Profielschets
kandidaat gemeenteraadsverkiezingen 2026
De Partij voor de Dieren is een unieke politieke partij die zich inzet voor de belangen van alle levende wezens. Dat doen we op Europees, nationaal, regionaal en lokaal niveau. Voor de gemeenteraadsverkiezingen van 18 maart 2026 is de Partij voor de Dieren op zoek naar kandidaten. Wil jij een stem voor dier, natuur en milieu zijn in jouw gemeente? Vind jij het belangrijk om bij te dragen aan een rechtvaardige samenleving waarin iedereen gelijkwaardig wordt behandeld? Dan nodigen we je van harte uit om te solliciteren.
Voldoende kandidaten
Om mee te kunnen doen aan verkiezingen in een gemeente is het essentieel dat er voldoende goede kandidaten zijn om alle rollen in te vullen. Hoeveel dat er zijn verschilt per gemeente. De raadsperiode duurt 4 jaar: het team moet dus ook over voldoende reservisten beschikken om bij eventuele wijzigingen de 4 jaar vol te maken. Alleen als er ruim voldoende kandidaten zijn, vormen we een lijst en doen we mee aan verkiezingen in die gemeente.
Kracht van diversiteit
De Partij voor de Dieren gelooft in de kracht van diversiteit. We streven daarom naar een diverse samenstelling van onze kandidatenlijsten, onder meer qua gender, leeftijd, seksuele oriëntatie, lichamelijke beperking, neurodivergentie en etnische achtergrond. Ben je onderdeel van een groep die ondervertegenwoordigd is in de Nederlandse politiek? Dan willen we je met nadruk uitnodigen om te solliciteren om hier samen met ons verandering in te brengen.
NB: algemene informatie over de gemeenteraad en de verkiezingen is te vinden op de website van ProDemos of op de site van je eigen gemeente.
Profielen
De profielen bestaan uit 2 delen. Het 1e deel gaat over wat we van álle kandidaten verwachten. Het 2e deel gaat specifiek over de verschillende rollen die kandidaten kunnen vervullen tijdens de raadsperiode.
We beschrijven telkens eisen waaraan we willen dat je voldoet, maar ook wensen waarvan het niet erg is als je er niet aan voldoet.
Alle kandidaten
Ongeacht de rol die je tijdens de raadsperiode of tijdens de verkiezingscampagne wil vervullen, verwachten we:
Als kandidaat voldoe je aan deze eisen:
- Je bent lid van de partij
- Je stemt in met de idealen van de partij en het partijprogramma en stelt je dienstbaar op aan het overstijgende belang van dieren, natuur en milieu
- Je houdt je aan de regels van de partij, zoals de statuten, het huishoudelijk reglement, de gedragscode, de regeling verenigbaarheid van functies en de schenkingsregeling en verklaart niets te doen dat de partij in diskrediet zou kunnen brengen
- Je voldoet aan de wettelijke eisen voor gemeenteraadslidmaatschap (in het bezit van de Nederlandse nationaliteit en woonachtig in de betreffende gemeente of voornemens ernaartoe te verhuizen)
Een kandidaat voldoet bij voorkeur ook aan deze wensen:
- Je bent lid van de partij sinds 6 januari 2025 of eerder
- Je beschikt over ervaring binnen de partij of haar jongerenvereniging (PINK!)
- Je beschikt over (ruim) voldoende tijd om campagne te voeren
Rol lijsttrekker, fractievoorzitter en raadslid (nummers 1 en 2)
Als raadslid neem je een belangrijke positie in binnen het maatschappelijke debat en vertegenwoordig je daarin de idealen van de Partij voor de Dieren. Je vertegenwoordigt de lokale PvdD-fractie bij raadsvergaderingen, commissievergaderingen, externe raadsevenementen en (lokale) partijevenementen. Het is een levendige functie waarvoor je op flexibele tijden moet kunnen werken en doortastend en gedreven aan het werk wil gaan, ook in een lastig politiek klimaat.
Als fractievoorzitter geef je daarnaast ook leiding aan de fractie als team. Je zit fractievergaderingen van je eigen fractie voor. Ook vertegenwoordig je als fractievoorzitter je fractie in het fractievoorzittersoverleg van je gemeente. Hoewel je je ambitie voor de rol van fractievoorzitter kenbaar dient te maken aan de kandidatencommissie, wordt de fractievoorzitter uiteindelijk in onderling overleg gekozen door de personen die na de verkiezingen een zetel hebben.
Als lijsttrekker ben je het gezicht van de campagne en doe je de meeste debat- en mediaoptredens tijdens de campagne.
