PvdD brengt ode aan strijd­sters voor vrou­wen­kies­recht


13 december 2017

Op 12 december, de dag van 100 jaar passief vrouwenkiesrecht, heeft de Partij voor de Dieren op de Hofplaats voor de Tweede Kamer een ode gebracht aan de vrouwen die voorop gingen in de emancipatiestrijd, zoals Aletta Jacobs, Suze Groenweg, Rosa Manus en Wilhelmina Drucker. Marianne Thieme hield een toespraak waarin zij opriep de strijd van deze vrouwen voort te zetten. "Er is nog heel veel te doen."

Het is in Nederland nog steeds droevig gesteld met de evenredige vertegenwoordiging. Van de dertien fractievoorzitters in de Tweede Kamer is er maar een vrouw, drie fracties hebben geen enkele vrouw in hun gelederen en van de 150 Kamerleden zijn er maar een 53 vrouw. Thieme: "Alle reden om dit jaar stil te staan bij 100 jaar passief vrouwenkiesrecht. Zonder de inzet van die dappere vrouwen honderd jaar geleden zou de positie van de vrouw er anno 2017 heel veel beroerder hebben uitgezien."

Kamer verbiedt projectie
Oorspronkelijk was het plan om de beelden op het Tweede Kamergebouw te projecteren. De Haagse burgemeester Pauline Krikke had daar een vergunning voor gegeven, maar te elfder ure besloot het bestuur van de Tweede Kamer de projectie op het gebouw te verbieden. Eerder al werd de voorgenomen viering in aanwezigheid van de koning in de Ridderzaal geannuleerd. Thieme: “Het is buitengewoon teleurstellend dat het bestuur van de Tweede Kamer op alle mogelijke manieren heeft geprobeerd te voorkomen dat er stilgestaan wordt bij het feit dat precies honderd jaar geleden vrouwen het recht kregen om verkozen te worden. Maar in de lijn van onze strijdsters voor vrouwenrechten hebben we ons niet laten verhinderen het glas te heffen op 100 jaar vrouwenkiesrecht.”

Boete op 'te veel vrouwen'
In andere Europese landen blijkt een evenredige volksvertegenwoordiging ook een probleem te vormen. In Frankrijk noopt het de overheid zelfs tot absurde maatregelen. Zo krijgt de PvdD- zusterpartij Le Parti Animaliste twintigduizend euro boete vanwege een “onevenwichtige samenstelling” van de kieslijst: te veel vrouwen op de lijst. Hoewel de regels in het leven zijn geroepen om meer vrouwen in de politiek te krijgen, oordeelde de kiescommissie dat de partij te veel vrouwen telt.

Buiten de politiek is het eveneens droevig gesteld met de evenredige vertegenwoordiging van vrouwen. In de typisch mannenberoepen zijn vrouwen nog zwaar ondervertegenwoordigd en verdienen vaak fors minder dan hun mannelijke collega's. Slechts 18% van de hoogleraren in Nederland is vrouw. Het aantal bestuurders in de top van het bedrijfsleven loopt al jaren terug blijkt uit de jaarlijkse Dutch Female Board Index. In 2016 was 6,2% van alle bestuurders vrouw. Vrouwen verdienen in het bedrijfsleven gemiddeld 20% minder en bij de overheid 10%.

Lees hier het opiniestuk van Marianne Thieme, geplaatst in De Volkskrant.
Kijk hier het item van Jaïr in Jinek terug.

Gerelateerd nieuws

Opinie: Geef vrouwen na 100 jaar een volwaardige stem

Vandaag, 12 december, is het precies 100 jaar geleden dat vrouwen het recht kregen om verkozen te worden in de Staten-Generaa...

Lees verder

Marianne Thieme spreekt in Georgië over dierenrechten en politieke vertegenwoordiging

Marianne Thieme spreekt zaterdag 16 december in de Georgische hoofdstad Tbilisi over het ontstaan en de internationale doorbr...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief