PvdD en NSC bundelen krachten op dierendag: betere bescherming reptielen


4 oktober 2024

Den Haag, 4 oktober 2024 — Op dierendag slaan Nieuw Sociaal Contract (NSC) en de Partij voor de Dieren (PvdD) de handen ineen met een oproep aan de minister om snel werk te maken van een huis- en hobbydierenlijst (positieflijst) voor reptielen. Schildpaddenopvangen zitten overvol omdat de dieren massaal worden gedumpt. Zolang deze dieren nog mogen worden gehouden, is het voor de opvangcentra dweilen met de kraan open. Daarom willen NSC en PvdD dat er snel wetgeving komt over welke reptielen wel en niet geschikt zijn om te houden als huisdier.

dierendag nsc pvdd schildpadden dierenambulance

De positieflijst, die bepaalt welke diersoorten als huisdier mogen worden gehouden, geldt op dit moment wel voor zoogdieren, maar nog niet voor reptielen. De vraag is of schildpadden, slangen en andere reptielen geschikt zijn om als huisdier te houden en bovendien weten mensen vaak niet hoe ze voor deze dieren moeten zorgen. Dit leidt vaak tot verwaarlozing en het dumpen van dieren. Een steekproef wees uit dat er in Nederland ongeveer 200.000 gedumpte schildpadden in vijvers, beekjes en slootjes leven. Schildpaddenopvangen stuurden eerder dit jaar een brandbrief waarin ze aangeven dat het niet meer lukt om alle gedumpte dieren op te vangen.

Kamerlid Ines Kostić (Partij voor de Dieren): “Schildpadden sterven een langzame hongerdood als ze zomaar worden uitgezet bij een slootje. Het is dus van levensbelang dat er snel betere regelgeving komt voor het welzijn van deze dieren, en steun voor de mensen die zich hiervoor inzetten.”

Kamerlid Harm Holman van Nieuw Sociaal Contract vult aan: “Het is niet alleen een kwestie van dierenwelzijn, maar ook van verantwoordelijkheid. De illegale handel in reptielen blijft toenemen, en veel van deze dieren eindigen in erbarmelijke omstandigheden. We moeten als samenleving verantwoordelijkheid nemen en de juiste maatregelen treffen om dit probleem aan te pakken. Een positieflijst voor reptielen is een cruciale stap in die richting.”

Beide partijen roepen minister Wiersma dan ook op om snel werk te maken van de positieflijst voor reptielen, de capaciteit van reptielenopvangen te vergroten en om meer aandacht te besteden aan voorlichting over het verantwoord houden van deze dieren.

Met deze samenwerking benadrukken de Partij voor de Dieren en NSC dat dierenwelzijn geen politiek strijdpunt is, maar een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Op dierendag zetten ze hiermee een belangrijke stap in de richting van een diervriendelijker beleid.

Gerelateerd nieuws

Australisch parlementslid bezoekt Tweede Kamer en vraagt om actie tegen dierenleed

“Jaarlijks worden in Australië gemiddeld 1,5 miljoen kangoeroes verminkt en afgeslacht en Nederland is daar nu nog medeplicht...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief