Bescherm dieren in het wild wereldwijd
Het CITES-verdrag (Convention on the International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora) is een afspraak tussen landen om (bedreigde) planten- en diersoorten te beschermen. In de afspraak staan duidelijke regels om te voorkomen dat deze soorten worden verhandeld en/of uitsterven.
Betere handhaving voor exotische (dieren)handel
CITES heeft duidelijke regels maar die worden niet goed gecontroleerd. Elk jaar worden miljoenen dieren illegaal verhandeld. De handel in bedreigde soorten is na de drugshandel de meest winstgevende vorm van misdaad. Opvallend is dat Nederland een soort knooppunt is voor illegale dierenhandel over de hele wereld.
In Nederland is de bescherming van exotische dieren niet goed. Dierenopvangcentra geven aan dat er steeds meer exotische dieren worden gebracht. Dit gebeurt vaak na aankoop op grote beurzen. Het valt op dat deze dieren bijna nooit in beslag worden genomen. Ze worden uiteindelijk door hun eigenaren 'gedumpt' en dat veroorzaakt veel leed.
Sommige Chinese drankjes en medicijnen worden gemaakt van tijgerbotten of de hoorns van neushoorns. En olifanten worden illegaal gedood voor hun slagtanden. Zeeschildpadden worden gevangen voor hun vlees en schild. Dat wordt gebruikt voor sieraden en souvenirs. Jammer genoeg is de illegale handel in ivoor en het stropen van dieren in Afrika de laatste jaren alleen maar erger geworden.
De Partij voor de Dieren wil dat er een speciale groep mensen komt die goed is in het stoppen van de illegale handel in exotische dieren. En in ivoor en andere dierlijke spullen. Als iemand de wet overtreedt, moeten ze strenger gestraft worden. En het Openbaar Ministerie moet meer moeite doen om ze op te sporen en te straffen.
Trofeejachten en vrijstellingen
Helaas zijn er uitzonderingen in het CITES-verdrag voor de jacht op (bedreigde) diersoorten, zoals olifanten, tijgers en leeuwen. Trofeejachten worden voorgesteld als duurzaam maar zijn dat niet. In sommige landen zoals Zuid-Afrika, zijn winstgevende 'wildfarms' ontstaan. Hier worden dieren gefokt om er later op te jagen.
In Nederland is het dankzij de Partij voor de Dieren verboden om trofeeën van zeer bedreigde dieren in te voeren, maar in andere landen is dat nog toegestaan. Bovendien mogen sommige trofeeën, zoals die van leeuwen, wel Nederland binnenkomen. De Partij voor de Dieren wil een verbod op reizen die georganiseerd worden om bedreigde diersoorten te doden. Daarnaast vinden we dat lidstaten van de Europese Unie jachttoeristen moeten kunnen straffen wanneer zij bedreigde diersoorten buiten Europa bejagen.
Het standpunt Bescherm dieren in het wild wereldwijd is onderdeel van: Dierenrechten