Slachtsnelheid moet per direct omlaag
De regering moet slachthuizen oproepen om per direct de slachtsnelheid te verlagen. Een meerderheid van de Tweede Kamer steunde dinsdag dit voorstel van de Partij voor de Dieren. Slachthuismedewerkers werken nu zij aan zij om de enorme hoeveelheden dieren uit de veehouderij te slachten. Richtlijnen van het RIVM, zoals het houden van 1,5 meter afstand, worden niet (goed) nageleefd omdat dit de productiesnelheid zou vertragen. Hierdoor is de vleessector een enorme brandhaard gebleken voor het coronavirus.
“In grote slachthuizen worden per uur 600 tot 700 varkens, 150 tot 200 kalfjes en 11.000 tot 13.000 kippen geslacht. Door dit letterlijk moordende slachttempo gaat er veel mis,” legt fractievoorzitter Esther Ouwehand uit. “Afschuwelijke beelden van varkens die bij bewustzijn in gloeiend heet water worden getakeld en verdrinken, een kalfje dat levend wordt gevild en levende dieren in een bak met kadavers staan nog scherp op ons netvlies.”
Vlak voor het uitbreken van de coronacrisis gaf LNV-minister Schouten aan de Kamer toe dat de druk op het slachtproces zo groot is, dat de regels voor voedselveiligheid en dierenwelzijn onvoldoende gewaarborgd kunnen worden. Toen de coronacrisis uitbrak waarschuwde de Partij voor de Dieren dan ook meteen voor te verwachten problemen in de veehouderij en bij slachthuizen. Door uitval van toezichthouders en medewerkers zou de druk op het slachtproces nog verder oplopen, met alle risico’s voor dierenwelzijn en voedselveiligheid van dien.
Al snel bleken slachthuizen wereldwijd brandhaarden voor het coronavirus. In Duitsland leidde een uitbraak van het virus in de grootste varkensslachterij van het land, waarbij meer dan 1500 medewerkers zijn besmet, deze week nog tot een nieuwe lockdown van de hele regio. Pas een dag voor de sluiting, toen er al 650 medewerkers besmet waren, besloot het slachthuis de slachtsnelheid te verlagen zodat medewerkers meer afstand konden houden. Door de aangenomen PvdD-motie zal dit in Nederland nu in alle slachthuizen moeten gebeuren.
‘Pak de regie’
Daarnaast werd ook een voorstel van de Partij voor de Dieren aangenomen dat de regering verzoekt om vanuit het oogpunt van de volksgezondheid de regie te nemen bij het tegengaan van verdere verspreiding van het coronavirus in de vleesindustrie. Dit betekent dat de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport voortaan in kan grijpen als het misgaat in de slachthuizen.
“Minister Schouten heeft alle te verwachten problemen op zijn beloop gelaten”, vindt Ouwehand. “De minister beloofde dat de NVWA de slacht zou stilleggen als de richtlijnen niet worden nageleefd. Dit gebeurde niet. Of er wel of niet wordt opgetreden tegen slachthuizen die de richtlijnen niet naleven, is helemaal aan de Veiligheidsregio’s overgelaten. Daardoor zie je nu dat in de ene regio een slachthuis is gesloten toen 16% van het personeel besmet bleek, terwijl in een andere regio een slachthuis waar 33% van het personeel is besmet, gewoon open mag blijven. Economische belangen worden meegewogen in de beslissing om wel of niet in te grijpen. We hebben te maken met een ernstige virusuitbraak die op grote schaal werknemers van slachthuizen treft. Daar is een doortastender optreden voor nodig.”
Wij staan voor:
Gerelateerd nieuws
Overwinning: fokverbod voor nertsen!
De Tweede Kamer stemde vanmiddag voor een verbod op het fokken van nertsen voor bont. De afgelopen weken brak in zeventien ne...
Lees verderVerbreding A27 op losse schroeven na nieuwe stikstofadviezen
“Het moet echt een keer afgelopen zijn met creatieve stikstof-rekentrucs om de verbreding van de A27 erdoor te drukken." PvdD...
Lees verderBlijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws
Abonneer op de nieuwsbrief