Als raadslid ontvang je een salaris voor je werk van de gemeente. Het salaris en de verwachte werklast verschillen per gemeente en zijn afhankelijk van het inwoneraantal. Vanuit de partij bieden we je de mogelijkheid om jezelf verder te ontwikkelen met opleidingen.
Idealiter voldoen in ieder geval de nummers 1 en 2 van de kandidatenlijst aan de eisen voor lijsttrekker, fractievoorzitter en raadslid.
Als kandidaat voor deze rol voldoe je aan deze eisen:
- Kan leidinggeven aan de fractie
- Heeft politiek-strategisch inzicht
- Kan zorgen voor een goede samenwerking binnen de fractie
- Kan andere fractieleden coachen om het beste uit zichzelf te halen
- Kan pers te woord staan of is bereid dat te leren
- Kan binnen de grenzen van onze partijwaarden en –standpunten coalitieonderhandelingen voeren als dit bijdraagt aan onze doelstellingen
- Beschikt over voldoende mondelinge vaardigheden om de uitgangspunten van de partij voor het voetlicht te brengen
- Beschikt over voldoende schriftelijke vaardigheden om politieke teksten, zoals moties, op te stellen
- Kan bijdragen aan de samenwerking en het teamgevoel binnen de fractie
- Is bereid om samen te werken met andere fracties van de partij en de lokale afdeling en is bereid om aanwezig te zijn bij bijeenkomsten van de partij
- Is tijdens de campagne beschikbaar om debatten te voeren
- Kan ad rem reageren op gesprekspartners
- Kan de standpunten van de partij helder en overtuigend uitdragen
- Kan veel informatie verwerken, soms ook binnen korte tijd, en hoofdzaken van details onderscheiden
- Heeft doorzettingsvermogen en is stressbestendig
- Kan als onderdeel van een team samenwerken, maar ook binnen het team de eigen taken zelfstandig uitvoeren
- Stelt zichzelf dienstbaar op aan het team en de idealen die de partij nastreeft
- Is bereid om deel te nemen aan relevante trainingen en workshops
Als kandidaat voor deze rol voldoe je bij voorkeur ook aan deze wensen:
- Je kan zorgen voor voldoende ondersteuning en opvolging binnen de fractie
- Je bent zichtbaar op sociale media of bereid dat te worden
- Je hebt de Kickstart en de opleiding tot gemeenteraadslid van de partij gevolgd
- Je kan onze standpunten op creatieve en innovatieve wijze naar voren brengen
- Je bent op de hoogte van wat er in de gemeente speelt, met name op de kernthema's van onze partij
- Je brengt een uniek perspectief mee dat bijdraagt aan een diverse fractie met een blik op de gemeente vanuit meerdere invalshoeken
- Heeft politieke ervaring
- Heeft ervaring met debatvoeren
Rol raadslid
Als raadslid neem je een belangrijke positie in binnen het maatschappelijke debat en vertegenwoordig je daarin de idealen van de Partij voor de Dieren. Je vertegenwoordigt de lokale PvdD-fractie bij raadsvergaderingen, commissievergaderingen, externe raadsevenementen en (lokale) partijevenementen. Ook neem je deel aan fractievergaderingen van je eigen fractie. Het is een levendige functie waarvoor je op flexibele tijden moet kunnen werken en doortastend en gedreven aan het werk wil gaan, ook in een lastig politiek klimaat.
Als raadslid ontvang je een salaris voor je werk van de gemeente. Het salaris en de verwachte werklast verschillen per gemeente en zijn afhankelijk van het inwoneraantal. Vanuit de partij bieden we je de mogelijkheid om jezelf verder te ontwikkelen met opleidingen.
Om doorstroming van nieuw talent te bevorderen streven we ernaar mensen bij voorkeur niet meer dan 3 termijnen de functie van raadslid te laten vervullen.
