Vragen Kostic over dat het advies met betrekking tot PFAS in zeeschuim is aange­scherpt, maar strand­gangers van niks weten


Indiendatum: 25 jul. 2024

Schriftelijke vragen van het lid Kostić (Partij voor de Dieren) aan de staatssecretaris Openbaar Vervoer en Milieu over dat het advies met betrekking tot PFAS in zeeschuim is aangescherpt, maar strandgangers van niks weten

  1. Kent u het bericht ‘Advies aangescherpt: speel niet in zeeschuim, maar strandganger weet van niets’[1] en het radiofragment ‘Laat kinderen niet in zeeschuim spelen'?[2]
  2. Klopt het dat tot en met juni het advies was om jezelf af te spoelen na een dagje strand en ervoor te zorgen dat kinderen en huisdieren zo min mogelijk zeeschuim inslikken en dat dit in juli is aangepast naar het advies om kinderen en huisdieren helemaal niet in zeeschuim te laten spelen? Zo nee, hoe zit dit dan?
  3. Was het advies tot en met juni ook om kinderen en huisdieren helemaal niet in zeeschuim te laten spelen? Zo nee, waarom is er volgens u dan geen sprake van een aanscherping van beleid of een nieuw advies? Zo ja, deelt u de mening dat dit dan niet helder is gecommuniceerd?
  4. Wat is uw reactie op de stelling van milieuchemicus Chiel Jonker dat het advies om kinderen en huisdieren niet in zeeschuim te laten spelen wordt weggemoffeld, aangezien het enkel is geplaatst op zwemwater.nl[3] waar nauwelijks mensen op kijken?
  5. Bent u het ermee eens dat het advies enkel plaatsen op zwemwater.nl, waar enkele duizenden mensen op kijken terwijl er per jaar vele miljoenen mensen naar het strand gaan, onvoldoende is om strandgangers te bereiken? Zo nee, waarom niet?
  6. Welk nut heeft het volgens u om een advies uit te brengen, als de doelgroep van dit advies vervolgens niet wordt bereikt?
  7. Bent u het ermee eens dat – ondanks dat er geen acuut gevaar is bij de inname van PFAS via zeeschuim – het voorkomen van inname van PFAS via zeeschuim een relatief makkelijke manier is om cumulatie van PFAS in mens en dier tegen te gaan? Zo nee, waarom niet?
  8. Bent u het ermee eens dat mensen zo laagdrempelig mogelijk kennis moeten kunnen nemen van het advies rondom PFAS in zeeschuim? Zo nee, waarom niet? Zo ja, met welke aanvullende acties gaat u dat precies mogelijk maken, aangezien een publicatie op de website aantoonbaar weinig mensen bereikt?
  9. Waarom bent u niet bereid om het advies (in meerdere talen) op de borden bij de strandopgangen te plaatsen, zodat strandgangers veel makkelijker kennis kunnen nemen van het advies?
  10. Wat is volgens u het verschil tussen zwemplassen waar te veel PFAS in zit – waar wel borden met een waarschuwing voor PFAS wordt geplaatst – en PFAS in zeeschuim op het strand?
  11. Wilt u het plaatsen van het advies op de borden bij de strandopgangen nog eens heroverwegen? Zo nee, waarom niet en welke andere maatregelen gaat u dan nemen zodat strandgangers makkelijk kennis kunnen nemen van het advies rondom PFAS in zeeschuim?
  12. Welke concrete aanvullende maatregelen gaat u de komende tijd treffen om de hoeveelheid PFAS in de leefomgeving te verminderen, en wanneer kunnen we die maatregelen precies verwachten?
  13. Kunt u de bovenstaande vragen één voor één beantwoorden?

[1] https://nos.nl/artikel/2530054-advies-aangescherpt-speel-niet-in-zeeschuim-maar-strandganger-weet-van-niets
[2] https://www.nporadio1.nl/fragmenten/null/9c991542-2b4a-41fa-9d43-b20150b0955b/2024-07-24-laat-kinderen-niet-in-zeeschuim-spelen
[3] https://www.zwemwater.nl/PFAS

Wij staan voor:

Interessant voor jou

Vragen Kostic over de dreigende dood van miljoenen zwerfhonden in Turkije

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer