PvdD: Nederland moet nieuwe positie innemen over glyfosaat
De Partij voor de Dieren wil dat de Nederlandse regering een nieuwe positie inneemt in de Europese besluitvorming over glyfosaat. Eerder vandaag haalde de Europese Commissie bakzeil met haar voorstel om toelating van dit omstreden landbouwgif weer voor tien jaar te verlengen in de gehele Europese Unie.
De huidige toelating verloopt aan het einde van dit jaar. De commissie behaalde echter geen gekwalificeerde meerderheid voor haar plan om deze met tien jaar te verlengen. Opvallend is dat de zogenaamde rapporterende lidstaat Duitsland, bij wie die de verantwoordelijkheid rustte om de regie te voeren over het beoordelen van de risico’s, zich onthield van stemming. Eerder beweerde het Nederlandse kabinet dat met gerust hart kon worden ingestemd met verlenging van tien jaar, omdat de risicobeoordelingen zouden uitwijzen dat het middel veilig te gebruiken was. Landen als Frankrijk, Zweden en België stemden juist tegen. Vooral de tegenstem van België is daarbij opmerkelijk, omdat het land net als Nederland in de top 3 staat van landen met het hoogste gifgebruik ter wereld. Als België stelt zonder glyfosaat te kunnen, dan kan de Nederlandse landbouw niet achterblijven.
Uitfasering
De Partij voor de Dieren riep het kabinet al eerder op tot verzet tegen het voorstel van de Europese Commissie. D66, die eerder uiterst kritisch was over glyfosaat, veranderde echter van koers. Daardoor werd de motie in de Tweede Kamer verworpen. Van belang is dat in het Europees Parlement (EP) afgelopen dinsdag een resolutie is aangenomen die vraagt om uitfasering van glyfosaat binnen vijf jaar. Daar stemden zowel D66 als de ChristenUnie juist voor. Zelfs CDA-Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik durfde volgens de berichten niet tegen de resolutie te stemmen.
Nu de posities in het glyfosaat-debat drastisch verschuiven wordt het Nederlandse standpunt onhoudbaar, vindt Esther Ouwehand. Het kabinet zou minstens de uitspraak van het EP moeten respecteren en moeten pleiten voor uitfasering van glyfosaat binnen vijf jaar. De Partij voor de Dieren vroeg daarom een debat aan in de Tweede Kamer. Dat werd gesteund door PVV, SP en PvdA. Ouwehand zal een nieuwe motie indienen om de Nederlandse regering in het kamp van de lidstaten te krijgen die zich verzetten tegen glyfosaat. Ze rekent daarbij op steun van D66 en ChristenUnie.
Ouwehand: “Het groeiende verzet tegen landbouwgif begint zijn vruchten af te werpen. De Europese Commissie en de Nederlandse regering stribbelen nog tegen, maar de voorvechters van een gezonde leefomgeving winnen terrein. De koers moet en zal worden verlegd: van het beschermen van gifjongens als Monsanto naar beschermen van onze kostbare biodiversiteit.”
Gerelateerd nieuws
Partij voor de Dieren neemt in achttien gemeenten deel aan raadsverkiezingen
De Partij voor de Dieren doet in achttien gemeenten mee aan de gemeenteraadsverkiezingen. In vijftien gemeenten in maart volg...
Lees verderPartij voor de Dieren bestaat 15 jaar!
De Partij voor de Dieren bestaat vijftien jaar. Op 28 oktober 2002 besloot een kleine club mensen om als eerste ter wereld ee...
Lees verderBlijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws
Abonneer op de nieuwsbrief