Als kandidaat voor deze rol voldoe je aan deze eisen:
- Je beschikt over voldoende mondelinge vaardigheden om de uitgangspunten van de partij voor het voetlicht te brengen
- Je beschikt over voldoende schriftelijke vaardigheden om politieke teksten, zoals moties, op te stellen
- Je kan bijdragen aan de samenwerking en het teamgevoel binnen de fractie
- Je bent bereid om samen te werken met andere fracties van de partij en de lokale afdeling en bent bereid om aanwezig te zijn bij bijeenkomsten van de partij
- Je bent tijdens de campagne beschikbaar om debatten te voeren
- Je kan ad rem reageren op gesprekspartners
- Je kan de standpunten van de partij helder en overtuigend uitdragen
- Je kan veel informatie verwerken, soms ook binnen korte tijd, en hoofdzaken van details onderscheiden
- Je hebt doorzettingsvermogen en bent stressbestendig
- Je kan als onderdeel van een team samenwerken, maar ook binnen het team de eigen taken zelfstandig uitvoeren
- Je stelt jezelf dienstbaar op aan het team en de idealen die de partij nastreeft
- Je bent bereid om deel te nemen aan relevante trainingen en workshops
Als kandidaat voor deze rol voldoe je bij voorkeur ook aan deze wensen:
- Je kan onze standpunten op creatieve en innovatieve wijze naar voren brengen
- Je hebt politiek-strategisch inzicht
- Je bent op de hoogte van wat er in de gemeente speelt, met name op de kernthema's van onze partij
- Je kan de pers te woord staan of bent bereid dat te leren
- Je hebt de Kickstart en de opleiding tot gemeenteraadslid van de partij gevolgd
- Je brengt een uniek perspectief mee dat bijdraagt aan een diverse fractie met een blik op de gemeente vanuit meerdere invalshoeken
Rol commissielid
Als commissielid neem je een belangrijke positie in binnen het maatschappelijke debat en vertegenwoordig je daarin de idealen van de Partij voor de Dieren. Je vertegenwoordigt de lokale PvdD-fractie bij commissievergaderingen, externe raadsevenementen en (lokale) partijevenementen. Ook neem je deel aan fractievergaderingen van je eigen fractie. Het is een levendige functie waarvoor je op flexibele tijden moet kunnen werken en doortastend en gedreven aan het werk wil gaan, ook in een lastig politiek klimaat.
Als commissielid ontvang je in de meeste gemeenten een vergoeding per vergadering die je bijwoont. De vergoeding en de verwachte werklast verschillen per gemeente. Vanuit de partij bieden we je de mogelijkheid om jezelf verder te ontwikkelen met opleidingen.
In sommige gemeenten wordt deze rol anders genoemd, zoals fractievolger, burgerraadslid, duo-raadslid of forumlid.
Als kandidaat voor deze rol voldoe je aan deze eisen:
- Je kan de standpunten van de partij helder en overtuigend uitdragen
- Je kan veel informatie verwerken, soms ook binnen korte tijd, en hoofdzaken van details onderscheiden
- Je hebt doorzettingsvermogen en bent stressbestendig
- Je kan als onderdeel van een team samenwerken, maar ook binnen het team je eigen taken zelfstandig uitvoeren
- Je stelt jezelf dienstbaar op aan het team en de idealen die de partij nastreeft
- Je bent bereid om deel te nemen aan relevante trainingen en workshops
Als kandidaat voor deze rol voldoe je bij voorkeur ook aan deze wensen:
- Je hebt de ambitie en/of potentie om in de toekomst door te groeien tot raadslid
- Je kan ad rem reageren op gesprekspartners
- Je hebt de Kickstart en de opleiding tot gemeenteraadslid van de partij gevolgd
- Je brengt een uniek perspectief mee dat bijdraagt aan een diverse fractie met een blik op de gemeente vanuit meerdere invalshoeken
Rol lijstduwer
Als lijstduwer geef je tijdens de campagne zichtbaarheid aan de partij, maar word je daarna niet direct actief in de fractie. Mochten er gedurende de raadsperiode meerdere leden van de fractie uitvallen en er daardoor plekken vrijkomen, dan kan je benaderd worden met de vraag of je de vrijgekomen plek zou willen innemen. Daar besluit je op dat moment, na goed overleg met de fractie, zelf over: eventueel kun je er een beperkte invulling aan geven.
Als kandidaat voor deze rol voldoe je aan deze eisen:
- Je bent in staat om stemmen te werven, bijvoorbeeld door:
- Actief bij te dragen aan campagneactiviteiten
- Online grote of unieke groepen potentiële kiezers te bereiken
- Je naamsbekendheid in te zetten voor zichtbaarheid van de partij
- Een kandidaat te zijn waarin mensen zich kunnen herkennen die deel uitmaken van een ondervertegenwoordigde groep kiezers
- Je bent bereid om, indien er tussentijds plekken uitvallen, met de fractie een serieus gesprek te voeren over het al dan niet innemen van zo'n vrijgekomen plek
Sollicitatieprocedure
Om te solliciteren vragen we je een motivatiebrief en CV in te sturen en aan te geven welke rollen je zou willen vervullen en in welke gemeente je mee wilt doen. Vervolgens word je mogelijk uitgenodigd door een kandidatencommissie voor een sollicitatiegesprek. Als de commissie alle gesprekken heeft afgerond, stelt die een conceptkandidatenlijst op. Als het regionale afdelingsbestuur of de provinciale werkgroep en het landelijke partijbestuur positief zijn over de conceptlijst wordt deze voorgesteld aan het congres. De leden op het congres hebben uiteindelijk het laatste woord en stemmen op het partijcongres in november 2025 over de definitieve kandidatenlijst.
