Nederland veroordeelt dolfijnenslachtingen Taiji
Minister Timmermans van Buitenlandse Zaken heeft toegezegd dat de Nederlandse ambassadeur in Japan stelling zal nemen tegen de dolfijnenslachtingen in het Japanse Taiji. Esther Ouwehand vroeg daarom tijdens het vragenuur vandaag. De ambassadeurs van het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten hebben de slachtingen al veroordeeld. Vanuit Nederland bleef het stil, terwijl de regering officieel op het standpunt staat dat de dolfijnenjacht moet worden bestreden. Ouwehand hield de minister van Buitenlandse Zaken voor dat Nederland daar dan ook actie op moet ondernemen.
Op dit moment worden zo’n 250 dolfijnen afgeslacht in het Japanse vissersdorp Taiji. Deze jaarlijkse jacht hangt nauw samenhang met de handel in dolfijnen voor entertainment. Nadat wilde dolfijnen bijeen zijn gedreven in een baai worden de mooiste exemplaren geselecteerd en voor veel geld verkocht aan dolfinaria wereldwijd. De overgebleven dolfijnen worden op gruwelijke wijze afgeslacht. Cove Guardians, vrijwilligers van Sea Shepherd die ter plekke protesteren tegen de slachtingen, melden afschrikwekkende taferelen.
De Partij voor de Dieren heeft de Nederlandse regering meermalen opgeroepen druk uit te oefenen op Japan om de slachtingen te stoppen. Een scherpe veroordeling van de dolfijnenjacht door de Nederlandse ambassadeur in Japan is dan wel het minste wat de regering kan doen. De partij wil ook dat Nederland voorwaarden stelt aan de vrijhandel met Japan. Japan moet de mensenrechten respecteren, het moratorium op de walvisjacht eerbiedigen en stoppen met de dolfijnenslachtingen voordat er verdere handelsonderhandelingen kunnen worden gevoerd, vindt Ouwehand. In antwoord op eerdere vragen liet de regering weten daar niet toe bereid te zijn.
Het kabinet kiest voor vrijhandel tussen de EU en Japan en zegt binnen de onderhandelingsgesprekken de mensenrechten en walvisjacht aan de orde te stellen. Op de vraag van Esther Ouwehand in hoeverre het kabinet dat de afgelopen periode heeft gedaan en hoe succesvol die pogingen zijn geweest, zegde minister Timmermans toe de Kamer daar beter over te informeren.
Esther Ouwehand: “Wereldwijd is de verontwaardiging over de dolfijnenslachtingen enorm. Het is mooi dat ook de Nederlandse regering de slachtingen afwijst, maar dan moeten we ook iets doen. Een veroordeling door de Nederlandse ambassadeur helpt bij het opvoeren van de internationale druk op Japan. Maar we zouden ook de mensenrechten en de internationale afspraken over de bescherming van walvissen en dolfijnen belangrijker moeten maken dan vrijhandel."
Eerdere oproepen van de Partij voor de Dieren om de dolfijnenslachtingen te stoppen:
https://www.partijvoordedieren.nl/tweedekamer/moties/i/2174
https://www.partijvoordedieren.nl/tweedekamer/moties/i/2140
https://www.partijvoordedieren.nl/tweedekamer/kamervragen/i/2128
https://www.partijvoordedieren.nl/tweedekamer/kamervragen/i/1939
https://www.partijvoordedieren.nl/tweedekamer/kamervragen/i/1074
In antwoord op deze vragen van de Partij voor de Dieren laat de regering weten dat Nederland geen voorwaarden stelt aan de vrijhandel met Japan op het gebied van mensenrechten, het moratorium op walvisjacht en de dolfijnenslachtingen:
https://www.partijvoordedieren.nl/tweedekamer/kamervragen/i/2844
Klik hier voor nog meer informatie over de acties van de Partij voor de Dieren tegen dolfijnenslachtingen.
Wij zijn tegen:
Gerelateerd nieuws
Thieme: laboratoriumstallen geen oplossing antibioticaprobleem
Marianne Thieme wil dat het kabinet de ontwikkeling van laboratoriumstallen een halt toe roept. Deze potdichte, klimaatgestuu...
Lees verderPartij voor de Dieren: "geen verdere machtsoverdracht Brussel zonder referendum"
Klik hier voor de bijdrage van Marianne Thieme aan het debat Burgerforum EU De Partij voor de Dieren heeft grote waardering ...
Lees verderBlijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws
Abonneer op de nieuwsbrief