Vragen Kostić c.s. over de analyse van de toekomstplannen van Tata Steel door CE Delft
Indiendatum: 19 jul. 2024
Schriftelijke vragen van de leden Kostić en Teunissen (beiden PvdD), Koekkoek (Volt), Thijssen, Gabriëls (beiden GroenLinks-PvdA), Bamenga, Rooderkerk (beiden D66) en Zeedijk (NSC) aan de staatssecretaris Openbaar Vervoer en Milieu en de minister van Klimaat en Groene Groei over de analyse van de toekomstplannen van Tata Steel door CE Delft
- Kent u het rapport ‘Analyse toekomstplannen Tata Steel’ van CE Delft in opdracht van Greenpeace?[1] Wat is uw reactie hierop?
- Wat is uw reactie op de conclusie dat de huidige gezondheidsschade en natuurschade door toedoen van Tata Steel momenteel 400 miljoen euro per jaar bedraagt?
- Wat is uw reactie op de conclusie dat de gezondheidsschade met het plan van Tata Steel afneemt met slechts 38% in 2030 en dat het 'Gezondheidsultimatum’[2] – het toekomstscenario geschetst door omwonenden- en milieuorganisaties – zorgt voor 90% minder gezondheidsschade in 2030?
- Wat is uw reactie op de conclusie dat de uitstoot van fijnstof in het Heracles-plan van Tata Steel met 36% zal toenemen, terwijl Tata Steel een 40% afname verwacht? Hoe verklaart u dit verschil?
- Wat gaat u doen om het ontstane gat te dichten?
- Wat is het te verwachten effect (in absolute getallen) van het overkappen van de kolen- en ertsoverslag op de verspreiding van grof stof en fijnstof?
- Wat is uw reactie op de conclusie dat de beloofde 5 Mton CO2-reductie in 2030 niet wordt waargemaakt, terwijl bij het Gezondheidsultimatum de nationale CO2-uitstoot afneemt met wel 10,6 Mton? Hoe gaat u ervoor zorgen dat Tata Steel minimaal 5 Mton CO2 reduceert in 2030?
- Hoe gaat u ervoor zorgen dat met een CO2-uitstootplafond per kilo staal zeker wordt gesteld dat de totale CO2 uitstoot van Tata Steel in 2030 minimaal 5 Mton lager is dan de uitstoot van Tata Steel over de afgelopen 5 jaar?
- Hoe verhoudt een uitstootplafond voor CO2 per kilo staal zich tot de toekomstige capaciteit van de fabriek en de benodigde reductie van CO2 in lijn met het Parijsakkoord? Gaat u ervoor zorgen dat het uitstootplafond per kilo staal, als dat er komt, elk jaar daalt? Zo nee, waarom niet?
- Bent u ook bereid om een dalend uitstootplafond voor ZZS en stikstof per kilo staal uit te werken? Zo nee, waarom niet?
- Wat is uw reactie op de conclusie dat de productiekosten voor het maken van staal bij de inzet op groene waterstof stijgt met 77-95% en de productiekosten bij het Gezondheidsultimatum stijgen met 2-27%?
- Acht u het op basis van deze cijfers realistisch dat Tata Steel in de toekomst over zal stappen op groene waterstof? Of acht u het realistischer dat Tata Steel blijft vastzitten in de route aardgas met CO2-opslag?
- Bent u bereid de Expertgroep Gezondheid IJmond te vragen om op basis van de conclusies in dit CE Delft rapport nader advies uit te brengen?
- Welke concrete gezondheidsdoelen wilt u behalen met de maatwerkafspraken en per wanneer?
- Bent u bereid de conclusies van het CE Delft rapport mee te nemen in de inzet van de onderhandelingen over de maatwerkafspraken? Zo ja, wanneer informeert u de Kamer hierover? Zo nee, kunt u dan per conclusie van het CE Delft rapport aangeven waarom u die niet relevant vindt en waar u dat op baseert?
- Welke verouderde installaties moeten nog meer gesloten worden om in 2030 de uitstoot van de verschillende schadelijke stoffen zodanig terug te brengen dat de gezondheid van omwonenden veilig wordt gesteld?
[1] https://www.greenpeace.org/nl/natuur/64108/analyse-toekomstplannen-tata-steel/
Interessant voor jou
Vragen Ouwehand over het langverwachte verbod op stroomstootwapens in de veehouderij
Lees verderVragen Kostic over dat er minder milieucontroles plaatsvinden vanwege personeelstekorten bij de omgevingsdiensten
Lees verder