Goed nieuws voor het milieu: toch inza­meling blikjes in super­markt


9 maart 2022

Vanaf 1 januari 2023 kunnen mensen hun blikje met statiegeld toch inleveren in de supermarkt. In plaats van de blikjes in te leveren in de supermarkt, net als bij statiegeld op plastic flessen, was het plan bedacht dit te doen bij circulaire hubs buiten de supermarkt. “Consumentonvriendelijk en een magneet voor zwerfafval. Wij hadden initiatief genomen voor een rondetafelgesprek over dit onzalige plan, maar zijn aangenaam verrast dat het nu van tafel is”, aldus Eva van Esch, Tweede Kamerlid van de Partij voor de Dieren.

Donderdag 10 maart zou op initiatief van de Partij voor de Dieren in de Tweede Kamer een rondetafelgesprek plaatsvinden over de plannen voor het inzamelen van blikjes via circulaire hubs buiten de supermarkt. Maar net één dag voordat het rondetafelgesprek zou plaatsvinden, heeft het CBL, de branchevereniging voor supermarkten, het nieuwe plan aangekondigd. Van Esch: “Wat fantastisch om te zien dat maatschappelijke druk werkt. De Partij voor de Dieren heeft samen met verschillende organisaties zoals Recycling Netwerk Benelux, Natuur en Milieu en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten duidelijk aangegeven geen heil te zien in de circulaire hubs.”

Vanaf 31 december 2022 wordt er statiegeld op blikjes ingevoerd in Nederland. Het bedrijfsleven moet zorg dragen voor de uitvoering hiervan, en presenteerde daartoe recent een plan van aanpak dat voorziet in inzameling van blikjes in circulaire hubs buiten de supermarkten. Dit plan kwam op veel kritiek te staan van onder andere milieuorganisaties en gemeenten. Zo waren er bijvoorbeeld zorgen dat de circulaire hubs mogelijk ook ander afval zouden aantrekken en dat blikjes die niet worden aangenomen in de omgeving zouden belanden. Van Esch: “Een blikje doet er 50 jaar over om af te breken, het aluminium deksel vergaat zelfs nooit. Jaarlijks gaan er 4.000 koeien dood door het eten van blik. Redenen genoeg om serieus werk te maken van het inzamelen van blikjes, en dan meteen met een methode die werkt: inleveren in de supermarkt, zoals iedereen al jaren gewend is bij flessen.”

Behalve vanuit natuur- en milieuorganisaties was er ook kritiek op het plan vanuit de Consumentenbond. 89% van de consumenten geeft er de voorkeur aan om de blikjes in te leveren bij het verkooppunt. Van Esch: “Logisch, want anders zou je na het inleveren van je flessen speciaal ergens anders heen moeten voor de blikjes. De Partij voor de Dieren pleit al lang voor uitbreiding van het statiegeldsysteem, dus dat er nu statiegeld op blikjes komt is op zich heel goed nieuws. De staatssecretaris toont alleen weinig voortschrijdend inzicht door de branche haar gang te laten gaan met de uitvoering.”

Het rondetafelgesprek zal nu worden verzet naar 19 april 2022.

Gerelateerd nieuws

Stop de oorlog!

Door de agressieve invasie van Oekraïne leven we sinds 24 februari in een ander Europa. Gruwelijke beelden van Oekraïners die...

Lees verder

Brussel geeft groen licht voor 0% BTW op o.a. groente en fruit

Het Europees Parlement heeft vandaag een wijziging van de Europese BTW-regels goedgekeurd. Voor EU-landen wordt het door de w...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief