Tweede Kamer blokkeert nieuw Mercosur-verdrag


24 februari 2023

De Tweede Kamer heeft op initiatief van de Partij voor de Dieren het nieuwe Mercosur-verdrag van tafel geveegd. Drie jaar geleden deed de Kamer hetzelfde. Sindsdien heeft de Europese Commissie pogingen gedaan om het verdrag uit het slop te trekken door aan een inlegvel te werken. De Tweede Kamer blokkeert nu de poging om tot dit inlegvel te komen.

Fractievoorzitter Esther Ouwehand is enorm blij met deze ferme stap van de Kamer. “Dit is opnieuw een grote overwinning voor de Amazone en de Nederlandse boeren. De tijd van vrijhandelsverdragen die ten koste van de planeet, de dieren en de boeren gaan is echt definitief voorbij! Boeren moeten er zeker in deze tijd op kunnen rekenen dat het kabinet hen beschermt tegen oneerlijke concurrentie. Als het kabinet dat nalaat, dan is het aan de Tweede Kamer. En dat heeft de Kamer nu gedaan.”

Het EU-Mercosur-verdrag is het grootste vrijhandelsverdrag dat de Europese Commissie ooit heeft afgesloten. Het Europees Parlement en de 27 lidstaten van de Europese Unie moeten echter nog instemmen. De Tweede Kamer heeft het kabinet nu opgedragen om namens Nederland dit verdrag, zolang landbouw daarin is opgenomen, te blokkeren. Bovendien zal het kabinet andere lidstaten moeten bewegen hetzelfde te doen.

Wanneer het Mercosur-verdrag zou zijn aangenomen, zou dat desastreuze gevolgen hebben gehad. De import van spotgoedkope landbouwproducten uit onder meer Brazilië zou fors zijn toegenomen. Nederlandse boeren krijgen dan te maken met nieuwe concurrentie van Zuid-Amerikaanse boeren die onder lagere standaarden en dus tegen lagere kosten kunnen produceren. Dat is oneerlijke concurrentie. Bovendien zou het rampzalig hebben uitgepakt voor de transitie naar een natuurinclusie landbouw. Ondertussen komt in Zuid-Amerika het Amazonewoud nog verder onder druk te staan, met snellere ontbossing tot gevolg.

Ouwehand krijgt steun van de volledige oppositie en ook coalitiepartij ChristenUnie steunt opnieuw. Drie jaar geleden nam de Kamer al dezelfde positie in. Desondanks gaf minister Schreinemacher van Buitenlandse Handel recent aan dat wat haar betreft het verdrag er toch zo snel mogelijk zou moeten komen. Ouwehand: “De Kamer fluit minister Schreinemacher heel duidelijk terug. Een dikke gele kaart. Zij zal nu richting de Europese Commissie namens Nederland een 180-graden-draai moeten maken.”

Op 7 maart zal de Kamer over de motie stemmen, maar omdat de motie ondertekend is door een meerderheid van de Kamer staat vast dat de motie zal worden aangenomen.

Gerelateerd nieuws

Exportkredietverzekeringen zijn staatssteun voor uitbuiting

Vorige week konden we bij het tv-programma Frontlinie zien hoe het Nederlandse bedrijf Boskalis lak heeft aan mens en milieu ...

Lees verder

Partij voor de Dieren presenteert Manifest voor het Platteland

Meer boeren, meer natuur, gezondheid op 1 en wonen voor iedereen. Dat is de kern van het Manifest voor het Platteland da...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief