PvdD veroor­deelt mensen­rech­ten­beleid voor China, roept op tot einde kalfs­vleesdeal


1 oktober 2019

De Partij voor de Dieren heeft het zwakke Nederlandse mensenrechtenbeleid ten aanzien van China krachtig veroordeeld. Opnieuw krijgen de Nederlandse handelsbelangen vrij baan ten koste van een scherpe mensenrechtenagenda, bleek gisteren tijdens een debat over het Nederlandse Chinabeleid. Het kabinet moet de kalfsvleesdeal met China opzeggen en pleiten voor internationale waarnemers bij de bestrijding van de Afrikaanse Varkenspest, zeggen Kamerleden Esther Ouwehand en Lammert van Raan.

In 2018 kreeg Nederland, na een intensieve lobby van vijftien jaar, toestemming om kalfsvlees naar China te exporteren. Volgens Esther Ouwehand is het dan ook niet verrassend dat Nederland niet zo kritisch is op het gebied van mensenrechten. “Zolang we vast blijven houden aan onze verslaving om onze dierlijke producten aan China te slijten, wekt het eigenlijk geen verbazing dat we geen sterk mensenrechtenbeleid voeren. Wanneer je een ander smeekt om iets van je te kopen, doe je verder niet zo moeilijk over andere zaken, zoals mensenrechten.”

Op aandringen van Kamerlid Lammert van Raan, die Ouwehand later in het debat verving, gaf Blok toe dat mensenrechten wat hem betreft niet boven handelsbelangen komen. “Het is pijnlijk, maar niet verrassend, dat minister Blok geen rangorde van waarden wil aanbrengen. Voor de Partij voor de Dieren gaat ethiek altijd boven handel,” aldus Van Raan.

Ouwehand riep minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok en minister Kaag van Buitenlandse Handel op om de kalfsvleesdeal met China op te zeggen. Volgens Ouwehand druist de kalfsvleesdeal in tegen de wettelijk erkende waarde van het dier, tegen de kringlooplandbouwvisie en de klimaatambities van de regering zelf en is het een sta-in-de-weg voor een autonome mensenrechtenagenda ten opzichte van China.

De Partij voor de Dieren drong er bij de regering ook op aan om bij China te pleiten om internationale waarnemers toe te laten bij de bestrijding van de Afrikaanse Varkenspest in dat land. Uit videobeelden blijkt dat varkens massaal levend begraven worden. Niet alleen is dit verschrikkelijk voor de varkens, het is ook in strijd met de richtlijnen van de Wereldorganisatie voor diergezondheid (OIE). De minister van Landbouw, die niet bij het debat aanwezig was, zal zich later over deze oproep uitspreken.

Gerelateerd nieuws

Marianne Thieme vertrekt na 13 jaar uit Tweede Kamer

Marianne Thieme, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren, vertrekt per 8 oktober uit de Tweede Kamer. Dat maakte zij v...

Lees verder

Geen Nederlands belastinggeld naar bio-industrie in buitenland

PvdD-Kamerlid Lammert van Raan heeft bij de Algemene Financiële Beschouwingen een voorstel ingediend waarin de regering wordt...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief