Thieme: Herfstakkoord onduurzaam en business as usual
Vandaag debatteerde de Tweede Kamer over het maandag gepresenteerde deelakkoord van VVD en PvdA. Als er ooit een kans was op vergroening van de samenleving dan is die kans in het Herfstakkoord in ieder geval niet terug te vinden, zo betoogde Marianne Thieme. Het akkoord bezegelt een ‘business as usual’ beleid, terwijl PvdA- leider Diederik Samsom de mogelijkheid had te werken aan het kabinet Samsom 1 waarin duurzaamheid en mededogen centraal hadden kunnen staan. De Partij voor de Dieren betreurt ten zeerste dat de verantwoordelijkheid voor de negatieve impact van onze levensstijl niet wordt genomen en de rekening wordt doorgeschoven naar onze kinderen, terwijl ons ecologisch begrotingstekort nu al meer dan 30% bedraagt. De volledige bijdrage van Marianne Thieme kunt u hier lezen:
Voorzitter,
“Na de afgelopen jaren van mislukt “snoeien om te groeien”, is het nu tijd voor een nieuwe trotse vorm van industriepolitiek, zodat we straks een nieuwe energievoorziening hebben wanneer de oude opraakt. De verkiezingen van 2012 gingen uiteindelijk niet over de Euro, over de BTW, over het PGB en over de AOW. De verkiezingen gingen in essentie over de keuze tussen twee visies op hoe we het Nederland voor onze kinderen willen vormgeven. Welk land kunnen we onze kinderen laten zien over een of twee decennia. Wij bieden een visie op de toekomst die zicht biedt op een begrotingsbeleid dat zich niet blind staart op een incidenteel begrotingsresultaat in 2013, maar zich richt op snel structureel herstel van de overheidsfinanciën in 2017. Zo voorkom je het afknijpen van de koopkracht van gezinnen.”
Voorzitter, deze prachtige, hoopvolle woorden zijn niet de mijne , maar die van Diederik Samsom. In het verkiezingsprogramma van de PvdA. Het zijn woorden die 2.340.750 kiezers inspireerden om Partij van de Arbeid te stemmen op 12 september.
Eén maand eerder, op 12 augustus waren nog maar één miljoen Nederlanders van plan Partij van de Arbeid te stemmen. Meer dan 1,3 miljoen kiezers switchten op het laatste moment naar Samsom. Omdat ze Rutte uit het torentje wilden houden, omdat ze af wilden van het ‘snoeien om te groeien beleid” dat door Samsom omschreven werd als Ruttes Rechtse Rotbeleid. Ze wilden geloven in vernieuwing, in vergroening, in verduurzaming. In vergezichten die verder gingen dan Euro, BTW, PGB en AOW.
En wat krijgen ze, voorzitter, een herfstakkoord dat nauwelijks verschilt van het Catshuisakkoord en het Kunduz-akkoord . In het herfstakkoord vinden we nog niet een begin van grote idealen, maar symbolische pleisters op stinkende wonden.
De politici die nauwelijks iets hebben gedaan om de crises die ons teisteren te voorkomen, die politici vroegen en kregen een nieuw mandaat op basis van mooie beloftes over grote idealen, maar ze kiezen voor business as usual.
De heer Samsom had de mogelijkheid te werken aan het kabinet Samsom 1 waar die 2,3 miljoen kiezers op hoopten, waarin duurzaamheid en mededogen centraal hadden kunnen staan. Hij kwam niet eens op het idee het voor te leggen aan partijen die programmatisch kiezen voor mededogen en duurzaamheid.
In weerwil van alles wat hij de kiezer beloofde, legde Diederik Samsom de rode loper uit voor Mark Rutte. Duurzaamheid kent geen tijd, maar de man die streed tegen kerncentrales en milieuvervuiling, lijkt nu tot alles bereid om te mogen meeregeren met de VVD.
Voorzitter, ik zou de heer Samsom willen oproepen ten halve te keren. Rutte pleitte in 2008 nog voor Groenrechts, Samsom spendeerde 7 jaar van z’n leven aan z’n groene idealen, maar beide heren lijken volkomen ontgroend. Twee lachebekjes, die alle bezwaren weglachen in de euforie van hun verse verloving. De vergroening van de economie komt krakend tot stilstand, Diederik de Groene als activist voor het beleid van Wientjes.
Voorzitter. Ons ecologisch begrotingstekort bedraagt meer dan 30%. Elk jaar gebruiken we meer natuurlijk kapitaal dan de aarde kan leveren. Ook de nieuwe Macro Economische Verkenningen legt de vinger op de zere plek. Nederland behoort tot de rijkste landen van de wereld met een hoge kwaliteit van leven. De verantwoordelijkheid voor de negatieve impact van onze levensstijl wordt echter niet genomen. De rekening wordt doorgeschoven naar onze kinderen, in weerwil van wat de VVD affiches daarover beloofden.
De Nederlandse lucht, het water en de bodem behoren tot de meest vervuilde van Europa, terwijl we een groot beslag leggen op de mondiale landbouwgronden en grondstoffen. En nog steeds koerst het nationale beleid op meer economische groei. We leggen als land een onverantwoord groot beslag op de aarde , zo staat te lezen in de Macro Economische Verkenningen, maar het doet de heren Rutte en Samsom niets.
Voorzitter, ik hoorde Ed Nijpels vanochtend in het radio 1 Journaal zeggen dat dit deelakkoord dan misschien ontgroend mag zijn, maar dat hij hoopt dat het echte regeerakkoord een stuk groener zal zijn. Hij verwacht onder meer wettelijke normstelling voor bedrijven en burgers.
Maar voorzitter, wat er groen is aan dit herfstakkoord blijft een raadsel. Valt een eikel uit de boom, lijkt ie sprekend op je oom. Als er ooit een kans was op vergroening van de samenleving dan is die kans in het Herfstakkoord in ieder geval niet terug te vinden.
Voorzitter, ik betreur dat zeer en voorts ben ik van mening dat er een einde moet komen aan de bio-industrie.
Gerelateerd nieuws
Marianne Thieme overhandigt prijs voor Dier op doek
Marianne Thieme overhandigde vandaag de Atelier Artists Award aan Lorena Kloosterboer in CODA Museum in Apeldoorn. De winnar...
Lees verderGroeiend verzet maakt einde aan Blekers natuurwet
Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft vanmiddag de Wet natuur van staatssecretaris Bleker controversieel verklaard. Dat b...
Lees verderBlijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws
Abonneer op de nieuwsbrief