jongerenorganisaties helpen nertsen met radiospots
Den Haag, 15 januari 2009 – De jongerenorganisaties van de PvdA, SP, Groenlinks, Partij voor de Dieren en Christenunie en Jon...
Lees verderPartij voor de Dieren wil afschieten edelherten op Terschelling voorkomen
Eind vorig jaar hebben bewoners als grap edelherten losgelaten op Terschelling. Deze dieren komen van nature niet op het eila...
Lees verderBlijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws
Abonneer op de nieuwsbrief