Kamer­vragen aan de ministers van LNV en Justitie over de opsporing van illegale handel in bedreigde dieren


Indiendatum: jan. 2009

Vragen van het lid Ouwehand (Partij voor de Dieren) aan de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en van Justitie over de opsporing van illegale handel in bedreigde dieren.

  1. Wat is uw reactie op de steekproef van het IFAW, waarbij meer dan tweehonderd beschermde dieren en producten van beschermde dieren werden aangetroffen op internetsites die daar te koop werden aangeboden?1
  2. Kunt u verklaren hoe het mogelijk is dat zoveel (producten van) dieren mogelijk illegaal worden verhandeld via internet?
  3. Kunt u aangeven of en zo ja welke acties u hierop zult ondernemen?
  4. Kunt u aangeven wat de stand van zaken is rondom de onderzoeken die tussen mei 2007 en augustus 2008 zijn ingesteld naar de 219 advertenties waarnaar verwezen wordt door een woordvoerder van de AID? Is er vervolging ingesteld in één van deze zaken?
  5. Deelt u de mening dat een eenzijdige focus op levende dieren, terwijl producten van beschermde alom verkrijgbaar zijn, de handel in beschermde dieren niet zal doen afnemen omdat ook voor veel dierproducten dieren worden gedood? Zo ja, kunt u toelichten op basis waarvan deze focus is gekozen en aangeven of dit een gevolg is van een gebrek aan handhavingscapaciteit? Zo neen, kunt u dit toelichten?
  6. Bent u voornemens het aantal opsporingsambtenaren met kennis van CITES-regelgeving te vergroten ? Zo ja, op welke wijze en op welke termijn? Zo neen, waarom niet?
  7. Bent u bereid opnieuw contact op te nemen met de beheerders van internetsites die advertenties voor (producten van) dieren op hun websites toelaten om dit probleem te bespreken? Zo ja, op welke termijn? Zo neen, waarom niet?

1 Nederlands Dagblad, 28 januari 2009, Lakse houding Te koop: tijgervel met kop
2 Zoals ook wordt verzocht in de aangenomen motie Van Velzen, 31700, nr.77

Indiendatum: jan. 2009
Antwoorddatum: 4 mrt. 2009

Geachte Voorzitter,

Hierbij ontvangt u, mede namens de minister van Justitie, mijn antwoorden op vragen van het lid Ouwehand (PvdD) over de opsporing van illegale handel in bedreigde dieren.

1 en 2
Wat is uw reactie op de steekproef van het international Fund of Animal Welfare (IFAW), waarbij meer dan tweehonderd beschermde dieren en producten van beschermde dieren werden aangetroffen op internetsites, die daar te koop werden aangeboden?[1]

Kunt u verklaren hoe het mogelijk is dat zoveel (producten van) dieren mogelijk illegaal worden verhandeld via internet?

Ik waardeer het onderzoek van het IFAW, mede omdat het aandacht genereert voor illegale handel, en mensen ervan bewust kan maken wat wel en niet is toegestaan. Het onderzoek kan zo een bijdrage leveren aan een verbeterde naleving van de regelgeving. Hierbij merk ik wel op dat uit onderzoek dat de Algemene Inspectiedienst (AID) de afge­lopen twee jaar heeft verricht naar illegale internethandel blijkt dat een groot deel van de handel in beschermde soorten legaal is, en dat de internethandel in die zin niet afwijkt van de handel via meer klassieke kanalen.

3 en 4
Kunt u toelichten of en zo ja welke acties u hierop hebt ondernomen of zult ondernemen?

Kunt u uiteenzetten wat de stand van zaken is rondom de onderzoeken die tussen mei 2007 en augustus 2008 zijn ingesteld naar de 219 advertenties waarnaar verwezen wordt door een woordvoerder van de AID? Is er vervolging ingesteld in één van deze zaken?

In 2009 heeft de AID drie internetrechercheurs die fulltime het internet afzoeken naar illegale handel in beschermde diersoorten en de illegale hondenhandel. Dit Team Internet Recherche heeft ook overleg met eigenaars van websites.

Ook werkt de AID mee aan de totstandkoming van de gedragscode ‘Notice-and-takedown’ (NTD), waardoor het voor opsporingsdiensten in samenwerking met die eigenaars eenvoudiger wordt advertenties met een ongewenste inhoud te verwijderen. De AID beschikt nu al over de mogelijkheid om bij één website advertenties te verwijderen. Dit gebeurt nu een tiental keren per maand.

Deze zaken worden opgepakt door de AID voor verder onderzoek en om doelgroepen in kaart te brengen. De AID heeft op dit moment meerdere zaken in onderzoek. Ook zijn zaken doorgespeeld naar de politie. Het afgelopen jaar zijn enkele processen-verbaal ingezonden bij het Openbaar Ministerie (OM). Tegen iemand die schedels van beschermde dieren aanbood, is vervolging ingesteld en deze persoon is daarvoor recentelijk door de rechtbank te Zutphen veroordeeld. Of het OM naar aanleiding van de overige processen-verbaal vervolging heeft ingesteld, is mij niet bekend. Het verkrijgen van deze informatie zou veel tijd en capaciteit van het OM vergen en is derhalve niet proportioneel.

5
Deelt u de mening dat een eenzijdige focus op levende dieren, terwijl producten van beschermde dieren alom verkrijgbaar zijn, de handel in beschermde dieren niet zal doen afnemen, omdat ook voor veel dierproducten dieren worden gedood? Zo ja, kunt u toelichten op basis waarvan deze focus is gekozen en aangeven of dit een gevolg is van een gebrek aan handhavingscapaciteit? Zo neen, kunt u dit toelichten?

In tegenstelling tot wat vermeld is in het artikel, bestaat er geen eenzijdige focus op de illegale handel in levende dieren. Dit omdat, zoals u terecht opmerkt, de illegale handel in beschermde dieren niet zal afnemen als niet ook de illegale handel in producten van beschermde dieren bestreden wordt.

6
Bent u voornemens het aantal opsporingsambtenaren met kennis van CITES-regelgeving te vergroten?[2] Zo ja, op welke wijze en op welke termijn? Zo neen, waarom niet?

Nee, ik ben niet voornemens de opsporingscapaciteit voor de handhaving van CITES-regelgeving te vergroten. In het kader van het project Programmatisch Handhaven Natuurwetgeving heb ik reeds acties ingezet om de handhaving van natuurwetgeving, waaronder CITES-regelgeving, te versterken. Zie mijn brief van 1 juli 2008 aan uw Kamer inzake de CITES-handhaving (Kamerstuk 2007-2008, 31 379, nr. 3).

Ik zie geen reden voor aanvullende maatregelen.

7
Bent u bereid opnieuw contact op te nemen met de beheerders van internetsites die advertenties voor (producten van) dieren op hun websites toelaten om dit probleem te bespreken? Zo ja, op welke termijn? Zo neen, waarom niet?

Er loopt al overleg met de beheerders om dit probleem gezamenlijk aan te pakken. Het is een constructief overleg, waarbij alle deelnemers bereid zijn bij te dragen aan een vermindering van de illegale handel in bedreigde diersoorten via internet.



DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN

VOEDSELKWALITEIT,



G. Verburg

Interessant voor jou

Kamervragen aan de minister van LNV over de broedplek van een lepelaarkolonie in Sloegebied (Zeeland)

Lees verder

Kamervragen aan de minister van LNV over de roep van gemeenten om een verbod op het gebruik van wilde dieren in circussen

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer