Thieme stelt vragen over aanspra­ke­lijkheid Neder­landse overheid bij kern­rampen


29 maart 2011

Marianne Thieme heeft minister Verhagen van Economische Zaken gevraagd meer duidelijkheid te verschaffen over de aansprakelijkheid van de Nederlandse overheid in geval van een kernramp. Die aansprakelijkheid is geregeld in het Verdrag van Parijs (1960) en in de Wet Aansprakelijkheid Kernongevallen. Op dit moment heeft de Nederlandse overheid 14 miljard euro gereserveerd voor de gevolgen van een mogelijke kernramp in Borssele.

De Partij voor de Dieren wil van de minister weten of hij de hoogte van die reservering voldoende acht in geval van een meltdown zoals die zich op dit moment in de Japanse kerncentrale in Fukushima voordoet. Amerikaans onderzoek geeft aan dat een veelvoud van dat bedrag nodig zou kunnen zijn om de schade in geval van een meltdown te kunnen dekken.
Marianne Thieme: “Ik vind het onredelijk dat kerncentrales niet door de exploitant verzekerd hoeven te worden tegen de gevolgen van kernongevallen en de aansprakelijkheid volledig bij de burgers wordt neergelegd. Dat leidt tot concurrentienadelen ten opzichte van andere vormen van energieopwekking. De ramp in Fukushima zet aan tot een totale herijking van de risico’s van kernenergie, die de menselijke mogelijkheden ontstijgen”.

Klik hier voor de Kamervragen.

Gerelateerd nieuws

Partij voor de Dieren stelt Kamervragen over 'Echte meisjes in de jungle'

De Partij voor de Dieren heeft met afschuw kennis genomen van de uitzending van het RTL 5-programma ‘Echte meisjes in de jung...

Lees verder

Brussel verhoogt norm voor radioactiviteit in voeding

De Partij voor de Dieren vindt het onbegrijpelijk dat Brussel tijdens een kernramp zoals deze nu plaatsvindt in Japan, de n...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief