Vragen Ouwehand over het lang­ver­wachte verbod op stroom­stoot­wapens in de veehou­derij


Indiendatum: 15 jul. 2024

Vragen van het lid Ouwehand (Partij voor de Dieren) aan de minister van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur over het langverwachte verbod op stroomstootwapens in de veehouderij.

1. Heeft u kennisgenomen van de mondelinge vragen aan uw voorganger over het gebruik van stroomstootwapens in de veehouderij?[1]

2. Kunt u bevestigen dat de Tweede Kamer al in 2021 heeft opgeroepen om het gebruik van stroomstootwapens in de veehouderij volledig te verbieden en dat de Kamer in 2022 opnieuw heeft verzocht om spoedig met een totaalverbod te komen?[2][3]

3. Heeft u de beelden gezien die Varkens in Nood in mei van dit jaar heeft gemaakt bij meerdere transporteurs, waarop te zien is dat varkens terwijl ze worden opgedreven vanuit de stal naar de vrachtwagen veelvuldig bestookt worden met stroomstoten?[4]

4. Heeft u gezien dat de Tweede Kamer bij de mondelinge vragen unaniem de praktijken op de beelden van Varkens in Nood veroordeelt?

5. Hoe beoordeelt u de beelden?

6. Erkent u dat eind 2022 vergelijkbare beelden te zien waren, waarop ook toen al grote maatschappelijke en politieke verontwaardiging ontstond? Onderschrijft u de reactie van uw voorganger destijds?

7. Kunt u bevestigen dat uw voorgangers, nadat de Kamer in 2021 een motie aannam voor een totaalverbod op stroomstootapparatuur in de veehouderij, vragen bij de sector hebben neergelegd, onder meer over wat zij zouden kunnen doen om een cultuurverandering tot stand te brengen? Onderschrijft u de conclusie die voormalig minister Adema eind 2022 trok, namelijk dat daar niet zoveel van terecht is gekomen?

8. Onderschrijft u de uitspraak van voormalig minister Adema, die tijdens het Vragenuur zei dat hij ‘hier heel sterk het zelfreinigend vermogen van de sector [mist]’?

9. Deelt u de kritiek van voormalig minister Adema op Vee & Logistiek Nederland, die bij monde van voorzitter Helma Lodders de integriteit van Varkens in Nood in twijfel probeerde te trekken en probeerde te bagatelliseren wat er op de beelden is te zien?[4] Onderschrijft u zijn uitspraken ‘Het kan zo ook niet. De beelden zijn ook volstrekt helder. Het is niet zo dat je die beelden ook kunt interpreteren. Dat is gewoon digitaal, je kunt gewoon zien wat daar gebeurt. Vee & Logistiek zegt ook dat er zo veel goed gaat in de sector. Ja, dat zal ongetwijfeld, maar er gaat dus ook veel fout’?

10. Heeft u gezien dat ook de Producenten Organisatie Varkenshouderij POV de beelden probeerde te bagatelliseren en de integriteit van Varkens in Nood in twijfel probeerde te trekken, door in een nieuwsbericht te stellen dat ‘[er] hoogstwaarschijnlijk vele uren heimelijk [is] gefilmd door Varkens in Nood en laat veel beeldmateriaal een correcte laadwijze zien’?[5] Wat is uw oordeel hierover?

11. Heeft u gezien dat de Producenten Organisatie Varkenshouderij POV de onafhankelijkheid van RTL in twijfel trok, door in hetzelfde nieuwsbericht te beweren dat ‘Varkens in Nood doorgaans gebruik[maakt] van RTL voor het naar buiten brengen van haar bevindingen'?[5] Wat is uw oordeel hierover?

12. Zijn Vee & Logistiek Nederland en de Producenten Organisatie Varkenshouderij twee van de ‘landbouworganisaties’ waarmee volgens het Hoofdlijnenakkoord geregeld zal worden ‘overlegd’ op het ministerie van LVVN, wat zou moeten bijdragen aan ‘beleid dat in de praktijk werkt’?

13. Kunt u bevestigen dat voormalig minister Adema in 2023 is gaan werken aan een verbod op het gebruik van stroomstootapparatuur in de veehouderij en dat hij dat verbod beoogde te verbreden naar de gehele vleesketen, op het primaire bedrijf, tijdens transport en op het slachthuis, voor zover dat mogelijk is binnen de Europeesrechtelijke kaders[6], dat er inmiddels een concept-Algemene maatregel van bestuur (Amvb) is opgesteld, en dat er een HUF-toets door de NVWA, een internetconsultatie en een mkb-toets hebben plaatsgevonden?

14. Kunt u bevestigen dat naar aanleiding van deze toetsen en consultatie een alternatief voor een verbod op het gebruik van stroomstootapparatuur op tafel is gekomen, namelijk een vergelijkbaar apparaat met een lager voltage? Heeft u gezien dat voormalig minister Adema heeft besloten toch door te zetten met het volledige verbod op het gebruik van stroomstootapparatuur?

15. Neemt u de beslissing van oud-minister Adema over om ook het gebruik van stroomstootapparatuur met een lager voltage niet toe te staan? Zo nee, waarom niet?

16. Heeft u gezien dat oud-minister Adema heeft gezegd het gebruik van stroomstootapparatuur in slachthuizen niet te gaan verbieden, omdat de behandeling van dieren in slachthuizen onder een andere verordening zou vallen die het Nederland niet toe zou staan om stroomstootapparatuur in slachthuizen te verbieden?

17. Heeft u gezien dat oud-minister Adema tijdens het Vragenuur heeft gezegd dat naar aanleiding van de internetconsultatie nu een aantal aanpassingen worden gedaan op de concept-Amvb, waaronder het creëren van uitzonderingen voor veeartsen?

18. Heeft u gezien dat een groot deel van de Tweede Kamer zich kritisch toonde op het voornemen van oud-minister Adema om uitzonderingen op het aangekondigde verbod te creëren, voor bijvoorbeeld slachthuizen en dierenartsen?

19. Deelt u de mening van Kamerlid Holman, die tijdens het vragenuur stelde dat hij een dierenarts gemiddeld genomen slim genoeg acht om een dier met tact te bejegenen? Zo nee, waarom niet?

20. Bent u bereid de voorgenomen uitzondering op het gebruik van stroomstootapparatuur voor veeartsen te schrappen, conform het gevoelen in de Kamer en de eerder aangenomen moties?

21. Bent u bereid het gebruik van stroomstootapparatuur ook in slachthuizen te verbieden? Zo nee, gaat u dan wel gebruik maken van de maximale ruimte die Nederland heeft om het gebruik van stroomstootapparatuur in slachthuizen aan banden te leggen, zoals oud-minister Adema had aangekondigd?

22. Wat is de stand van zaken rond het opstellen van de Amvb voor een verbod op het gebruik van stroomstootapparatuur in de veehouderij? Ligt die na de vakantie klaar, zoals oud-minister Adema heeft toegezegd? Gaat u de Amvb in september via een voorhangprocedure naar de Kamer sturen, wat oud-minister Adema verwachtte? Zo nee, waarom niet?

23. Welke ruimte geeft de huidige verordening (EG) nr 1099/2009 inzake de bescherming van dieren bij het doden precies als het gaat om strengere nationale voorschriften?[7] Bent u bereid deze ruimte te benutten, conform aangenomen moties waarin de Kamer zich heeft uitgesproken voor een volledig verbod op stroomstootapparatuur in de veehouderij – en dus ook in slachthuizen?

24. Kunt u de Kamer informeren over de beleidsregel voor het gebruik van stroomstootapparatuur in slachthuizen en de uitspraak van oud-minister Adema dat hij die wilde aanscherpen? Is daar op het ministerie al aan gewerkt? Op welke punten kan de beleidsregel worden aangescherpt? Gaat u dit daadwerkelijk doen?

25. Bent u bereid zich in te zetten voor een Europees verbod op stroomstootapparatuur, zowel in de transportverordening als in de slachtverordening, waarbij het gebruik van stroomstootapparatuur volledig wordt verboden?

26. Bent u bereid een wettelijke grondslag te creëren om het bezit van deze stroomstootwapens in de veehouderij te kunnen verbieden, zoals door een aantal Kamerleden bepleit tijdens het mondelinge vragenuur?

27. Kunt u deze vragen binnen de gestelde termijn beantwoorden?

[1] Mondelinge vragen over de toezegging van minister Adema om een deelverbod in te voeren op stroomstootwapens in de veehouderij, terwijl de Kamer vroeg om een totaalverbod (Rtl.nl, 24 juni 2024)
[2] Motie 28286, nr. 1202 over een verbod op het gebruik van drijfmiddelen die pijn of stress kunnen veroorzaken bij dieren
[3] Motie 36200-XIV, nr. 62 over spoedige implementatie van een verbod op stroomstootapparatuur
[4] Nieuwe beelden tonen weer illegale stroomstoten bij varkens: 'Onbegrijpelijk en onacceptabel' | RTL Nieuws
[5] POV: 'Veeprikker is geen standaard hulpmiddel' | POV
[6] Kamerstuk 28286, nr 1294)
[7] Verzamelbrief dierenwelzijn dd 24-06-2024

Interessant voor jou

Vragen Ouwehand/Teunissen over aanvullende sancties tegen de grootste Israëlische landinname op de Westelijke Jordaanoever sinds de Oslo-akkoorden en de erkenning van vijf illegale nederzettingen in bezet gebied

Lees verder

Vragen Kostić c.s. over de analyse van de toekomstplannen van Tata Steel door CE Delft

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer