Belas­ting­stelsel vergroenen


Het is tijd om de economie van verspilling af te breken en een economie van duurzaamheid op te bouwen. Een economie waarin we werken om te leven, in plaats van leven om te werken. Een economie waarin we tijd besteden aan elkaar, in plaats van aan onze smartphones. Een economie waarin spullen een leven lang meegaan. We voedsel uit Nederland eten en een weekendje Londen met de trein betaalbaar is. Een groene economie, met genoeg voor iedereen. Ons belastingstelselHet belastingstelsel is een systeem waarin mensen en bedrijven geld betalen aan de overheid, zodat er bijvoorbeeld wegen, scholen en ziekenhuizen kunnen worden betaald. wordt eerlijker en groener. Grote bedrijven, miljonairs en vervuilers moeten meer belasting gaan betalen. Mensen die werken moeten minder belasting gaan betalen en vooral mensen met een laag inkomen moeten er flink op vooruit gaan.

We moeten ervoor zorgen dat alle bedrijven meedoen aan de samenleving en niet zomaar kunnen profiteren zonder verantwoordelijkheid te nemen voor de kosten. Dit doen we door wetten en regels in te voeren, in plaats van vrijblijvende afsprakenVrijblijvende afspraken zijn afspraken waarbij je niet verplicht bent om je eraan te houden. Het is meer een belofte of intentie, zonder gevolgen als je het niet doet.. Om dit te bereiken, nemen we verschillende maatregelen. Ten eerste verhogen we de belasting voor grote bedrijven van 25% naar minstens 35%. Grote vervuilers moeten milieubelastingen betalen, zoals een hogere belasting op CO2-uitstoot en op niet gerecycled plastic. We stoppen met subsidies voor fossiele brandstoffenDit zijn energiebronnen die ontstaan uit de verwerkte resten van planten en dieren die miljoenen jaren geleden leefden, zoals steenkool, aardolie en aardgas. Ze worden gebruikt voor het opwekken van energie, maar hun verbranding zorgt voor luchtvervuiling en klimaatverandering. en ondersteunen het beheer van scholen, zorginstanties en woningverhuurders door samenwerking.

Bedrijven die helpen bij de overstap naar een duurzame economie worden beloond met een 'opbouwbedrijf' status en belastingvoordelen. Grote vervuilers krijgen juist een 'afbouwbedrijf' status en kunnen meer belastingen verwachten. De overheid focust niet alleen op economische groei, maar kijkt ook naar brede welvaartBrede welvaart betekent dat het niet alleen gaat om hoeveel geld we hebben, maar ook om hoe gezond, gelukkig en veilig we zijn, en hoe goed we voor de natuur zorgen. Het kijkt naar wat belangrijk is voor een fijn leven, nu en later., zoals ecologische en sociale factoren. Dit doen we door gebruik te maken van de Monitor Brede Welvaart. We willen beleid maken dat mensen écht helpt en goed is voor iedereen, ook voor jongeren in de toekomst. Daarom checken we altijd of nieuwe plannen positief uitpakken voor jongeren. De overheid moet zelf ook het goede voorbeeld geven door alleen duurzame, eerlijke en diervriendelijke producten te kopen, net als organisaties die bij de overheid horen.

Het standpunt Belastingstelsel vergroenen is onderdeel van: Economische systeemverandering