Verboden openluchtvoorstelling Dominion wijkt uit naar Haagse Campus
PvdD en Animal Justice Party tonen beelden schokkende dagelijkse praktijk vee-industrie
De Partij voor de Dieren en haar Australische zusterpartij Animal Justice Party hebben op de Haagse universiteitscampus de baanbrekende documentaire Dominion vertoond. Samen met waarnemend fractievoorzitter Esther Ouwehand leidde producer Tamasin Ramsay de film in. Na afloop gingen beiden langdurig in gesprek met de zaal. De Australische documentaire roept de kijker op tot een fundamenteel andere omgang met dieren.
De vertoning vond niet meer op een groot scherm op het Plein voor het gebouw van de Tweede Kamer plaats, zoals Partij voor de Dieren van plan was. Burgemeester Pauline Krikke vond de beelden van Dominion "te schokkend" voor het winkelend publiek. Het evenement werd daarom verplaatst naar de universiteitscampus. Burgemeester Krikke wilde ondanks haar verbod Tamasin Ramsay graag ontmoeten en bracht vlak voor aanvang van de film een bezoek aan de Haagse campus.
Dominion is een aangrijpende Australische documentaire over het lot
van dieren in onze moderne samenleving. Door gebruik van drones en
(verborgen) HR-camera's toont Dominion de schokkende werkelijkheid van
de macht die mensen over de dieren uitoefenen. De film vraagt aandacht
voor de grootschalige uitbuiting, dierenmishandeling en routineuze
exploitatie die bewust verborgen wordt gehouden voor het publiek.
Vorige week vertoonden de zusterpartijen de film in Beiroet en
Sarajevo. Wegens overweldigende belangstelling moest in Beiroet zelfs
een extra avond geregeld worden.
De prijswinnende documentaire opent wereldwijd het debat over de vraag in hoeverre het ethisch verantwoord is om dieren te gebruiken voor voedsel, kleding, dierproeven of vermaak. Ramsay benadrukte in haar inleiding dat veel mensen het vanwege de heftige beelden zwaar vinden om de film te bekijken, maar dat we niet mogen wegkijken van wat het leed dat dieren wordt aangedaan.
Na afloop van de indringende twee uur durende film volgde een staande ovatie. Ouwehand en Ramsay gingen vervolgens uitgebreid in op vragen uit het publiek. Een protestantse dominee was blij met de inspiratie voor haar zondagspreek, zodat ook onder christenen meer aandacht komt voor het immense lijden van de dieren in de vee-industrie. Ook groeide de bewustwording bij het deel van de zaal dat nog niet goed ingevoerd was over praktijken in de vee-industrie. Zo was het nog niet bij iedereen bekend dat ook voor melk en eieren dieren in enorme aantallen gedood worden en dat dieren uit de bio-industrie en de biologische veesector in dezelfde slachthuizen gedood worden.
Esther Ouwehand: “ik ben heel blij dat we aan de vooravond van Kerst deze documentaire hebben kunnen laten zien, die belangrijke vragen stelt over de keuzes die de mens kan maken uit mededogen. Wereldwijd groeit het besef dat onze omgang met dieren aan radicale herziening toe is. De opkomst en groei van de internationale politieke beweging voor de rechten van dieren is daar een duidelijk signaal van.”
Gerelateerd nieuws
Speech Greta Thunberg in 16 sets Kamervragen voorgelegd aan voltallige regering
De fractie van de Partij voor de Dieren heeft de speech die de 15-jarige klimaatactiviste Greta Thunberg op de VN Klimaattop ...
Lees verderPartij voor de Dieren kritisch op tandeloos klimaatbeleid
De Partij voor de Dieren heeft geen steun kunnen verlenen aan een Klimaatwet die te lage doelen stelt en te weinig garanties ...
Lees verderBlijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws
Abonneer op de nieuwsbrief