Kamervragen over gevolgen corona-uitbraak voor dieren in de veehouderij
'Minister moet ingrijpen om dierenwelzijnsproblemen te voorkomen'
De Partij voor de Dieren roept de minister van landbouw op om per direct in te grijpen in de veehouderij om grote dierenwelzijnsproblemen als gevolg van de corona-uitbraak te voorkomen. Er moeten fors minder dieren worden geslacht, er moet een stop komen op (verre) internationale diertransporten en er moeten fokbeperkingen worden ingesteld om te voorkomen dat stallen overvol raken. "Niet alleen de zorgen om dierenwelzijn, maar ook de druk op werknemers in de sector, onder meer in de slachthuizen en transportbranche, neemt toe. Niet ingrijpen is onverantwoord", zegt fractievoorzitter Esther Ouwehand, die Kamervragen heeft gesteld.
Het kabinet moet vanuit dierenwelzijnsoogpunt zorgen voor maatregelen om problemen in de slachterijen, in de stallen of in het transport niet te laten verergeren als gevolg van de coronacrisis, vindt de Partij voor de Dieren. Als gevolg van strengere grenscontroles ontstonden er afgelopen week lange files en vertragingen van 12 uur of meer. Dit leidt tot steeds meer dierenleed, wat voor 36 Europese dierenbeschermingsorganisaties reden was om de Europese Commissie op te roepen alle diertransporten vanuit Europa naar derde landen stil te leggen en om diertransporten binnen Europa stil te leggen als ze meer dan 8 uur duren. De Partij voor Dieren vraagt landbouwminister Schouten deze oproep te ondersteunen en daarbij ook zelf een tijdelijke stop af te kondigen op diertransporten vanuit Nederland naar andere landen.
Tegelijk zijn er binnen de vleessector zorgen over de continuïteit in slachthuizen waar steeds meer personeel uitvalt. Ook de NVWA, die toezicht moet houden op dierenwelzijn en voedselveiligheid in slachthuizen, houdt inspecteurs met gezondheidsklachten thuis. Bij de NVWA zullen keuzes worden gemaakt in waar nog wel en waar geen of minder inspecties kunnen plaatsvinden. Hierdoor wordt de druk op het slachtproces nog hoger dan deze al was. Ouwehand: “Hoe minder toezichthouders er in deze situatie kunnen worden ingezet, hoe groter de risico’s. Nu ook het coronavirus rondwaart, lopen mensen nog meer risico wanneer zij besmet of vervuild vlees eten en ziek worden van bijvoorbeeld de listeriabacterie, salmonellabacterie, het hepatitis E-virus of MRSA en ESBL.”
Ook om slachthuismedewerkers en NVWA-inspecteurs te beschermen is het van belang om direct maatregelen te nemen. "Brabant is een coronahaard en toch worden dagelijks duizenden varkens vervoerd naar slachterijen in Boxtel, Helmond en Geldrop waar medewerkers zij aan zij moeten werken om het hoge slachttempo bij te kunnen benen. De minister moet nu actie ondernemen. Slachthuizen moeten zo snel mogelijk de slachtsnelheid halveren en kiezen voor minder bezetting van personeel zodat iedereen veilig zijn werk kan doen”, stelt Ouwehand. ,,Daarbij zal de minister tevens transport- en fokbeperkingen moeten instellen zodat de druk op de stalbezetting, de transporten en het slachtproces wordt verlaagd. Stallen in de veehouderij dreigen anders binnen korte tijd overvol te raken, omdat de volgende lichting jonge dieren al is geboren of uit het ei is gekropen."
Wij staan voor:
Gerelateerd nieuws
Plaats dierenartsen en dierverzorgers op lijst met vitale beroepen
De Partij voor de Dieren wil dat de lijst met vitale beroepen wordt uitgebreid met dierenartsen en dierverzorgers. Tweede Kam...
Lees verderInvesteer 40 miljoen in natuur in stedelijke gebieden
De Partij voor de Dieren vindt dat het kabinet meer geld moet uittrekken voor natuur in en rond steden en dorpen. Fractievoor...
Lees verderBlijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws
Abonneer op de nieuwsbrief