Motie: ontmoedig oplaten ballonnen


5 december 2014

De regering moet gemeenten oproepen het oplaten van ballonnen actief te ontmoedigen. De Partij voor de Dieren heeft deze week in de Tweede Kamer een voorstel ingediend met deze boodschap. Hoewel ballonoplatingen steeds kritischer bekeken worden vinden ze bij veel feestelijkheden nog altijd plaats. De gevolgen hiervan zijn echter niet zo “feestelijk”, omdat de plastic ballonnen en lintjes uiteindelijk als zwerfafval in de natuur belanden.

Esther Ouwehand: “Dieren stikken, verstrikken en verhongeren door het onderzoeken en eten van ballonresten. Verschillende gemeenten ontmoedigen het gebruik van ballonnen al, maar er moet meer gebeuren. Gemeenten kunnen via een vergunning sturen op het gebruik van ballonnen tijdens evenementen. We willen dat gemeenten dit gaan doen en het gebruik van ballonnen actief ontmoedigen.”

De ballon is één van de meest voorkomende vormen van zwerfafval op stranden. Het aantal ballonlintjes dat wordt gevonden op de Nederlandse stranden is de afgelopen 10 jaar verdubbeld. Per 100 meter Noordzeestrand worden gemiddeld 16 aangespoelde ballonlintjes gevonden. Soms belanden ballonnen in natuurgebieden ver over de landsgrenzen, of belanden ze in zee, waar ze bijdragen aan de plastic soep. Ballonoplatingen hebben desastreuze gevolgen voor dieren. Vogels en zeedieren eten de ballonresten op, omdat ze die aanzien voor voedsel, waardoor ze sterven. En vogels die de touwtjes als nestmateriaal gebruiken kunnen verstrikt raken.

Groeiend verzet
Na vragen van de Partij voor de Dieren in Amsterdam besloot burgemeester Eberhart van der Laan af te zien van het oplaten van ballonnen ter ere van de kroning van Willem Alexander. De tienjarige tweeling Nick en Lisa Dekker uit Noordwijk schreef de Koning een brief waarin ze hem vroeg of hij zich als Koning wilde blijven inzetten voor schoon water, door duidelijk te maken dat ballonen oplaten geen goed idee is. Esther Ouwehand las hun brief voor in de Kamer en steunt de tweeling bij hun acties. Nick en Lisa: “Ballonnen zijn slecht voor de natuur; ze komen in zee en op het land. Dieren eten ervan en gaan ervan dood. Ballonnen zijn wel feestelijk, maar een slecht idee.”

Dankzij een eerdere motie van de Partij voor de Dieren staan ballonnen al op de lijst met aan te pakken bronnen van microplastics. In reactie op de nieuwe motie van Esther Ouwehand liet staatssecretaris Mansveld weten bereid te zijn een concrete stap te zetten en gemeenten op te roepen het oplaten van ballonnen actief te ontmoedigen. De Kamer stemt dinsdag over de motie.

Gerelateerd nieuws

Opinie: De trekvogels treft geen enkele blaam

Gepubliceerd in Trouw, 4 december Bij de nieuwe uitbraak van dierziekten die een gevaar vormen voor mens en dier, tekent zic...

Lees verder

Tweede Kamer: ontmoedig oplaten ballonnen

De regering moet gemeenten oproepen het oplaten van ballonnen actief te ontmoedigen. Een meerderheid van de Tweede Kamer stem...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief