Kamervragen aan de minister van LNV over de reactie van de minister op de actie van Greenpeace
Indiendatum: sep. 2008
Vragen van het lid Ouwehand van de Partij voor de Dieren aan de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit over de reactie van de minister op de actie van Greenpeace
- Kent u het artikel “Duitse en Nederlandse ministers naar de rechter om stenendump; Greenpeace balanceert op het randje?”
- Kunt u aangeven waarom u beweert dat Greenpeace de broodwinning van de vissers belemmert aangezien de actie alleen is gevoerd in het ‘beschermde gebied’ de Sylter Buiten Rif (slechts één procent van de Noordzee)?
- Kunt u aangeven waarop u baseert dat deze actie gevaar oplevert, aangezien de belangrijke partijen (inclusief de vissers) van te voren zijn geïnformeerd over de locatie en de visserij de technologie heeft om dit soort stenen te vermijden die van nature ook in de Noordzee voorkomen?
- Kunt u aangeven waarom er in Nederland nog niet eens een netwerk van beschermde gebieden is aangewezen op het Nederlands Continentaal Plat (NCP), terwijl de wettelijke deadline voor het indienen van Natura 2000-zeegebieden in 1995 was en de deadline voor het volledig instellen van deze beschermde gebieden door de lidstaten in 2004?
- Kunt u aangeven wat uw planning is voor het aanmelden, aanwijzen en bepalen van de mate van bescherming van de Natura 2000-zeegebieden op het Nederlands Continentaal Plat? Zo ja, wanneer vinden de aanwijzingen concreet plaats, van welke gebieden en per wanneer wordt de mate van bescherming bepaald? Zo neen, waarom niet?
- Bent u van mening dat deze gebieden voldoende bijdragen aan een samenhangend Europees netwerk van beschermde natuurgebieden? Zo ja, hoe verhoudt zich dit tot de Natura 2000-/OSPAR-criteria? Zo neen, kunt u concreet aangeven welke gebieden u in de toekomst nog gaat aanwijzen, en wanneer?
- Bent u bereid mariene gebieden op zee aan te wijzen die volledig worden beschermd tegen menselijke exploitatie om de Noordzee daadwerkelijk een kans te geven om te herstellen? Zo neen, welk beschermingsniveau staat u concreet dan wel voor ogen?
(1) AD Haagsche Courant 06-09-2008
Indiendatum:
sep. 2008
Antwoorddatum: 1 okt. 2008
1
Ja.
2
In het desbetreffende gebied wordt door Nederlandse vissers naar garnalen gevist. Het storten van meer dan 300 stenen in het gebied, heeft tot gevolg dat er minder mogelijkheden zijn naar garnalen te vissen. Zelfs al treft dit een beperkt aantal vissers, dan nog is dit voor de direct betrokkenen zeer ernstig.
3
Het is niet altijd mogelijk met technische apparatuur de stenen te vermijden. Niet uit te sluiten valt dat een rotsblok in een net terechtkomt, waardoor het net zal scheuren. Ook kan hierdoor een vissersboot uit balans raken met alle risico's van dien. Het feit dat er al wrakken en stenen liggen, maakt het opzettelijk aanbrengen van schadeveroorzakende obstakels niet minder ernstig.
4
In mijn brief d.d. 9 juni 2008 (Tweede Kamer, vergaderjaar 2007-2008, 30 195, nr. 26) heb ik een uiteenzetting gegeven over het te volgen proces aangaande de beschermde natuurgebieden op de Noordzee. Hierin heb ik aangegeven, dat de bescherming van de gebieden op de Noordzee is uitgewerkt in het Integraal Beheerplan Noordzee 2015 (IBN 2015). Op grond van met de Europese Commissie gemaakte afspraken, ligt het in het voornemen dat in 2008 een aantal Habitatrichtlijngebieden zal worden aangemeld bij de Europese Commissie en het secretariaat van het OSPAR-verdrag.
5
Ik ben voornemens om in het Nederlandse deel van het Continentaal Plat eind 2008 de Doggersbank en de Klaverbank als een Habitatrichtlijngebied bij de Europese Commissie aan te melden. Nadat deze gebieden op een communautaire lijst zijn geplaatst (najaar 2009) en de Natuurbeschermingswet 1998 van toepassing is verklaard op het Nederlandse deel van het Continentaal Plat, zal ik in 2010 overgaan tot het aanwijzen van voormelde gebieden als een Habitatrichtlijngebied. Tevens zal ik in 2010 het Friese Front aanwijzen als een Vogelrichtlijngebied. De mate van bescherming wordt bepaald door de instandhoudingsdoelstellingen die per gebied zullen worden geformuleerd en zullen worden vastgesteld bij de aanwijzingsbesluiten van deze gebieden.
6
Ja. De bescherming van gebieden in de Noordzee is uitgewerkt in het Integraal Beheerplan Noordzee 2015 (IBN 2015). De ecologische selectiecriteria van de Vogel- en Habitatrichtlijn zijn bepalend voor het aanwijzen van Natura 2000-gebieden op zee. In het licht van het belang van het bevorderen van een duurzame ontwikkeling op de Noordzee, wil ik in dit stadium niet vooruitlopen op de mogelijkheid op termijn andere natuurgebieden aan te wijzen. Omdat deze gebieden ook voldoen aan de OSPAR-criteria, zullen deze ook worden aangemeld aan het secretariaat van het OSPAR-verdrag.
7
Het is in eerste instantie van belang dat met het oog op een duurzame ontwikkeling er een goede ruimtelijke afweging van activiteiten in de gehele Noordzee plaatsvindt, waarbij tevens de in het geding zijnde ecologische waarden in acht worden genomen. Het beschermingsniveau in de Natura 2000-gebieden is met name afhankelijk van de nog te formuleren instandhoudingsdoelstellingen in de onderscheiden gebieden. Hierbij gaat het er vooral om dat maatregelen zullen worden getroffen ter bescherming van de in de Habitatrichtlijngebieden voorkomende habitattypes 1110 (zandbanken) en 1170 (grindriffen) en de in het Vogelrichtlijngebied voorkomende beschermde soorten.
8
Ja.
Interessant voor jou
Kamervragen aan de Minister President
Lees verderKamervragen aan de ministers van LNV en VWS over het Rift Valley Virus
Lees verder