‘Nul uit de pijp van Chemours’
Kabinet moet regie pakken na teleurstellende hoorzitting
Het kabinet moet aan de slag om ervoor te zorgen dat er geen giftige PFAS meer naar de lucht of in het water geloosd mag worden. Een meerderheid van de Kamer steunt de Partij voor de Dieren in de oproep: zo snel mogelijk nul uit de pijp van Chemours.
Door het aangenomen voorstel moet het kabinet op zo kort mogelijke termijn onderzoeken hoe de uitstoot naar nul gebracht kan worden. “De omgeving van Chemours is al zeer ernstig vervuild met giftige stoffen en de gezondheid van de omwonenden zodanig geschaad, dat mensen zich terecht grote zorgen maken. Wat de Partij voor de Dieren betreft komt er helemaal niks meer bij”, licht PvdD-Kamerlid Eva van Esch toe.
Hoorzitting
Samen met D66-collega Kiki Hagen had Van Esch een hoorzitting georganiseerd, naar aanleiding van de Zembla-uitzending ‘de PFAS-doofpot’. Hierin kwam naar voren dat het bedrijf DuPont - tegenwoordig Chemours - al decennialang wist dat ze de omgeving ernstig vervuilden met grote hoeveelheden giftige PFAS, maar dit stelselmatig hebben verzwegen. Medewerkers en omwonenden zijn hierdoor jarenlang blootgesteld aan de schadelijke stoffen, met ernstige ziektes tot gevolg. Daarnaast zijn ook de grond en het water in een wijde omgeving van Chemours vervuild. In sloten op een kilometer van de fabriek in Dordrecht zijn PFAS-concentraties gemeten van maar liefst 13 duizend keer boven de veilige norm.
“Wij hebben de directie van Chemours naar de Kamer geroepen om ons van de hoognodige antwoorden te voorzien”, vertelt Van Esch. Die antwoorden kwamen er nauwelijks. “Het was een ingestuurde riedel van afschuiven naar het verleden, ontkennen van het heden, duiken voor verantwoordelijkheid en verhullen van de waarheid. Niet verrassend, wel teleurstellend. Zeker voor de vele omwonenden die op de publieke tribune zaten”, aldus Van Esch.
Excuses
Omwonenden van Chemours zijn letterlijk ziek geworden van hun leefomgeving. Ze wonen op vergiftigde grond, kunnen geen groente meer uit hun moestuin eten en kunnen niet meer in natuurwater zwemmen vanwege de verontreiniging. “Wat zou u, als vertegenwoordiger van het bedrijf dat al dit leed veroorzaakt, tegen deze mensen willen zeggen? Bent u bereid om uw welgemeende excuses aan te bieden aan medewerkers en omwonenden, voor de schade die Chemours hen heeft aangedaan? En welke stappen gaat u zetten om deze schade recht te zetten?”, hield Van Esch de directie voor in de hoorzitting. De excuses kwamen er niet.
De aanwezige Kamerleden zagen nog niet een begin van enige zelfreflectie en medeleven. Daarom steunen zij de oproep van de Partij voor de Dieren aan het kabinet: pak de regie en zorg dat er geen giftige stoffen meer in het water en de lucht terecht komen.
Wij staan voor:
Gerelateerd nieuws
‘Laat je niet fêteren door vleeslobbyisten’
De parlementaire BBQ is terug. Maar als het aan de Partij voor de Dieren ligt blijven de parlementariërs en kabinetsleden er ...
Lees verderStatement Esther Ouwehand naar aanleiding van de val van het kabinet
Dit kabinet had er nooit onder leiding van deze premier mogen zitten. Maar de wijze waarop het kabinet nu aftreedt, is ongeke...
Lees verderBlijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws
Abonneer op de nieuwsbrief