PvdD wil debat over schrijnend lot jonge dieren in zuivelketen
De Partij voor de Dieren heeft 67 Kamervragen gesteld over de sterfte en mishandeling van kalfjes die geboren worden in de melkveehouderij. Deze week bracht RTL Nieuws naar buiten dat de sterfte onder kalfjes nog steeds schrikbarend hoog is. De Stichting Animal Rights bracht undercoverbeelden naar buiten, waarop te zien is hoe kalfjes op een kalvermesterij worden mishandeld. Esther Ouwehand wil dat minister Schouten ingrijpt. Ook heeft zij een breed debat aangevraagd over het lot van jonge dieren in de zuivelketen. Want, "niet alleen kalfjes zijn massaal het slachtoffer van zuivel, maar ook geitenlammetjes", aldus Ouwehand.
Maar liefst 200.000 kalfjes die in 2018 werden geboren in de melkveehouderij zijn gestorven voordat zij twee weken oud waren. RTL Nieuws kwam deze week met deze cijfers naar buiten die ze bij het ministerie van landbouw hebben opgevraagd. Op ruim 1200 Nederlandse melkveebedrijven sterft 1 op de 5 kalfjes vroegtijdig. Gemiddeld sterft zo’n 12,5% van de kalfjes binnen twee weken.
Esther Ouwehand: “Dieren die geboren worden in de zuivelketen treft een droevig lot. De sterfte onder jonge kalfjes in de melkveehouderij is al jaren torenhoog. Afspraken met de sector om deze sterfte omlaag te brengen, laten nog geen enkel resultaat zien, blijkt wel weer uit de cijfers die nu naar buiten zijn gekomen.”
Om melk te geven, moet een koe ieder jaar een kalf krijgen dat direct bij haar wordt weggehaald. Kalfjes zijn daarmee een restproduct van de zuivelindustrie en hebben weinig economische waarde. Na twee weken gaat zo’n 70% van de geboren kalfjes naar een kalvermesterij, waar ze als ze 7 tot 12 maanden oud zijn worden geslacht en verkocht als kalfsvlees. In de kalvermesterijen sterft vervolgens weer een groot aantal kalfjes.
Animal Rights kwam deze week naar buiten met undercoverbeelden gemaakt in een kalvermesterij met 1600 kalfjes die afkomstig zijn uit de melkveehouderij. Op het kalverbedrijf worden deze dieren afgemest voor de productie van witvlees. Te zien is hoe bloed wordt afgenomen om te controleren of het ijzergehalte – dat vanwege de kleur van het vlees zo laag mogelijk wordt gehouden - nog boven de voorgeschreven norm zit. "De manier waarop weerloze dieren behandeld worden is stuitend en veelzeggend. De walgelijke beelden laten zien dat kalfjes in elk stadium van hun leven ellende meemaken", zegt Ouwehand.
De situatie in de melkgeitenhouderij is zo mogelijk nog schrijnender. Onder geitenbokjes is de sterfte nog hoger. Jonge bokjes die worden geboren in de melkgeitenhouderij, komen terecht op bokkenmesterijen waar gemiddeld 32% van de dieren sterft, bijna 1 op de 3. Ouwehand stelde hier eerder al Kamervragen en aanvullende vragen over. Ook hier laat de minister het aan de sector over om de hoge sterfte terug te dringen, maar het aantal dieren dat sterft wordt ieder jaar groter.
Ter voorbereiding op het debat over het lot van jonge dieren in de zuivelketen, stelt Esther Ouwehand schriftelijke vragen om zoveel mogelijk feiten en cijfers op tafel te krijgen.Gerelateerd nieuws
Jacht op wasberen is wreed, ineffectief, duur en symboolpolitiek
"Wreed, ineffectief, duur en bovenal symboolpolitiek." Femke Merel van Kooten, Kamerlid van de Partij voor de Dieren, heeft g...
Lees verderMarianne Thieme spreekt Bosnische parlement toe over bontfokverbod
Marianne Thieme heeft vrijdag 5 april in Sarajevo een toespraak gehouden in het parlement van Bosnië en Herzegovina. Ze was d...
Lees verderBlijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws
Abonneer op de nieuwsbrief