Preventief afschieten herten Amsterdamse Waterleidingduinen
De Partij voor de Dieren maakt zich zorgen over het welzijn van de herten in de Amsterdamse Waterleidingduinen. We zijn over het algemeen tegen het ingrijpen in de populatieAlle mensen of dieren van dezelfde soort die in een bepaald gebied leven. van dieren, omdat de natuur dit zelf goed kan regelen. Dit geldt ook voor de damherten in de Waterleidingduinen, maar daarvoor moeten wel de juiste randvoorwaardenDe belangrijke voorwaarden of omstandigheden die nodig zijn. worden gecreëerd.
Hekken
Wat betreft de hekken rond de Waterleidingduinen is de Partij voor de Dieren positief. Deze hekken voorkomen dat de damherten gevaarlijke wegen oversteken en worden aangereden, en dat ze schade aanrichten op omliggende landbouwgronden. Hierdoor worden elk jaar veel herten beschermd. Bovendien ervaren bewoners en tuinders in de buurt van de duinen en ten noorden van Zandvoort geen overlast meer van de herten.
Preventief afschot
Het is belangrijk dat toezichthouders onnodig lijden van dieren voorkomen, zowel vanuit de wettelijke verantwoordelijkheid als uit mededogen. Professionele instanties onder toezicht van de overheid moeten ingrijpen, waarbij het welzijn van het dier voorop staat.
Het ‘preventieve afschotHet doden van dieren om te voorkomen dat hun aantal te groot wordt en er problemen ontstaan.’ van gezonde dieren dat de jachtlobby voorstaat, is geen oplossing. Jagers beïnvloeden sterfte onder dieren kunstmatig en dat zorgt ervoor dat er geen natuurlijke balans kan ontstaan van de populatie met haar omgeving. De Partij voor de Dieren wil situaties zoals op de Veluwe voorkomen, waarbij het jaarlijkse afschot van 2000 van de 3000 edelherten door hobbyjagers tot een jaarlijkse slachtpartij leidt. Daarmee worden niet alleen duizenden levens verwoest, maar wordt ook de natuurlijke groepsverhoudingenHoe mensen of dieren met elkaar omgaan en samenleven binnen een groep. Bijvoorbeeld hoe ze met elkaar praten, samenwerken, en beslissingen nemen. letterlijk aan flarden geschoten. Die kant moet het niet op in de Amsterdamse Waterleidingduinen.
Bijvoeren
Bijvoeren is een zeer slechte maatregel,. Hiermee wordt juist overpopulatieTe veel mensen of dieren in een bepaald gebied, waardoor er niet genoeg middelen zoals voedsel, water en leefruimte zijn voor iedereen. Dit kan leiden tot problemen. en onrust gecreëerd. Door bijvoeren kan er geen natuurlijke balans ontstaan tussen de hertenpopulatie en de omgeving. Wij pleiten voor goede maatregelen om schrijnende situaties in de Amsterdamse Waterleidingduinen voor de toekomst te voorkomen.