Sollicitatie indienen
Ben je enthousiast geworden en wil je solliciteren? Doorloop dan de volgende stappen om je sollicitatie in te dienen:
- Bestudeer deze profielschets en de profielen daarin en bedenk welke rollen bij je zouden kunnen passen
- Vul de zelfassessment integriteit (link volgt later) in om te bepalen of er integriteitsrisico’s kleven aan je kandidaatstelling (let op: je vult dit voor jezelf in en hoeft de vragenlijst niet in te sturen)
- Schrijf een motivatiebrief (of maak een korte video) waarin je uitlegt waarom je graag kandidaat wilt zijn voor de Partij voor de Dieren bij de gemeenteraadsverkiezingen
- Maak je CV (of je LinkedIn-profiel) up-to-date
- Verstuur je sollicitatie tussen 3 maart en 20 april 2025 en vul alle informatie in:
- Vul je naam, lidnummer en contactgegevens in
- Kies de gemeente waarin je kandidaat wilt staan
- Geef aan welke rol je het liefst tijdens de raadstermijn zou vervullen
- Geef aan welke rollen je nog meer bereid bent te vervullen tijdens de raadstermijn
- Upload je motivatiebrief en CV
- Geef aan of je toegankelijkheidswensen hebt voor de gesprekken met de kandidatencommissie (zoals een rolstoelvriendelijke locatie of een gebarentolk)
- Geef aan of je wilt dat je sollicitatie extra vertrouwelijk behandeld wordt, wat wil zeggen dat we extra tijd inroosteren, zodat je voor of na het gesprek met de kandidatencommissie niet wordt gezien door andere kandidaten
- Dien je sollicitatie uiterlijk 20 april 2025 om 23:59 in
Beoordeling
Eerst bepalen het landelijke en regionale bestuur of er voldoende potentiële kandidaten in jouw gemeente zijn om een stevige kandidatenlijst te vormen. Daarbij kijken ze ook naar wat het kiezerspotentieel is. Als er onvoldoende potentie is om een lijst te vormen in jouw gemeente, word je daarover zo spoedig mogelijk geïnformeerd.
Als er voldoende potentie is gaat een lokale kandidatencommissie aan de slag met het voeren van gesprekken met sollicitanten. Deze gesprekken vinden plaats in de periode mei tot en met september 2025. Het kan zijn dat de commissie je ook vraagt om referenten op te geven, een assessment te doen of deel te nemen aan een psychologisch onderzoek. Ook kan de commissie een antecedentenonderzoek of een social media screening uitvoeren. Bovendien zal de commissie je vragen om een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) voor politieke ambtsdragers aan te vragen (de kosten daarvoor kun je declareren).
Nadat alle gesprekken zijn afgerond stelt de commissie een conceptkandidatenlijst op.
Mocht je niet worden voorgedragen, dan word je hier zo snel mogelijk van op de hoogte gesteld.
Voordracht en kandidaatstelling
De kandidatencommissie stuurt haar conceptkandidatenlijst met een toelichting daarop naar het regionale en landelijke bestuur. Als beiden positief zijn over de lijst, wordt deze voorgedragen voor het landelijke congres in november 2025. Houd er rekening mee dat er in dit stadium dus ook kan blijken dat het toch niet lukt om een voldoende sterke lijst te vormen.
Voordat de kandidatenlijsten naar de leden worden gestuurd, krijg je uiteraard eerst zelf te horen op welke plek je wordt voorgedragen. Je wordt dan gevraagd of je die plek accepteert. Mocht dat niet zo zijn, dan kun je je nog terugtrekken. Ook krijg je uitgelegd hoe je jezelf voor het congres tegenkandidaat kunt stellen voor een andere plek op de lijst.
Als alle sollicitanten geïnformeerd zijn, worden de conceptkandidatenlijsten met de leden gedeeld. Op het partijcongres van zondag 23 november 2025 stemmen de leden vervolgens over de kandidatenlijsten en de tegenkandidaturen. Daarna zijn de lijsten definitief. We vragen alle sollicitanten de datum van het congres alvast vrij te houden.