Kamer­vragen aan de minister van LNV over de vangst van paling in Ierland en het levend vervoer ervan naar Nederland met de haak nog in de bek


Indiendatum: jul. 2008

Vragen van het lid Ouwehand aan de minister van LNV over de vangst van paling in Ierland en het levend vervoer ervan naar Nederland met de haak nog in de bek

  1. Bent u bekend met de televisie-uitzending ‘Klootwijk aan Zee; Paling’1?
  2. Kunt u uitleggen waarom palingen die in Ierland worden gevangen niet eerst worden gedood als zij met de haak nog in de bek naar Nederland worden vervoerd?
  3. Kunt u aangeven hoeveel dagen het maximaal mag duren voordat de paling wordt gedood, nadat deze in Ierland is gevangen?
  4. Kunt u aangeven op welke wijze deze paling in Nederland uiteindelijk wordt gedood?
  5. Is het in Nederland toegestaan om op deze wijze paling te vangen, levend te vervoeren met de haak nog in de bek en pas na vervoer te doden? Zo ja, hoe verhoudt zich dit tot het verbod om dieren onnodig pijn te doen? Zo neen, waarom laat u deze praktijk toe?
  6. Deelt u de mening dat de in de uitzending geschetste vangstmethode van paling door de Ierse vissers, evenals ook het levend transporteren van deze paling - met nog steeds de haak in de bek - naar Nederland een ontoelaatbare vorm van dierenmishandeling is? Zo ja, hoe verhoudt zich dat tot uw wens om tot een meer duurzame visserij te komen, waarin ook diervriendelijkheid een belangrijk thema is? Zo neen, wat gaat u eraan doen?
  7. Bent u voornemens deze methode van levend vervoer van paling met de haak in de bek van de paling te verbieden? Zo ja, wanneer? Zo neen, waarom niet?

(1) Nederland 2, 16 juli 2008

Indiendatum: jul. 2008
Antwoorddatum: 25 aug. 2008

Geachte Voorzitter,

Hierbij stuur ik u de antwoorden op de vragen die gesteld zijn door het lid Ouwehand (PvdD) over de vangst van paling in Ierland en het levend vervoer van die palingen naar Nederland met de haak nog in de bek.

1
Bent u bekend met de televisie-uitzending ‘Klootwijk aan Zee; Paling’? 1)

Ja.

2
Kunt u uitleggen waarom palingen die in Ierland worden gevangen niet eerst worden gedood als zij met de haak nog in de bek naar Nederland worden vervoerd?

Alleen wanneer de afnemers van de paling dat wensen, wordt deze levend vervoerd om in Nederland te worden verwerkt. Tijdens dit transport wordt de paling onderkoeld in ijswater. Bij het roken van paling is het van belang dat de vis vers is. Doden van de in Ierland gevangen paling en daarna transporteren naar Nederland, zou leiden tot kwaliteitsverlies waardoor deze minder geschikt is om te roken. Overigens wordt er in Ierland ook paling gevangen die ter plekke wordt gedood en schoongemaakt, voordat deze naar Nederland wordt geëxporteerd. Deze paling wordt in het algemeen niet gerookt, maar op andere wijze geconsumeerd.

3
Kunt u uiteenzetten hoeveel dagen het maximaal mag duren voordat de paling wordt gedood, nadat deze in Ierland is gevangen?

Paling die in Ierland wordt gevangen, wordt nog dezelfde dag naar Nederland verzonden en hier direct gedood en verwerkt. Er bestaat geen specifieke regelgeving over de termijn waarbinnen paling of andere vissoorten gedood moeten worden.

4
Kunt u uiteenzetten op welke wijze deze paling in Nederland uiteindelijk wordt gedood?(1) Is het in Nederland toegestaan om op deze wijze paling te vangen, levend te vervoeren met de haak nog in de bek en pas na vervoer te doden? (2) Zo ja, hoe verhoudt zich dit tot het verbod om dieren onnodig pijn te doen? (3) Zo neen, waarom laat u deze praktijk toe?

In Nederland doodt men bij rokerijen de paling door de vissen te ontslijmen in een zoutbad en vervolgens te ontdoen van de ingewanden. Uit onderzoek blijkt dat deze methode ongerief bij de vissen kan veroorzaken. Daarom laat ik onderzoek uitvoeren naar welzijnsvriendelijke methoden voor het bedwelmen en doden van paling. Momenteel werken onderzoekers en het bedrijfsleven samen aan het praktijkrijp maken van een slachtapparaat.
In Nederland wordt paling voornamelijk gevangen met fuiken. Er wordt echter ook op beperkte schaal gebruik gemaakt van het zogenaamde “hoekwant”, een visserij met lijnen en haken, en vergelijkbaar met de “longline” visserij in Ierland. Deze vismethode wordt met name op het IJsselmeer toegepast.

Omdat de paling in ijswater wordt onderkoeld tot een temperatuur van maximaal 4 graden zal er een zekere mate van bewusteloosheid optreden. Waarschijnlijk zal het ongerief van het transport met de haak nog in de bek minder ongerief veroorzaken dan het verwijderen van de haak. Bij het verwijderen van een haak uit levende paling bestaat een aanzienlijke kans op verwonding. Vanuit oogpunt van dierenwelzijn is het daarom in dit specifieke geval beter de haak te laten zitten.

5
Deelt u de mening dat de in de uitzending geschetste vangstmethode van paling door de Ierse vissers, evenals ook het levend transporteren van deze paling - met nog steeds de haak in de bek - naar Nederland, een ontoelaatbare vorm van dierenmishandeling is? Zo ja, hoe verhoudt zich dat tot uw wens om tot een meer duurzame visserij te komen, waarin ook diervriendelijkheid een belangrijk thema is? Zo neen, wat gaat u eraan doen?

Nee, de lijnenvisserij is een selectieve en duurzame vismethode, aangezien er een te verwaarlozen bijvangst van andere vissoorten is. De palingvisserij in Ierland op het Lough Neagh is een streng gereglementeerde visserij.

Het onderzoek naar het praktijkrijp maken van het bedwelmen van de paling beoogt het welzijn van de vissen tijdens het proces van transport, bedwelmen en doden te ver¬beteren. Hiermee wordt een bijdrage geleverd aan het verhogen van de duurzaamheid van de sector. In mijn nota Dierenwelzijn heb ik aangegeven welke acties verder ondernomen worden om het viswelzijn te verbeteren. Ook op Europees niveau zal ik aandacht blijven vragen voor welzijnsaspecten, bijvangsten en selectieve vismethoden.

6
Bent u voornemens deze methode van levend vervoer van paling met de haak in de bek van de paling te verbieden? Zo ja, wanneer? Zo neen, waarom niet?

Nee, ik heb mijn prioriteiten inzake viswelzijn weergegeven in de nota Dierenwelzijn.

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN
VOEDSELKWALITEIT,



G. Verburg

Interessant voor jou

Kamervragen aan de minister van LNV over visvangst in Mauritanië

Lees verder

Kamervragen aan de minister van LNV over een EU-subsidie van 600 miljoen aan de visserijsector

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer