PvdD voelt minister aan de tand over giflobby in Brussel


Ouwehand: 'Wie weigert de bijen te beschermen en de Kamer niet goed voorlicht, heeft heel wat uit te leggen'

10 april 2019

Het gaat dramatisch slecht met bijen en andere insecten. Een derde wordt met uitsterven bedreigd. De oorzaken zijn verlies van leefgebied en het gebruik van pesticiden. Onderzoeksjournalisten van Follow the Money ontdekten dat minister Carola Schouten hier een dubieuze rol in speelt en in vertrouwelijke e-mails één op één de lobby overneemt van gifgiganten als Bayer-Monsanto en Syngenta. De Partij voor de Dieren vindt het onacceptabel dat Nederland in geheime achterkamertjes een betere bescherming voor bijen, hommels en andere insecten tegenwerkt.

Esther Ouwehand heeft vandaag in een debat de minister gevraagd binnen een week alle documenten naar de Kamer te sturen. "Ik wil alle feiten op tafel hebben, zodat de Kamer kan controleren hoe Nederland zich sinds 2013 precies heeft opgesteld in de discussie over de Europese richtlijn voor bijen, de Bee Guidance. Want wie weigert de bijen te beschermen, heeft het niet goed voor met onze toekomst. En wie de Kamer niet goed voorlicht, heeft heel wat uit te leggen", zegt Ouwehand.

Europa heeft de deuren wagenwijd opengezet voor landbouwgif als glyfosaat, imidacloprid en heel veel andere giffen die gevaarlijk zijn voor ons ecosysteem. Dankzij aanhoudend verzet van onafhankelijke wetenschappers, natuurbeschermers en partijen als de Partij voor de Dieren, kwam er een richtlijn – de Bee Guidance – die bijen beter moet beschermen tegen de schadelijke effecten van pesticiden. Deze richtlijn ligt al sinds 2013 te wachten op aanvaarding door de lidstaten. Bovendien is er niet alleen sprake van uitstel, maar ook van uitholling van de bijenrichtlijn. De onderzoeksjournalisten van Follow the Money, onthulden dat er in Brussel vergevorderde plannen liggen om de bescherming van bijen af te zwakken.

Nederland zou in een vertrouwelijke email hebben gepleit voor het schrappen van veldstudies. "Precies wat de giflobby wil", zegt Ouwehand. "Ik vraag al maanden naar de positie van Nederland in de discussie over de Bijenrichtlijn. Is er sprake van uitholling?, vroeg ik haar. Nee, zei de minister. Ja, blijkt nu uit de stukken van Follow the Money. Zet Nederland zich in voor optimale bescherming van bijen en hommels?, vroeg ik. Ja, zei de minister. Nee, blijkt uit het artikel."

De positie van minister Carola Schouten komt volgens de onderzoeksjournalisten van FTM overeen met de standpunten van chemiereuzen zoals Bayer, BASF en Syngenta. Minister Schouten reageerde in het debat dat de positie van Nederland tot stand is gekomen op basis van adviezen van de nationale toezichthouder voor pesticiden. "Maar die adviezen zijn niet openbaar. Daarom wil ik de documenten binnen een week zien zodat we het debat snel kunnen voortzetten."

Gerelateerd nieuws

Marianne Thieme spreekt Bosnische parlement toe over bontfokverbod

Marianne Thieme heeft vrijdag 5 april in Sarajevo een toespraak gehouden in het parlement van Bosnië en Herzegovina. Ze was d...

Lees verder

Groen, progressief en eurokritisch

Democratie, het welzijn van mensen en dieren en het bestrijden van klimaatverandering moeten voorop staan in Europa. Niet het...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief