'Stop ecocide op Bonaire'


Kabinet wil haven en pier voor stookolie in kwetsbaar koraal­gebied

19 februari 2021

Het demissionaire kabinet heeft kwetsbare natuurgebieden met koraal aangewezen als geschikte locatie voor twee grote bouwprojecten voor Bonaire: een nieuwe haven en een pier voor stookolie. De Partij voor de Dieren heeft om opheldering gevraagd. Eerder riep de partij al op om af te zien van de miljoenensubsidies voor brandstofopslag op het eiland, waar de pier voor stookolie deel van uitmaakt.

De minister van Infrastructuur en Waterstaat, Cora van Nieuwenhuizen, schrijft dat het gaat om een ‘voorkeurslocatie’ en dat er ‘nog geen definitieve locatiekeuze’ is gemaakt. “Dit laat zien dat het kabinet veel te hard van stapel loopt”, vindt Kamerlid Lammert van Raan: “Los van het risico op koraalvernietiging en zelfs ecocide, ben ik er helemaal niet van overtuigd dat Bonaire überhaupt een nieuwe haven nodig heeft. Een nieuwe haven lokt alleen maar nóg meer cruisetoerisme uit, terwijl het de bedoeling was dat er meer ecotoeristen zouden komen. Bovendien kunnen er zo meer goederen aan land komen, terwijl afvalverwerking nu al een probleem is. Hoe dit binnen het streven naar een circulaire economie past is mij niet duidelijk.” Dat de pier ‘tijdelijk’ is, is ook niet geruststellend, waarschuwt Van Raan: “want koraalvernietiging en ecocide zijn dat natuurlijk niet.”

Het kabinet geeft zo voorrang aan allerlei zaken die juist ingaan tegen bijvoorbeeld het indammen van cruisetoerisme en de bescherming van het koraal. Voor elk verondersteld probleem moet apart ruimte voor worden gemaakt in de toch al zo kleine, kwetsbare natuur op het eiland. “Nodeloos destructief”, zegt Van Raan: “Laten we nu eens integraal naar de ontwikkelingen op het eiland kijken en naar wat de Bonairianen écht nodig hebben, zoals rioolwaterzuivering en duurzame energie. Daarnaast zegt het kabinet dat de veiligheids- en milieurisico’s van olieopslagbedrijf Bopec te groot zijn geworden. Bopec staat ook op het punt failliet te gaan. Het lijkt mij logisch dat het kabinet eerst goed gaat onderzoeken hoe de zeldzame extreem diepe haven, waar zelfs supermammoettankers uit de olie-industrie kunnen aanmeren, beter benut kan worden. Ik zou ook natuurlijk ook wel willen weten of de natuur zich daar kan herstellen. Zolang fossiele brandstoffen op het eiland nodig zijn, kunnen die op het terrein van Bopec worden opgeslagen, dat immers is ingericht is op de opslag van olie. Wat gaat het kabinet anders doen met die verlaten faciliteiten?”

Eerder zorgde de Partij voor de Dieren er al voor dat de oprichting van ‘Bonaire Brandstof Terminals BV’ uitgesteld moet worden, in elk geval zolang het kabinet de Kamer nog niet voldoende heeft geïnformeerd. Van Raan: “Midden in de klimaatcrisis nog in fossiele brandstoffen investeren is op zich al bizar, maar daarnaast geeft het kabinet ook geen concreet perspectief voor een duurzame toekomst voor Bonaire. Van de in 2017 aangekondigde haalbaarheidsstudie naar het innovatieve ‘Ocean Thermal Energy Conversion’, waarmee Bonaire volgens het kabinet mogelijk volledig kan verduurzamen horen we nu ook niets meer. En nu wordt het koraal ook nog ernstig bedreigd. Daarom heb ik de minister gevraagd of de door het kabinet zelf aangekondigde haalbaarheidsstudie er eindelijk kan komen."

Gerelateerd nieuws

Succes: einde aan de plezierjacht op haas en konijn

De haas en het konijn worden van de lijst van vrij bejaagbare soorten gehaald. Dit betekent dat ze in het jachtseizoen niet m...

Lees verder

PvdD vraagt minister om directe sluiting vogelgriepbedrijven

In Rusland zijn zeker 7 personen in de pluimveehouderij besmet geraakt met het vogelgriepvirus. Het is de eerste keer dat vir...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief