#Powerplant, nieuwe docu­men­taire met Marianne Thieme


Moby: 'Plant­aardig voedsel wordt het nieuwe normaal'

8 februari 2019

In een tot de nok toe gevuld Tuschinski vond donderdag 7 februari de wereldpremière plaats van #Powerplant. In deze nieuwe film met Marianne Thieme wordt onderzocht wat de kansen zijn voor een plantaardige samenleving. #Powerplant is de 5e documentaire van de Nicolaas G. Pierson Foundation, het wetenschappelijk bureau van de Partij voor de Dieren, na Meat the Truth, Sea the Truth, de Haas in de Marathon en One Single Planet.

Plantaardige voeding is bezig aan een onstuitbare opmars. Wetenschappers, artiesten, ondernemers en consumenten zien een plantaardige toekomst als enig alternatief in het belang van dieren, natuur, milieu, klimaat, voedselverdeling en volksgezondheid. Tegelijk vindt vanuit de vleessector wereldwijd een intensieve lobby plaats om vleesvervangers de voet dwars te zetten: in Missouri dreigt gevangenisstraf voor wie plantaardige producten met vlees associeert, in Frankrijk een boete tot 300.000 euro.

The Economist en Forbes riepen 2019 al uit als het jaar waarin plantaardig voedsel de nieuwe norm zal worden. Of het nu is uit overwegingen van dierenwelzijn of omwille van het klimaat, biodiversiteit, dierenwelzijn, wereldvoedselverdeling of volksgezondheid. Consumenten, bedrijfsleven en wetenschap kiezen voor een meer plantaardige samenleving. Het wachten is op de politiek, die ver achter lijkt te lopen op deze onomkeerbare maatschappelijke ontwikkeling.

#Powerplant geeft extra inzicht in de relatie tussen klimaatverandering en vleesconsumptie, het thema dat Marianne Thieme als eerste politica agendeerde met de klimaatdocumentaire Meat the Truth in 2007, die sindsdien alleen maar aan actualiteit heeft gewonnen. Oxford-onderzoeker Marco Springmann zegt in de film dat een omschakeling naar een plantaardig dieet in 2050 tot 8 miljoen sterfgevallen per jaar kan voorkomen en de samenleving wereldwijd tevens tot dertig biljoen dollar (30.000.000.000.000) kan besparen. Het consumeren van een plantaardig menu kan de uitstoot die veroorzaakt wordt door voedselproductie verminderen met maximaal 73% en kan het mogelijk maken om 76% landbouwgrond terug te geven aan de natuur, zegt Joseph Poore, eveneens researcher van de University of Oxford. De studie wordt door The Guardian omschreven als “het meest uitgebreide onderzoek op dit gebied ooit”.


De noodzaak om de consumptie van dierlijke producten te verminderen wordt door steeds meer wetenschappers en adviesorganen van de regering (RLi, PBL, CBS, SCP, WRR) onderschreven. Marianne Thieme gaat in #Powerplant behalve met Springman en Poore ook in gesprek met topeconoom Kate Raworth van de donuteconomie. Raworth bevestigt in de film voor het eerst dat een plantaardig menu een logisch oplossing is om binnen de grenzen van de donut te blijven.

De sterke opkomst van plantaardige voeding wordt in de film toegejuicht door artiest Moby: "Tegenwoordig zijn er al meer veganistische restaurants in mijn straat dan tien jaar geleden in de hele wereld”. Michelin-sterrenkok Alexis Gauthier: “Dit is een beweging die je niet meer kunt stoppen en als chefs hebben wij een belangrijke verantwoordelijkheid hierin”. Michael La Cour, directeur van IKEA Food gelooft voor de toekomst van zijn keten alleen nog maar in plantaardig voedsel: “Het zijn de millennials die onze generatie nu beïnvloeden en ze hebben gelijk. Het is hun wereld. Er is geen weg terug." IKEA staat met haar talloze winkels, die allemaal een restaurant hebben, in de top 10 van restaurantketens in de wereld.

Wageningen
Het plantaardige optimisme wordt ook gevoeld door onderzoekers Atze Jan van der Goot en Birgit Dekkers van Wageningen UR. Zij houden zich bezig met de ontwikkeling van de ‘heilige graal’ van de vleesvervangers: plantaardige biefstuk. “Er zijn in de afgelopen tien jaar echt enorme stappen gezet. Plantaardig eten is nu iets dat door een grote groep wordt omarmd.


Moby: “Wat begon als een kleine activistische groep is nu een mainstream beweging geworden: veganisme is het nieuwe normaal.”

De documentaire vormt een logisch vervolg op Meat the Truth, de eerste klimaatfilm van Nederland, waarin Marianne Thieme het onweerlegbare verband aantoonde tussen de veehouderij en het klimaatprobleem. Uit onderzoek van het Instituut voor Milieuvraagstukken van de Vrije Universiteit bleek toen al dat wanneer alle Nederlanders een dag per week geen vlees zouden eten, dat eenzelfde besparing aan broeikasgassen zou kunnen opleveren als wanneer een miljoen auto’s van de weg gehaald zouden worden.

Joseph Poore zegt daarover: "Een veganistisch dieet is waarschijnlijk de allerbeste manier om je impact op planeet aarde te verkleinen, niet alleen wat betreft broeikasgassen, maar ook wat betreft verzuring, eutrofiëring, land- en watergebruik. Het effect is veel groter dan minder vliegen of een elektrische auto kopen.”

'Carnivoor, geef het door'
Marianne Thieme: “Ik ben ervan overtuigd dat we de sociale norm kunnen veranderen door van plantaardig voedsel het nieuwe normaal te maken, met behoud van keuzevrijheid. De Universiteiten van Groningen, Utrecht en Rotterdam, het ministerie van OC&W, het stadsbestuur van Utrecht, op steeds meer plekken wordt het principe ‘Carnivoor, geef het door’ met succes toegepast. We werken aan een voedselrevolutie waarin de problemen van de planeet niet langer op ons bord zullen liggen”

Thieme rondde de opnames voor #Powerplant afgelopen zomer af. Haar ziekteverlof vertraagde de première van de film. De film zal in de komende weken door het hele land worden vertoond en verschijnt later dit jaar online.

Gerelateerd nieuws

PvdD vraagt inspreekrecht voor jongeren in klimaatdebat

De Nederlandse politiek is niet in staat gebleken om de stem van toekomstige generaties voldoende recht te doen in het klimaa...

Lees verder

OM ziet af van vervolging Klaas Dijkhoff (VVD) voor oplaten proefballonnen

Het Openbaar Ministerie is niet bereid vervolging in te stellen tegen Klaas Dijkhoff van de VVD die op 24 november 500 wensba...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief