Partij voor de Dieren doet Kantinechecker in Kamer
De Partij voor de Dieren heeft vandaag tijdens het debat over de Ramingen (de begroting van de Tweede Kamer) de Kantinechecker van Wakker Dier gedaan. Hoewel de Kamer zich aansluit bij het ‘duurzaam inkoopbeleid’ van de Rijksoverheid concludeert de Partij voor de Dieren dat het beter kan. Zo is slechts een deel van de ingekochte producten biologisch. Esther Ouwehand stelde voor om voor het gangbare deel voortaan alleen nog maar vlees, zuivel en eieren in te kopen van dieren die een vrije uitloop hebben gehad.
Esther vroeg het Presidium (het bestuur van de Kamer) er eveneens voor te zorgen dat de superinsecticide imidacloprid, dat bijdraagt aan de verontrustende bijensterfte, niet gebruikt is bij de teelt van de groente, fruit en bloemen die de Kamer inkoopt. Gerdi Verbeet, voorzitter van het Presidium reageerde positief op de voorstellen maar kon niet garanderen dat de Kamer op dit moment al werkt met deze normen voor dierenwelzijn, natuur en milieu. Daarom diende Esther de volgende moties in:
motie vlees, zuivel, eieren
motie groente, fruit, bloemen
De Partij voor de Dieren vindt het belangrijk dat de Kamer het goede voorbeeld geeft als het gaat om duurzaamheid en dierenwelzijn. Eerder werd op voorstel van de Partij voor de Dieren de ernstig bedreigde paling al van het menu gehaald. Ook andere met uitsterven bedreigde vissoorten worden nu niet meer geserveerd. Na vragen van de PvdD drinkt het parlement tijdens vergaderingen inmiddels ook al enige tijd water uit de kraan in plaats van het veel milieubelastender water uit flessen.
Het verzoek van de Partij voor de Dieren om een einde te maken aan de onbeperkte vleesconsumptie bij de zogenaamde schepschotel riep, net zoals bij het eerdere voorstel om de paling van het menu te schrappen, veel emoties op. Esther vroeg de voorzitter toch om serieus te kijken naar de duurzaamheidsaspecten van een buffet waarbij je voor 7 euro zoveel voedsel, maar vooral vlees, mag pakken als je wilt. Esther Ouwehand: "We weten dat de huidige vlees- en zuivelconsumptie onhoudbaar is voor klimaat, natuur, en een eerlijke voedsel- en waterverdeling in de wereld. Daarom zou de Kamer beter een beleid kunnen voeren waarbij voor extra porties vlees ook extra moet worden betaald. Dat is veel eerlijker, zuiniger en duurzamer."
De voorzitter zegde toe intern te overleggen over de huidige opzet van de schepschotel.
Gerelateerd nieuws
Kritiek wetsvoorstel onverdoofd slachten gemakkelijk te weerleggen
Karen Soeters, directeur van de Nicolaas G. Pierson Foundation (NGPF), heeft gereageerd op de open brief van politiek acti...
Lees verderMotie Koffeman uitgevoerd: kabinet geeft rivieren terug aan de vissen
De motie Koffeman die in de Eerste Kamer werd aangenomen om het Kierbesluit integraal uit te voeren en daarmee de rivieren ...
Lees verderBlijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws
Abonneer op de nieuwsbrief