Een duurzame en solidaire economie
Economie zou moeten gaan over hoe we met de beperkte grondstoffen en middelen omgaan, niet alleen over geld. We moeten rekening houden met milieu, kwetsbare mensen, dieren, natuur en toekomstige generaties. De crises in het verleden, zoals de bankencrisis en de eurocrisis, laten zien dat we anders moeten gaan kijken naar ons economisch systeem. Na elke crisis gaan we weer terug naar hetzelfde oude patroon, maar dat is geen duurzame optie meer. Als we op deze manier doorgaan, brengen we onherstelbare schade toe aan het klimaat, onze natuurlijke hulpbronnenDit zijn materialen en energiebronnen die we uit de natuur halen en die nuttig zijn voor mensen. Zoals water, lucht, olie, gas, mineralen, hout en zonlicht. en de biodiversiteitAlle verschillende soorten planten, dieren en andere organismen (bacteriƫn en schimmels) die in een bepaald gebied leven. Hoe meer verschillende soorten er voorkomen, hoe beter de natuur werk en hoe gezonder het is. . Dit is niet verantwoord en het is ook nog eens duurder om niet nu actief in te grijpen.
Daarom wil de Partij voor de Dieren een duurzame en solidaire economieEen solidaire economie is een manier van economie waarbij mensen elkaar helpen en eerlijk delen. Het gaat niet alleen om winst maken, maar om ervoor te zorgen dat iedereen het goed heeft, bijvoorbeeld door eerlijk handel te drijven en voor elkaar te zorgen.. Waarbij we voldoen aan de behoeften van de huidige generatie zonder toekomstige generaties in gevaar te brengen. Natuurlijke hulpbronnen moeten eerlijk verdeeld worden, met genoeg over voor iedereen. Toekomstige generaties, dieren en de natuur. We willen een samenleving waar vervuilers betalen voor de schade die ze veroorzaken en waar duurzame keuzes beloond worden. Een toekomst waar iedereen werkt om te leven en niet andersom.
Het bestrijden van economische crises moet samengaan met het aanpakken van andere crises, zoals op het gebied van voedsel, water, energie, biodiversiteit, klimaat en dierziekten. Deze crises hebben allemaal dezelfde oorzaak: kortetermijndenkenKortetermijndenken betekent dat je je alleen richt op wat snel of direct voordeel oplevert, zonder na te denken over de gevolgen over een aantal jaren.. Het is daarom belangrijk om niet terug te willen naar de oude situatie, maar juist nieuwe, duurzame doelen te stellen.
We moeten bijvoorbeeld zuiniger omgaan met grondstoffen. Earth Overshoot Day, de dag waarop we meer grondstoffen gebruiken dan de Aarde kan aanvullen, valt elk jaar steeds vroeger. Het is cruciaal om minder te consumeren, wegwerpproducten te verminderen en hergebruik te stimuleren. We moeten ook producten ontwerpen die minder materialen gebruiken en makkelijk herbruikbaar zijn. Daarnaast willen we statiegeld uitbreiden naar alle drankverpakkingen en de verspreiding van drukwerk aan huis verminderen. Tenzij mensen er om vragen ontvang je dat niet meer zomaar.
Het standpunt Een duurzame en solidaire economie is onderdeel van: Economische systeemverandering