Zuinig omgaan met grondstoffen
Maatregelen tegen klimaatverandering en verlies van biodiversiteit helpen niet als we steeds meer spullen blijven maken en kopen die eigenlijk niet nodig zijn. Als iedereen ter wereld zou leven zoals in Nederland, zouden we meerdere aardbollen nodig hebben. Om al die spullen te maken, hebben we grondstoffen nodig, maar de Aarde kan ons er maar een beperkt aantal van geven. De Partij voor de Dieren kijkt naar de natuur, waar alles op een slimme manier gebeurt zonder verspilling. Daarom willen we naar een circulaire economieEen economie waarin geen afval is. Maar waarin we grondstoffen en producten steeds opnieuw kunnen gebruiken. Zo verspillen en vervuilen we minder., waarin we zuinig omgaan met grondstoffen. Onze samenleving is te veel gericht op overbodige consumptie, ten koste van wat echt belangrijk is.
We moeten de balans terugvinden. De Partij voor de Dieren wil als eerste kijken naar wat echt nodig is en wat verspilling is. Grote auto's die niet in parkeervakken passen, onnodige dingen zoals fatbikes en elektrische stepjes die andere vervoermiddelen vervangen, en steeds nieuwe kleding terwijl we al genoeg hebben - we moeten durven kiezen. De overheid moet ervoor zorgen dat de basis van ons bestaan wordt beschermd en grenzen stellen aan wat schadelijk is voor financieel gewin. Besparen, bijvoorbeeld op grondstoffen, is belangrijk voor een circulaire economie. Minder grondstoffen en energie gebruiken maakt ons ook minder afhankelijk van andere landen. Door de strategieën van de R-ladder (refuse, reduce, reuse) kunnen we het gebruik van grondstoffen flink verminderen.
Nederland moet een volledig circulaire economie hebben. Dit betekent dat we grondstoffen op een zo goed mogelijke manier zullen gebruiken en afval zullen verminderen. Om dit te bereiken moet er een Grondstoffenwet worden ingevoerd, met duidelijke regels zodat het gebruik van grondstoffen minder wordt.
In de RijksbegrotingDe Rijksbegroting is een plan van de overheid waarin staat hoeveel geld ze verwacht te krijgen en hoeveel ze gaat uitgeven, bijvoorbeeld voor scholen, ziekenhuizen en wegen. komt een maximum voor het gebruik van grondstoffen. Dit betekent dat de overheid alleen plannen mag maken die binnen dit maximum passen. Er komt ook een plan om minder spullen te maken en te kopen. Duurzame keuzes moeten worden aangemoedigd, en de prijzen van producten moeten laten zien hoe schadelijk ze zijn voor het milieu.
We moeten stoppen met het weggooien van spullen en strengere regels maken voor hoe nieuwe producten worden gemaakt. Producten moeten gemaakt worden met zo min mogelijk materialen, makkelijk te hergebruiken of te repareren zijn en lang meegaan. Hergebruik en reparaties moeten vaker gebeuren, en er mag geen btw meer zijn op reparaties. Bedrijven moeten een paspoort voor materialen gebruiken, zodat duidelijk is uit welke materialen een product bestaat.
Het standpunt Zuinig omgaan met grondstoffen is onderdeel van: Economische systeemverandering