Nederlands verbod op landbouwgif nodig
Nu de Europese Unie weigert om gevaarlijke bestrijdingsmiddelen te verbieden om bijensterfte tegen te gaan, moet Nederland zelf de giftige neonicotinoïden en fipronil verbieden. De Partij voor de Dieren zal daar dinsdag een debat over aanvragen. Esther Ouwehand wil dat deze middelen zo snel mogelijk van de markt worden gehaald omdat het landbouwgif een ernstig gevaar vormt voor bijen en andere insecten.
Bestuiving door bijen en hommels is van essentieel belang voor de natuur en voor onze eigen voedselvoorziening. Giftige bestrijdingsmiddelen, zoals neonicotinoïden, vormen al jaren een grote bedreiging voor deze onmisbare schakel in ons ecosysteem. Neonicotinoïden zijn een systemisch bestrijdingsmiddel, waarin planten (zaden) worden ondergedompeld, zodat de plant in zijn geheel giftig wordt. Dit nieuwe type landbouwgif wordt door experts aangewezen als een belangrijke veroorzaker van de hoge sterfte onder bijen.
De Partij voor de Dieren pleit al sinds haar komst in de Tweede Kamer voor een verbod op deze bestrijdingsmiddelen. Dit jaar publiceerde de European Food Safety Authority (EFSA) een alarmerend rapport over de relatie tussen neonicotinoïden en bijensterfte. Een Kamermeerderheid van PvdA, SP, GroenLinks, D66, 50plus en de ChristenUnie steunde daarom een motie van de Partij voor de Dieren voor een Europees verbod op deze gevaarlijke soorten landbouwgif. Staatssecretaris Dijksma heeft zich de afgelopen weken ingezet om dit Europese moratorium op neonicotinoïden voor elkaar te krijgen. Vandaag bleek echter tijdens de stemming over het moratorium dat landen als Engeland, Hongarije en Denemarken onder druk van de lobby van de chemische industrie dit verbod hebben geblokkeerd.
Nu er geen Europees verbod komt, vindt de Partij voor de Dieren dat Nederland zo snel mogelijk zelf dit gevaarlijke landbouwgif van de markt moet halen. In Nederland wordt er veel gebruik gemaakt van neonicotinoïden, en is de bijensterfte al jaren zorgwekkend hoog. Esther Ouwehand vraagt de staatssecretaris van Economische Zaken om per direct in te grijpen en de middelen uit de Nederlandse schappen te halen.
Esther Ouwehand: “Binnen Europa hebben de private belangen van de chemische industrie weer voorrang gekregen op het publieke belang van een gezonde landbouw en de biodiversiteit. Het is nu hoog tijd voor Nederland om zelf in actie te komen. De bestuiving door bijen en hommels mag niet in gevaar worden gebracht door de producenten van landbouwgif”.
Gerelateerd nieuws
Kamer wil verkoop natuurgebieden stilleggen na oproep PvdD
De Kamer steunt de oproep van de Partij voor de Dieren aan staatssecretaris Dijksma om de verkoop van natuurgebieden stil te ...
Lees verderEén eed volstaat op 30 april
De Kamerleden van de Partij voor de Dieren zullen op 30 april geen eed afleggen bij de inhuldiging van de nieuwe koning, die ...
Lees verderBlijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws
Abonneer op de nieuwsbrief