Vragen Van Raan e.a. over het bericht 'L’UE refuse d’aban­donner sa souver­aineté sur les émissions de CO2 de l’avi­ation'


Indiendatum: sep. 2019

Vragen van de leden Kröger (GroenLinks), Van Raan (PvdD), Lacin (SP), Gijs van Dijk (PvdA), Paternotte (D66), Bruins (ChristenUnie), Stoffer (SGP) en Van Brenk (50PLUS) aan de minister van Infrastructuur en Waterstaat over het bericht 'L’UE refuse d’abandonner sa souveraineté sur les émissions de CO2 de l’aviation

1. Kent u het bericht 'L’UE refuse d’abandonner sa souveraineté sur les émissions de CO2 de l’aviation'?

2. Steunt Nederland de positie die in het artikel wordt geschetst dat de EU haar soevereiniteit aangaande CO2-maatregelen voor de luchtvaart wil behouden?

3. Wat is de Nederlandse inzet voor de International Civil Aviation Organization-vergadering (ICAO) met betrekking tot resolutie A39-3?

4. Klopt het dat er een tekstvoorstel ter tafel ligt dat voor ICAO-leden bepaalt dat het Carbon Offsetting and Reduction Scheme for International Aviation (CORSIA) het énige systeem is dat gebruikt mag worden om CO2-uitstoot van de luchtvaart te reduceren?

5. Deelt u de mening dat als de huidige tekst van de resolutie wordt aangenomen zonder dat de EU een voorbehoud plaatst, het er toe zou kunnen leiden dat het EU Emissions Trading System (EU ETS) niet meer voor Europese vluchten gebruikt kan worden?

6. Kan de tekst ook implicaties hebben voor de Europese en Nederlandse beleidsvrijheid rondom andere

(toekomstige) CO2-maatregelen, zoals het instellen van een kerosine op accijns?

7. Bent u voornemens het voorstel van de Europese Commissie waar Les Echos naar verwijst te volgen en een voorbehoud op de resolutie te plaatsen indien de huidige tekst rondom CORSIA als enig marktsysteem in stand blijft, zodat er geen twijfel bestaat dat de EU de beleidsvrijheid houdt om eigen maatregelen te treffen om de CO2-reductie van de luchtvaart aan te pakken?

8. Kunt u deze vragen beantwoorden voordat de ICAO-vergadering op 24 september begint?

[1] https://www.lesechos.fr/monde/enjeux-internationaux/lue-refuse-dabandonner-sa-souverainete-sur-les- emissions-de-co2-de-laviation-1130993

Indiendatum: sep. 2019
Antwoorddatum: 23 sep. 2019

Vragen van de leden Kröger (GroenLinks), Van Raan (PvdD), Lacin (SP), Gijs van Dijk (PvdA), Paternotte (D66), Bruins (ChristenUnie), Stoffer (SGP) en Van Brenk (50PLUS) aan de Minister van Infrastructuur en Waterstaat over het bericht «L’UE refuse d’abandonner sa souveraineté sur les émissions de CO2 de l’aviation» (ingezonden 16 september 2019).

Antwoord van Minister Van Nieuwenhuizen Wijbenga (Infrastructuur en Waterstaat) (ontvangen 23 september 2019).

Vraag 1

Kent u het bericht «L’UE refuse d’abandonner sa souveraineté sur les émissions de CO2 de l’aviation»?1

Antwoord 1

Ja, dat bericht ken ik.

Vraag 2

Steunt Nederland de positie die in het artikel wordt geschetst dat de EU haar soevereiniteit aangaande CO2-maatregelen voor de luchtvaart wil behouden?

Antwoord 2

Nederland steunt deze lijn.

Vraag 3

Wat is de Nederlandse inzet voor de International Civil Aviation Organization-vergadering (ICAO) met betrekking tot resolutie A39–3?

Antwoord 3

De inzet van Nederland is verwoord in de instructie voor de Assembly die u per separaat schrijven is toegestuurd. Voorop staat dat Nederland samen met de andere Europese lidstaten het belang van CORSIA wil bevestigen en de steun daarvoor wil vergroten. Tegelijkertijd zal Nederland een voorbehoud maken tegen teksten in de uiteindelijke resolutie, wanneer die politiek gezien een beperking zouden kunnen betekenen van de vrijheid om in Europa de maatregelen te nemen die nodig zijn om de klimaatdoelstellingen, die in het Parijs akkoord zijn verwoord, te behalen. Daarnaast wil Nederland de basis leggen voor een ambitieus lange termijn doel voor de CO2-reductie voor de internationale luchtvaart.

Vraag 4
Klopt het dat er een tekstvoorstel ter tafel ligt dat voor ICAO-leden bepaalt dat het Carbon Offsetting and Reduction Scheme for International Aviation (CORSIA) het énige systeem is dat gebruikt mag worden om CO2-uitstoot van de luchtvaart te reduceren?

Antwoord 4
Er ligt inderdaad een tekst voor die aangeeft, dat CORSIA als het enige mondiale systeem moet worden beschouwd voor de internationale lucht-vaart. Daarbij wordt benadrukt dat voorkomen zou moeten worden dat er een lappendeken van systemen ontstaat met alle administratieve lasten die daar bij horen.

Vraag 5
Deelt u de mening dat als de huidige tekst van de resolutie wordt aangeno-men zonder dat de EU een voorbehoud plaatst, het er toe zou kunnen leiden dat het EU Emissions Trading System (EU ETS) niet meer voor Europese vluchten gebruikt kan worden?

Antwoord 5
Een resolutie is niet juridisch bindend, maar indien de tekst ongewijzigd blijft, dan zal Nederland in overleg met de andere Europese lidstaten en de Europese Commissie op politieke gronden besluiten om een voorbehoud tegen de resolutie te maken.

Vraag 6
Kan de tekst ook implicaties hebben voor de Europese en Nederlandse beleidsvrijheid rondom andere (toekomstige) CO2-maatregelen, zoals het instellen van een kerosine op accijns?

Antwoord 6
De voorgestelde resolutietekst verwijst naar op marktwerking gebaseerde systemen. Een kerosine accijns is een fiscale maatregel en valt als zodanig niet onder de noemer «op marktwerking gebaseerde systemen».

Vraag 7
Bent u voornemens het voorstel van de Europese Commissie waar Les Echos naar verwijst te volgen en een voorbehoud op de resolutie te plaatsen indien de huidige tekst rondom CORSIA als enig marktsysteem in stand blijft, zodat er geen twijfel bestaat dat de EU de beleidsvrijheid houdt om eigen maatre-gelen te treffen om de CO2-reductie van de luchtvaart aan te pakken?

Antwoord 7
Zie het antwoord op vraag 5.

Vraag 8
Kunt u deze vragen beantwoorden voordat de ICAO-vergadering op 24 sep-tember begint?

Antwoord 8
Ja.

Interessant voor jou

Vragen Van Raan over gastlessen van (voormalig) Shell-personeel

Lees verder

Vragen Karabulut (SP), Van Raan (PvdD), e.a. over aanval op democratie in Turkije

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer